U ime obitelji

Papa Franjo izrazio podršku roditeljima Charlieja Garda, a Vatikanske bolnice su ga spremne primiti

Papa Franjo izrazio podršku roditeljima Charlieja Garda, a Vatikanske bolnice su ga spremne primiti

Veliku Britaniju potresao je slučaj obitelji Gard koja se već mjesecima bori za život 11-mjesečnog Charlieja koji boluje od teške genetske bolesti koja uzrokuje progresivnu slabost mišića i oštećenja mozga. Prošli utorak, 27. lipnja, Europski sud za ljudska prava donio je konačnu odluku da Chris Gard i Connie Yates svog sina Charlieja ne mogu odvesti u SAD na eksperimentalnu terapiju već da će u londonskoj bolnici Great Ormond Street biti isključen s aparata.

Glasnogovornik pape Franje, Greg Burke, naveo je u priopćenju da “Sveti otac prati s ljubavlju i strepnjom situaciju Charlieja Garda te izražava svoju bliskost s njegovim roditeljima”. Papa moli za njih, želeći da se poštuje njihova želja da budu uz svoje dijete i brinu za njega do kraja, navodi se u priopćenju.

Papa Franjo oglasio se o slučaju malenog Charlieja Garda i na Twitteru 30. lipnja. “Braniti ljudski život, prije svega kada je pogođen bolešću, dužnost je ljubavi koju nam je Bog svima povjerio”, napisao je papa.

Također, don Carmine Arice, ravnatelj Nacionalnog ureda za pastoralnu skrb u zdravstvu Talijanske biskupske konferencije rekao da su oni “spremni primiti Charlieja Garda u svojim bolnicama u Rimu. ‘Gemelli’ , ‘Bambino Gesù’ i slične institucije su tu kako bi mu pomogle nastaviti život”.

> Europski sud za ljudska prava: 11-mjesečni dječak ne smije nastaviti liječenje i mora biti isključen s aparata

Londonska bolnica Great Ormond Street u kojoj je Charlie smješten odredila je kao datum kada će Charlie isključiti s aparata 30. lipnja, no na molbu roditelja dopustili su da se taj čin odgodi za nekoliko dana. Želju roditelja da Charlie posljednje dane svog života provede s njima u obiteljskoj kući, bolnica je odlučila da neće ispuniti.

Izvor: narod.hr

Foto: Facebook