Klementina Šuljug odgovara na Vaša pitanja: Što kad se dijete u trgovini baca po podu?
8. svibnja 2017.

Dijete je poželjelo neku stvar, a vi mu to niste mogli ili htjeli kupiti. Slijedi predstava za gledateljstvo. Dijete pokazuje otpor na dramatičan način samo onda ako ima nekog tko ga gleda. Svi smo bili bar jednom svjedoci ovakve scene u trgovini između djeteta i odrasle osobe.

U ovakvim situacijama odrasli mora reagirati promišljeno i dosljedno. Ako ste odlučili ne udovoljiti djetetovu zahtjevu morate mu to na prikladan i njemu razumljiv način objasniti. Nikako ne smijete ignorirati dijete u ovakvoj situaciji jer će otpor biti još jači i teže ćete ga moći spriječiti.

Treba izbjegavati borbu i sukob s djetetom. Reagiranje srdžbom, bijesom, povišenim glasom još će više pojačati dječji otpor. Ako odustanete od svojega zahtjeva i popustite zahtjevima djeteta drugi put će njegov otpor biti još jači i dijete će rješenje problema iznuđivati na isti takav način, vi ćete biti nemoćni, a ono će terorizirati vas i sve oko sebe. Djetetu treba dati priliku da objasni svoje potrebe, saslušati ga i ono što je opravdano uvažiti, ali sve ostale hirove odbiti. Mirno, staloženo i nježno recite djetetu zašto ne možete udovoljiti njegovoj želji, ali bez puno objašnjavanja.

U nekoliko riječi reći da sad niste u mogućnosti priuštiti mu ono što želi i odmah mu ponuditi neku drugu, zanimljivu aktivnost koja će snažno privući njegovu pozornost (zamoliti da s vama pronađe artikle koji su vam potrebni, da pronađe nešto plave boje, okruglog oblika, neka nosi nešto što ćete kupiti u rukama…) Morate naći neki kompromis. To ne znači da mu morate na neki način popustiti, nego zahtijevati i u tim zahtjevima biti umjeren, pravedan i dosljedan.

Važno je prije odlaska u trgovinu napraviti plan kupovine. Izbjegavajte mjesta na kojima se nalaze proizvodi za koje znate da bi dijete za njima moglo posegnuti. Napravite zajedno s djetetom popis stvari koje trebate kupiti. Dijete može nacrtati na svoj papir ono što ste odlučili kupiti. Ako ste u mogućnosti ponudite mu izbor neke sitnice samo za njega, ali to ne mora biti pravilo kod svakog odlaska u kupovinu. Važno je da dijete nije nervozno, gladno i umorno jer će takvo stanje dodatno pogoršati situaciju ako dođe do konflikta.

Ovakve reakcije djeteta ne nastaju same od sebe nego uvijek kao odgovor na reakcije odraslih prema djetetu u određenoj situaciji. One su prolazne i ako se s djetetom pedagoški pravilno postupa brzo će nestati.

Vaša pitanja šaljite na pitanjazaklementinusuljug@narod.hr

* Klementina Šuljug je odgojiteljica s međunarodnom MEPI diplomom i 15 godina rada u Montessori vrtiću, a stručno se usavršavala po Montessori metodi za djecu s poteškoćama. Iza nje je dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama. Ima međunarodnu diplomu za vjerski odgoj djece predškolske dobi po načelima Montessori pedagogije te je završila doškolovanje za župne suradnike i katehezu djece na KBF-u u Đakovu.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža