Prisjetimo se kako je Index – na kojem radi Gordan Duhaček – vrijeđao vjernike
19. rujna 2019.

Novinar portala Index.hr i LGBT aktivist Gordan Duhaček uhićen je u ponedjeljak u zagrebačkoj zračnoj luci te priveden na zagrebački Prekršajni sud zbog remećenja javnog reda i mira uvredljivim objavama na svojem Twitter profilu.

Na Prekršajnom sudu za djelo omalovažavanja policijskih službenika proglašen je krivim, a za drugo bi tek trebala biti izrečena konačna odluka.

Vrijeđanje i blaćenje Indexovih neistomišljenika, vjernika, navijača, Predsjednice i drugih, na žalost je uobičajena praksa tog medija.

Prisjetimo se kako su vrijeđali vjernike i prikazivali ih kao psihičke bolesnike.

“Ovim se člankom na najprizemniji način uspoređujući vjerske obrede sa seksualnim fetišima. Vjernike se prikazuje kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje se prikazuje bolesnim. Opisanim člankom se izruguje sa svetim Leopoldom na način da ga se, zbog toga što je za života bio niskog rasta, prikazuje kao patuljka koji ima seksualne želje prema ženskoj osobi, a sve zaodjenuto u komentar sa skrivenom seksističkom porukom u sebi”, istaknuo je ugledni zagrebački odvjetnik Krešimir Planinić u tužbi kojom se traži zabrana rada portalu “Index” i njegovim novinarima zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj.

Njegova tužba upućena je protiv portala Index, direktorice, glavne urednice, te novinara Hrvoja Marjanovića, Vojislava Mazzocca i “nepoznatog počinitelja” koji je potpisan inicijalima I.K.

Županijski sud u Zagrebu donio je studenom 2017. godine nepravomoćnu presudu po kojoj je nakladnika portala Index.hr i njegove novinare, Vojislava Mazzocca i Hrvoja Marjanovića, oslobodio optužbe da vulgarnim tekstovima o dolasku tijela Bogdana Mandića u Zagreb diskriminiraju osobe katoličke vjeroispovijedi.

U tužbi koju je U ime obitelji podnijela zajedno s još 4 udruge protiv Indexa istaknuto je da novinar Hrvoje Marjanović u svom tekstu „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ na najprizemniji način uspoređivao vjerske obrede sa seksualnim fetišima, vjernike prikazivao kao psihičke bolesnike, a njihovo vjerovanje bolesnim. Vojislav Mazzocco, koji je u ponedjeljak dočekao kažnjenog Gordana Duhačeka ispred zagrebačkog Prekršajnog suda, u članku „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ vjernike je proglašavao teroristima, a javno očitovanje vjere etiketirao i proglašavao bolesnim.

U ime obitelji je u tužbi navela da su tuženici izravno diskriminirali osobe katoličke vjeroispovijedi tako da su u svojim navodima doveli u pitanje njihovo pravo da javno očituju svoju vjeru, a koje pravo je zajamčeno člankom 40. Ustava Republike Hrvatske te člankom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Indexovi novinari su se na sudu branili tvrdnjama da je članak “Mrtvaci uživo…” “satirički osvrt” te da se “ne odnosi na vjernike već je primarno kritika postupka javne televizije koja je otkazala najavljeno prikazivanje emisije ‘Hrvatska uživo’ radi izravnog prijenosa radi izravnog dočeka tijela sv. Leopolda Mandića”. Prema Indexu navod “’nekrofilske orgije’ nije kritika vjernika već društvena kritika postupka HRT-a i postupaka crkve”, dok članak “‘Što slušati u redu za diranje mrtvaca’ nisu diskriminirane osobe po osnovi katoličke niti bilo koje druge vjere jer se radi o duhovitoj kompilaciji spotova” .

Sutkinja Lidija Jelavić je prihvatila tumačenje tuženika te presudila da “vjernici nisu bili ‘meta’ predmetnih članaka već je njihov smisao i cilj bio izreći satiričku kritiku TV prijenosa predmetnog događaja.” “Sud je stava”, navodi se u presudi, “da su tuženici dokazali: da predmetnim člancima nisu ni u jednom obliku, dakle izravno niti neizravno diskriminirali vjernike katoličke vjeroispovijedi (članak 2. stavak 1. i 2. ZSD), niti da su ti članci imali za cilj povredu dostojanstva osoba katoličke vjeroispovijedi kojima bi uzrokovali strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje odnosno da istima nisu učinili uznemiravanje koje bi bilo izjednačeno sa diskriminacijom.”

Podsjetimo, sveti Leopold je rođen 1866. u Herceg Novom. Kažu da su na dan njegove smrti ljudi odmah tražili da ga se proglasi svecem. 16. listopada 1983. papa Ivan Pavao II. Leopolda je proglasio svetim. Papa Franjo ga je uz sv. Pija proglasio zaštitnikom Godine milosrđa.

Poruka svetog Leopolda kojoj je on posvetio cijeli svoj život je jedinstvo. U svojoj želji da pomiri Istok i Zapad on je i danas zagovornik toleracije. Zbog uvredljivih tekstova, udruga U ime obitelji podigla je udružnu tužbu kojom se tražila zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi, koja je ujedno i prva ovakve vrste u RH. Podignuta je zbog niza tekstova koji su diskriminirali i vrijeđali katolike u Republici Hrvatskoj, uzevši kao povod dolazak tijela sv. Leopolda Mandića u Zagreb u travnju 2016. godine.

Tužbu su skupa s udrugom U ime obitelji podigle i Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, udruga Vigilare, Studentski katolički centar Palma i Hrvatsko katoličko društvo prosvjetnih djelatnika.

Cijelu tužbu možete pogledati ovdje: Udružna tužba

Izvor: narod.hr

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža