Istanbulska konvencija kao odskočna daska za Plenkovića i njegove suradnike – sjećate li se kako su je gorljivo zagovarali?
22. rujna 2019.

Nedavno se premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade ponovno pohvalio prošlogodišnjom ratifikacijom Istanbulske konvencije, poručivši:

Za razliku od SDP-a, imali smo hrabrosti ratificirati Istanbulsku konvenciju u Saboru. Ogromna se rasprava razvila o ideološkoj temi rodne ideologije, ali smo i tu poruku čuli, i riješili smo je. Riješili smo je s interpretativnom izjavom s člancima Zakona o potvrđivanju gdje smo vrlo jasno javno otklonili strahove onih koji su to tada javno artikulirali na ulicama Zagreba, Splita, nosili transparente o nekakvoj obmani, babarogama koje će nam se dogoditi itd. I ratificirali smo je. Naravno, da se ništa od tih strahova, u biti laži i dezinformacija nije realiziralo. Ni milimetra.”

I dok se predsjednik Vlade hvali ratifikacijom dokumenta protkanog rodnom ideologijom, mi podsjećamo koliko kako su na njegovu gorljivu kampanju za ratifikaciju IK reagirali hrvatski građani, mnoge udruge, vjerske zajednice, HAZU itd.

Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti još je u prosincu 2017. uputilo odgovornima na političkim pozicijama Izjavu o Istanbulskoj konvenciji u kojoj ističe neprihvatljivost rodne ideologije za odgojno-obrazovni sustav.

Od početka intenzivne kampanje za ratifikaciju IK, protiv nje su vrlo oštro reagirali mnogi članovi HDZ-a, od kojih su neki i napustili stranku. Podsjetimo samo raspuštanja lokalne organizacije HDZ-a u Kistanju na čelu s Rokom Antićem zbog neslaganja s politikom stranke po pitanju IK. Također, podsjetimo na žene iz metkovskog ogranka HDZ-ove Zajednice žena „Katarina Zrinska“ koje su se ogradile od izjave Nade Murganić vezane uz stav Zajednice o Istanbulskoj konvenciji, na izlazak unuke dr. Franje Tuđmana iz HDZ-a i mnoge druge.

“Uvjeren sam da bismo ne samo u Hrvatskoj već i u mnogim europskim državama izbjegli prijepore u društvu, da je radna skupina Vijeća Europe svoj tekst temeljila na konceptima prihvatljivima svima. Tada bi se svi napori usmjerili upravo na samu bit – borbu protiv nasilja nad ženama. (…) Dakle, nije glavni prijepor u tome što se u nekom dokumentu koristi riječ “rod”, već disocijacija “roda” od prirode, od “spola”. Te, shodno tome, forsiranje “rodnog identiteta” kao koncepta koji ne mora korespondirati s prirodom, to jest s biološkim određenim spolom.” – objasnio je neke probleme Istanbulske konvencije HDZ-ov Davor Ivo Stier, kada je s putovanja u Argentinu uputio pismo svojim kolegama u HDZ-u.

Što građani misle o Istanbulskoj konvenciji rekli su na dvama velikim prosvjedima održanima u Zagrebu i Splitu, na kojima se okupilo na desetke tisuća ljudi.

Protiv rodne ideologije u Istanbulskoj konvenciji oglasile su se i vjerske zajednice.

Gorljivi zagovornici Istanbulske konvencije, uz premijera Plenkovića, bili su članovi njegove Vlade te mnogi članovi središnjih tijela HDZ-a. Među njima se posebno istaknula sadašnja potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica, tadašnja ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić i mnogi drugi.

Kome je ratifikacija ovog spornog dokumenta donijela najviše koristi?

Izvor: narod.hr

Foto: fah, narod.hr; fotomontaža: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža