Još jedna slavonska općina koja želi omogućiti radnicima neradnu nedjelju
28. listopada 2018.

Nakon slavonskog Ivankova, u kojem se od 2. rujna nedjeljom i blagdanima više ne može u trgovinu i pekarnicu, sličnu inicijativu pokrenula je brodsko-posavska Općina Rešetari.

I Ivankovu je nezavisni gradonačelnik, inače branitelj pokrenuo inicijativu uz podršku građana, a slično su učinili i Općini Rešetari, a na isti se potez sprema i Mursko Središće, najsjeverniji grad u Hrvatskoj.

Na adrese trgovina i pekarnica u brodsko-posavskoj Općini Rešetari stigla je inicijativa za ukidanje rada nedjeljom i blagdanima.

‘Kako posljednjih godina Općinu Rešetari kao ruralno područje karakteriziraju negativni demografski pokazatelji – znatan udio staračkog stanovništva te iseljavanje mladih ljudi – javlja se i problem nepostojanja kvalitetne skrbi za osobe zaposlene u djelatnosti trgovine te dovodi do nemogućnosti planiranja osobnog života radnika, a i u suprotnosti je s propisima Republike Hrvatske. Općina Rešetari kao lokalna samouprava nastoji unaprijediti razinu života svih stanovnika na području općine’, stoji između ostaloga u službenom dopisu poslanim poslodavcima iz ove općine koja je prema popisu iz 2011. godine brojala 4753 stanovnika u naseljima Adžamovci, Brdani, Bukovica, Drežnik, Gunjevci, Rešetari i Zapolje.

Tri tjedna nakon prijedloga načelnika općine, trgovine u Ivankovu više ne rade nedjeljom

Neradna nedjelja: Nakon Ivankova još jedan grad sprema zabranu rada nedjeljom

(VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

Ova je općina prepoznala potrebu za pokretanjem inicijative za ukidanje rada nedjeljom i blagdanima za sve trgovačke objekte i pekarnice. Vlasnike i poslodavce mole da im se na dopis očituju kako bi mogli organizirati zajednički sastanak.

‘Argument kako će pasti promet su gluposti, jer oni kojima nešto treba, a ne mogu to kupiti nedjeljom, kupit će ili u petak ili subotu ili ponedjeljak’, navodi se na službenim stranicama Općine Rešetari.

Plenkovićeva Vlada blokirala prijedlog UiO, ali Ivankovo će pokrenuti novu saborsku inicijativu

Prije više od godinu udruga U ime obitelji podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao M. Mrsić , a zatim G. Maras, taj prijedlog su blokirali ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30%. Međutim, Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću za rad nedjeljom.

Istovremeno, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža