U ime obitelji – Povodom napisa o izjavama pouzdanih anonimnih izvora bliskih istrazi i DORH-u
8. prosinca 2014.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ zahvalna je Gradu Zagrebu i gradonačelniku Bandiću koji su pomogli volonterima i olakšali izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma o pravednijem izbornom sustavu „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ na čemu su predstavnici inicijative zahvalili u više navrata na konferencijama za medije.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ pozvala je gradonačelnike i gradonačelnice svih hrvatskih gradova da pomognu svojim sugrađanima, volonterima “U ime obitelji” predloživši neke od načina na koje gradonačelnici, ukoliko ih smatraju prikladnima, mogu pomoći: Besplatnim ustupanjem štandova/stolova te mjesta za spremanje štandova tijekom noći u središtu grada, besplatnim ustupanjem oglasnog prostora za jumbo i druge plakate kojima će Inicijativa informirati sugrađane o predloženoj promjeni izbornog zakona, tiskom edukativnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebu njegove demokratizacije, ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača.

Naglašavamo da je GI U ime obitelji organizirala izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava. Svi oni koji su poduprli ovu Građansku inicijativu, pa tako i Grad Zagreb, nisu sudjelovali u referendumskoj kampanji ZA ili PROTIV, već su pomagali građanima da se bolje informiraju i ako žele svojim potpisom podrže referendumsko izjašnjavanje o ovoj temi. Referendum je pravo građana i jedan od najdemokratskijih načina odlučivanja pa su stoga za svaku pohvalu sve aktivnosti koje su pojedine lokalne zajednice poduzimale kako bi što većem broju građana omogućili sudjelovanje u demokratskim procesima – što je i sama bit demokracije.

Brojni su se gradovi odazvali pozivu prema svojim mogućnostima dok su, podsjećamo, Rijeka, Virovitica i Karlovac lokacije mjesta izjašnjavanja naplaćivali, a u gradu Splitu koji ima 200 tisuća stanovnika građani su onemogućeni u izjašnjavanju odobravanjem samo četiri javne lokacije u užem gradskom središtu. Inicijativa „U ime obitelji“ od Ustavnog je suda zatražila nadzor nad ustavnosti i zakonitosti postupaka tih gradova te još uvijek očekuje odgovor.

Aktivnosti “U ime obitelji” u posljednjih godinu dana poduprlo je nekoliko stotina tisuća stanovnika Grada Zagreba koji pune gradski proračun plaćanjem poreza i prireza. Odluku gradonačelnika Bandića da uz podršku svim drugim udrugama, aktivnostima, sindikatima i inicijativama podupre i Inicijativu “U ime obitelji” možemo nazvati jedinom razumnom. U prethodnoj građanskoj inicijativi o Ustavnoj zaštiti braka sudjelovale su stotine volontera koji žive u Gradu Zagrebu, a u samo 15 dana svojim ju je potpisom poduprlo 200 000 stanovnika Zagreba. Jednako tako, na referendumu o braku kao životnoj zajednici žene i muškarca gotovo 56 % zagrebačkih birača izjasnilo se za ustavnu zaštitu braka.

U ime obitelji je proteklih dana izvijestila javnost o pozivanju članova Organizacijskoga odbora i odgovornih osoba inicijative na obavijesne razgovore u PNUSKOK po nalogu DORH-a. Kako su sve informacije o građanskoj inicijativi i njezinim aktivnostima dostupne na službenim stranicama ili na neki drugi način zaključujemo da su pozivi motivirani zastrašivanjem i rušenjem ugleda članova inicijative i njezinih podupiratelja.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža