Sukob interesa: Kako je Centar za mirovne studije zloporabio sudjelovanje u Radnoj skupini za izradu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije
8. svibnja 2017.

Centar za mirovne studije (CMS) se našao u sukobu interesa jer je kao član Radne skupine uvrstio svojih 6 aktivnosti u Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije 2016. – 2021. Način rada prema kojem jedna udruga sudjeluje u izradi državne strategije, Nacionalnog plana, i u isti ubacuje svoje projekte i sebi stvara prostor za djelovanje, predstavlja subverzivno nametanje ideološkog svjetonazora u državni dokument koji ne bi smio biti kontaminiran bilo kakvom ideologijom. Radi se o 6 aktivnosti projekta Centra za mirovne studije pod nazivom ”Mind the Gap” – Projekt „Mjerenje (ne)jednakosti u Hrvatskoj“, za koji je ta udruga u 2015. dobila 243.442 eura u sklopu natječaja Opće uprave za pravosuđe Europske komisije i u 2016. sufinanciranja s 14.655 eura od strane Ureda za udruge Vlade RH. Kako je moguće da projekt jedne udruge bude uvršten kao “aktivnost” državne strategije?

Na sukob interesa CMS-a je upozorio ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier na sjednici Odbora za europske poslove sredinom travnja:

“Je li u redu da udruga koja sudjeluje u radnoj grupi, koja piše strategiju i akcijski plan, u tim dokumentima određuje sebe kao nositelja nekih aktivnosti? Zar ne bi bilo bolje i zbog transparentnosti da se napisalo da će se za neku aktivnost prvo raspisati natječaj, pa da se onda jave razne udruge? To je trebalo razjasniti”, rekao je tada Stier.

Na ministrove optužbe za sukob interesa i netransparentnost, Sara Lalić iz CMS-a izjavila je predstavnicima medija kako se “...ne radi o nikakvom sukobu interesa. Tih šest do sedam mjera je stavljeno u tadašnji Akcijski plan nakon što je CMS, kao nositelj, 2015. godine dobio projekt financiran iz REC programa Opće uprave za pravosuđe Europske komisije. Partneri u tome su Ured za ljudska prava, Pravosudna akademija i Ured pučke pravobraniteljice. Dakle, mi smo pribavili taj novac da se mogu provoditi antidiskriminacijske mjere, a on je namijenjen i za državne institucije. Riječ je o iznosu od oko 250.000 eura. Taj projekt već provodimo, a novac nismo dobili na natječaju unutar Hrvatske nego u velikoj konkurenciji svih organizacija i institucija koji se bave antidiskriminacijom u cijeloj EU”. No, time Lalić nije odgovorila kako je moguće da projektne aktivnosti, za koji je CMS dobio financijska sredstva, budu uvrštene u državni dokument o suzbijanju diskriminacije, odnosno kako je moguće da je CMS postao instrument države u suzbijanju diskriminacije?

Iako je Nacionalni plan s ideološkim mjerama i sukobom interesa odbačen od strane Ministarstva vanjskih poslova, SDP, Centar za mirovne studije, Kuća ljudskih prava, tjednik Novosti i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić tražili su zadržavanje ideoloških mjera iz odbačenog Nacionalnog plana, čime se CMS ponovno vratio u sukob interesa jer je tražio da se u Nacionalni plan vraća te aktivnosti koje ta udruga provodi kao svoj projekt.

> Pravobraniteljica Višnja Ljubičić zagovara ideologizirani ‘Nacionalni plan za borbu protiv diskriminacije’

> Burna rasprava oko Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije – oporba želi vratiti ideološki motivirane mjere

Mjere sukoba interesa Centra za mirovne studije, koje su bile dio odbačenog Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije:

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža