Klementina Šuljug odgovara na vaša pitanja: Odlazak na more s malom djecom – umor ili odmor?
4. srpnja 2017.

Odlazak u nepoznatu okolinu za malu djecu predstavlja stres. Roditeljima ljetovanje, ponekad, bude više umor nego odmor. Prostor, uglavnom, nije prilagođen maloj djeci. Prehranu na koju je dijete naviklo nije moguće u potpunosti osigurati (osim ako se ne hrani isključivo majčinim mlijekom), nema poznatih osoba koje mogu pomoći ako se ukaže potreba, nije moguće ponijeti sve što dijete koristi u svakodnevnom životu. Dobro promislite i napravite plan prije nego odlučite ići s malim djetetom na ljetovanje.

Kako dobro organizirati odmor s malim djetetom, a da svi budu sretni i zadovoljni?

Sve ovisi o dobi djeteta. Dojenče ne zahtjeva puno prilagodbe. Važno je osigurati mu adekvatnu prehranu na koju je naviklo (dobar izbor su gotove kašice u staklenkama koje možete podgrijati u toploj vodi ili grijaču), ponijeti dovoljno odjeće, ostalih potrepština i, neizostavno, kolica. Pokušajte se držati uobičajenog ritma spavanja i hranjenja na koje je dijete naviklo. Rutina je važna kako dijete ne bi bilo nervozno zbog promjene.

Ako ste u mogućnosti, hotel bi bio puno bolja solucija nego apartman jer ne morate kuhati i pospremati te vam ostaje više vremena za aktivnosti s djetetom. Ranojutarnje i večernje šetnje uz more, a boravak u hladovini ostatak dana jer se dojenčad ne smije izlagati direktnom suncu niti namazana kremama sa zaštitnim faktorom. U ovoj dobi morate biti jako oprezni da dijete ne stavi kamenčiće u usta te ih proguta. Djeca u toj fazi sve stavljaju u usta jer na taj način upoznaju svijet oko sebe. Dobro je imati mali bazenčić napunjen morskom vodom koja se zagrije na suncu i dopustiti djetetu da se igra u njemu jer mnogi mališani nisu oduševljeni hladnom morskom vodom i stoga ih nije dobro silom stavljati u more.

Najveći problem se može očekivati s djecom između prve i druge godine. Osobito morate paziti na sigurnost. Plaže nisu sigurne za male istraživače, a u toj dobi su izuzetno aktivni. Na plaži će im pažnju privući tuđe stvari na ručnicima, a nemaju svi razumijevanja za malu djecu pa ćete se, možda, naći u situaciji da morate cijelo vrijeme hodati za malim bićem i paziti da se ne ozlijedi, ne uzima stvari koje nisu vaše, ne ometa druge ljude oko sebe i ne dovodi se u opasnost. Ono ne može razumjeti da plaža nije igralište gdje mu je sve dopušteno.

Hotel nije dobar izbor jer u toj dobi dijete već treba samostalno jesti, a ostali gosti ne će biti oduševljeni njegovim neuspjelim pokušajima, a i raspored obroka možda ne će odgovarati djetetovom ritmu hranjenja. Osim ako su to obiteljski hoteli koji su prilagođeni potrebama male djece. Najbolje je odabrati apartman u prizemlju zbog sigurnosti i što bliže plaži, kako ne biste morali nositi hrpu stvari na udaljene lokacije jer djeci puno toga treba. Što više rekvizita za igru to bolje jer će im brzo postati dosadno na istom mjestu. U toj dobi jako vole igru s vodom. Kantica i razne igračke kojima se može prenositi voda najvažniji su izbor za plažu.

U dobi od 3-7 godina more predstavlja golemi izazov. To je vrijeme kada možete i vi i dijete uživati na odmoru ukoliko sve dobro isplanirate. U ovoj fazi jako puno toga može naučiti. Pokušajte posjetiti razne vrste plaža i objasniti kako su nastale: pješčane, šljunčane, kamenite, zatim biljni i životinjski svijet. Možete skupljati školjke i imenovati ih, razvrstati prema oblicima, boji, težini, veličini, izgledu (hrapavo-glatko, matirane-sjajne.. ), prebrojavati ih. Možete promatrati čamce i brodove,prepoznati zastave koje se nalaze na plovilima te tako otkriti odakle su došli.

Plima i oseka, valovi, vrste riba daju mogućnost učenja o životu u moru. Pokusi s raznim predmetima koji plutaju i tonu na dno. Dijete ovdje može naučiti i o zagađenju. Kad dijete otkrije zagađivače, možete skupa raspravljati o učinkovitom načinu sprječavanja i otklanjanja zagađenja. Možete napraviti mali akvarij sa školjkama, račićima i morskom travom (u plastičnoj boci ili staklenci), a na kraju dana potaknuti dijete da ih vrati u more i objasniti da te biljke i životinje ne mogu preživjeti izvan svog prirodnog staništa. Bezbroj je mogućnosti koje mogu pružiti djetetu zabavu i priliku za učenje tijekom odmora na moru.

Ne prisiljavajte dijete na kupanje u moru ako ono to ne želi. Pokušajte saznati zašto ne želi i što izaziva eventualni strah od vode. Dok samo ne poželi ući u more nemojte ga nagovarati ili ucjenjivati. Puno više će mu značiti igra s pijeskom i kamenčićima nego samo plivanje u moru. Pustite ga neka samo odabere aktivnosti kojima će ispuniti svoj odmor na moru. Vi mu budite, bez suvišnog uplitanja i nametanja, podrška i partner u igri.

Vaša pitanja šaljite na pitanjazaklementinusuljug@narod.hr

* Klementina Šuljug je odgojiteljica s međunarodnom MEPI diplomom i 15 godina rada u Montessori vrtiću, a stručno se usavršavala po Montessori metodi za djecu s poteškoćama. Iza nje je dugogodišnji rad s djecom s poteškoćama. Ima međunarodnu diplomu za vjerski odgoj djece predškolske dobi po načelima Montessori pedagogije te je završila doškolovanje za župne suradnike i katehezu djece na KBF-u u Đakovu.

Izvor: narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža