Kazna Peđi Grbinu i Odboru za Ustav za neobjavljivanja Izvješća javne rasprave o Zakonu o referendumu?
5. prosinca 2014.

Predsjednik saborskoga Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin, kao i saborski Odbor kojem predsjeda mogli bi biti kažnjeni za neobjavljivanje Izvješća javne rasprave o nacrtu prijedloga novoga Zakona o referendumu.

Na ovotjednoj sjednici Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav u proceduru je pušten prijedlog novog Zakona o referendumu bez da je objavljeno ili prihvaćeno Izvješće o provedenom savjetovanju, odnosno javnoj raspravi. Time je prekršen čl. 11. Zakona o pravu na pristup informacijama prema kojem su tijela javne vlasti nakon provedenog savjetovanja dužna obavijestiti javnost putem svoje internetske stranice na kojoj trebaju objaviti i Izvješće o provedenom savjetovanju.

Za razliku od dosadašnje prakse, kada je Izvješće javne rasprave o promjenama Ustava objavljeno u roku od tri dana nakon završetka, sa Zakonom o referendumu to nije bio slučaj budući da se od 3. studenoga do danas navedeno Izvješće nije našlo na službenim stranicama saborskog Odbora za Ustav.

Propisane prekršajne odredbe u slučaju nepoštivanja odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama propisuju novčanu kaznu za tijelo javne vlasti koje ne objavljuje informacije 2000 kn do 4000 kn, te za odgovornu osobu u tijelu javne vlasti u iznosu od 3000 kn do 5000 kn.

Povjerenik za informiranje u tom je slučaju određen kao neovisno tijelo za zaštitu prava na pristup informacija koje može vršiti inspekcijski nadzor nad primjenom Zakona.

Stoga je, Udruga „U ime obitelji“, kao jedan od sudionika navedene javne rasprave, predložila Povjerenici za informiranje, mr. sc. Anamariji Musi, provođenje nadzora nad postupanjem Odbora za Ustav te u slučaju utvrđenja prekršaja izricanje zakonom predviđene sankcije.

SDP-ova Vlada, na čelu s glasnogovornikom promjena predsjednikom Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđom Grbinom još od referenduma o braku, a kasnije i tijekom ostale četiri referendumske inicijative nastoji onemogućiti izjašnjavanje građana.

Najnovijim pokušajem – donošenjem Zakona o referendumu – još jednom nastoje ograničiti demokratsko izjašnjavanje građana jer predložene izmjene onemogućuju korištenje alata građanskog referenduma, najvišeg oblika demokracije te guše buđenje svijesti građana Republike Hrvatske o sudjelovanju u procesima donošenja odluka i zakona.

U ime obitelji – Prijedlog za provođenje nadzora nad postupanjem Odbora za Ustav

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža