Referendum u Armeniji: brak muškarca i žene zaštićen Ustavom
9. prosinca 2015.

Preliminarni rezultati nedjeljnog referenduma u Armeniji pokazali su kako 63,35 posto birača podržava provedbu ustavnih reformi.

Na referendum je izašlo 50,51 posto od dva i pol milijuna registriranih birača. Provedbu ustavnih reformi je podržalo 63,35 posto, dok je 32,35 posto birača izjasnilo protiv ustavnih reformi.

Brak kao zajednica žene i muškarca

Republika Armenija se od 2013. nalazi u procesu donošenja novog Ustava, prema kojem bi Armenija iz polupredsjedničkog modela ustrojstva vlasti prešla u parlamentarni model. Prema nacrtu koji je objavljen 4. kolovoza 2015. novi bi Ustav definirao da svi “punoljetni muškarci i žene imaju pravo na sklapanje braka između sebe i osnivanje obitelji, sukladno svojoj slobodnoj volji” (čl. 34.).

Ova odredba, koja je dijelom preuzeta iz Opće deklaracije o pravima čovjeka (čl. 16.), nalazi se u sličnom obliku i u armenskom ustavu trenutno na snazi, no nacrtu novog ustava dodana je klauzula “između sebe” (“punoljetni muškarci i žene imaju pravo na sklapanje braka između sebe”), čime je brak jasno zaštićen od redefinicije.

Nacrt je “više nego jasan da se brak kao zajednica žene i muškarca može sklopiti samo između žene i muškarca”, poručio je predsjednik Komisije za izradu ustava Vardan Poghosyan.

Nacrt novog ustava koji je Ministarstvo pravde Armenije objavilo na internetskoj stranici u kolovozu ove godine predviđa reduciranje ovlasti predsjednika i jačanje ovlasti premijera i parlamenta. Vlada je istaknula kako su potrebne promjene kako bi ojačali politički sustav i demokraciju.

No, oporba tvrdi da je pravi cilj da predsjednik Serzh Sargsyan ostane na vlasti nakon što njegov drugi mandat završi 2018. godine. Oporba je također progovorila i o rasprostranjenim nepravilnostima na biračkim mjestima i pozvala Armence da izađu na ulice.

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine Vijeća Europe koje je promatralo referendum istaknulo je kako referendum potaknut političkim interesima umjesto potrebama armenske javnosti.

U Armeniji je trenutačno na snazi polupredsjednički sustav, a predsjednik Sargsyan je i lider vladajuće Republikanske partije koja u parlamentu ima 70 od ukupno 131 zastupnika.

Photo: debowscyfoto

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža