U ime obitelji

Nakon intervencije bivšeg ministra obrazovanja ni Češka neće ratificirati Istanbulsku konvenciju?

Nakon intervencije bivšeg ministra obrazovanja ni Češka neće ratificirati Istanbulsku konvenciju?

Prema informacija čeških novina Lidove noviny, a koje prenosi portal specijaliziran za vijesti iz zemalja članica Višegradske skupine rmx.news, ratifikacija Istanbulske konvencije u češkom parlamentu nije sigurna.

Češka Republika nalazi se među 10 zemalja koje još nisu ratificirale Istanbulsku konvenciju, a kako se radi o međunarodnom ugovoru, oba doma parlamenta ga moraju potvrditi prije završetka procesa ratifikacije.

Bernardić kazao da je Istanbulska konvencija povećala ‘rodnu ravnopravnost’, pa ustvrdio da je došlo do porasta nasilja?

Nakon listopadskih izbora, konzervativci su zadržali većinu u češkom parlamentu te se demokršćani oštro protive ratifikaciji IK. Zanimljivo je i to da su oko nje nesigurni i nezavisni i zastupnici Građanskih demokrata.

Istanbulska konvencija nije bila u fokusu javnosti sve dok ugledni katolički svećenik Petr Piťha nije poručio kako ona u stvarnosti predstavlja opasnost tradicionalnu obitelj. Piťha je inače bio ministar obrazovanja u vladi Vaclava Klausa, autor je brojnih knjiga iz područja obrazovanja te je pokretač matematičke lingvistike u Češkoj.

Podsjetimo, u srpnju ove godine Bugarska je također odbila ratificirati istanbulsku konvenciju nakon što je Ustavni sud zaključio kako “Definiranjem roda kao društvenog konstrukta u Konvenciji, spolne granice muškaraca i žena se relativiziraju, a ako društvo izgubi sposobnost razlikovanja žene i muškarca, borba protiv nasilja nad ženama ostaje samo formalna, ali neispunjena obveza.”

Bugarski ustavni sud odbacio Istanbulsku konvenciju: zašto vlast u Hrvatskoj nije reagirala na upozorenja o neustavnosti?

UiO: Interpretativna izjava nema pravnu težinu i podcjenjuje hrvatske građane u ime “Republike Hrvatske”

Uz to bugarski ustavni sud je utvrdio kako odredbe čl. 3. i 4. Konvencije, na koje nije moguće staviti rezerve, nameću nove “rodne” koncepte koji su u suprotnosti s Ustavom.

Podsjetimo kako je Hrvatski sabor, pod pritiskom premijera Plenkovića i njegovog koalicijskog partnera HNS-a te SDP-a i njima bliskih udruga, 13. travnja sa 110 glasova “za”, 2 “suzdržana” i 30 “protiv” ratificirao Istanbulsku konvenciju, unatoč snažnom te argumentiranom protivljenju velikog dijela građana, znanstvenika, stručnjaka, političara, udruga te Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica.

Izvor: narod.hr/rmx.news

Foto: Fotomontaža: narod.hr