U ime obitelji: Pravobraniteljica Ljubičić protivi se djelomičnom radnom vremenu i tako diskriminira žene
5. srpnja 2017.

Udruga U ime obitelji poslala je dopis članovima Odbora za ravnopravnost spolova i pozvala na odbacivanje Izvješća o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2016. godinu, zbog njenog diskriminirajućeg i ideološkog djelovanja.

Dopis i analizu Izvješća prenosimo u cijelosti:

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, gđa Višnja Ljubičić, u svojem Izvješću o radu za 2016. opetovano iznosi negativan stav o mogućnosti sklapanja ugovora na nepuno radno vrijeme za žene, iako takva vrsta ugovora ženama koje žele više vremena provesti s obitelji pomaže u održavanju ravnoteže između obiteljskih i poslovnih obaveza, što je i standarna praksa u EU i jedna od odrednica suvremene obiteljske politike. Prema podacima Eurostata, ekonomski razvijene zemlje poput Nizozemske imaju čak 75,3% takvih ugovora, Austrija 47,8%, Njemačka 47%, Belgija 41,3%, dok je prosjek EU 31,5%. Hrvatska je druga zemlja u EU (iza nas je samo Bugarska) po najmanjem udjelu žena koje rade s ugovorom na nepuno radno vrijeme – 7,3%.

Udruga U ime obitelji je povodom današnje rasprave saborskog Odbora za ravnopravnost spolova o Izvješću o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2016. poslala članovima Odbora dopis kojim ukazuje na diskriminirajuće i ideološko djelovanje pravobraniteljice Ljubičić i na njenu zloupotrebu institucije pravobraniteljice za nametanje vlastitih ideoloških stavova, stoga je U ime obitelji pozvala zastupnike da odbace Izvješće pravobraniteljice.

Osim ukazivanja na to da je samo Izvješće nepregledan dokument od gotovo 350 stranica koji sadržava pregršt informacija i statističkih podataka, a zapravo ne daje konkretne pokazatelje rada pravobraniteljice Ljubičić, U ime obitelji je svratila pozornost zastupnicima na činjenicu da se pravobraniteljica zalaže da se ženama u području rada i zapošljavanja smanji mogućnost izbora te da svojim izjavama diskriminira velik broj žena koje žele više vremena provoditi s obitelji negoli u izgradnji profesionalne karijere.

U ime obitelji ističe da protivljenje ugovorima na nepuno radno vrijeme ne proizlazi iz stvarnih argumenata, već iz diskriminatornog, negativnog i ideološkog stava pravobraniteljice Ljubičić prema ženama koje se žele posvetiti svojoj obitelji prije negoli karijeri, čime ona zloupotrebljava instituciju pravobraniteljice za nametanje vlasitih ideoloških i diskriminatornih stavova. Ovo izrazito uvjerenje pravobraniteljice vidljivo je i u njenoj kritici mjere Grada Zagreba koja jednomu od roditelja koji brine za najmanje troje djece omogućuje ostvarivanje mjesečne financijske pomoći u visini prosječnog iznosa mjesečne plaće u Hrvatskoj. Pravobraniteljica smatra da će takva mjera “povući više žena s tržišta rada kako bi se posvetile isključivo obitelji”, čime ona izravno diskriminira žene koje se žele posvetiti odgoju djece i brizi za obitelj.

Udruga U ime obitelji smatra neprihvatljivim da dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova vrši osoba koja svojim djelovanjem izravno diskriminira žene, a posebno majke koje se žele više posvetiti brizi za obitelj, te nameće vlastiti svjetonazor i ideologiju, stoga poziva da se odbaci njezino Izvješće o radu za 2016.

U ime obitelji je već upozorila saborske zastupnike na ideološko i neprofesionalno djelovanje pravobraniteljice Ljubičić prilikom podnošenja njezinog Izvješća o radu za 2015. godinu, dok su za Izvješće o radu za 2014. isto upozoravale i druge organizacije civilnog društva.

Luka Mlinarić,

udruga U ime obitelji

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/07/Analiza_Izvje_a_o_radu_pravobraniteljice_za_ravnopravnost_spolova_Vi_nje_Ljubi_i_za_2016._godinu.pdf”]

Izvor: narod.hr

Foto: fah, montaža narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža