22. rujna 1991. Tovarnik – četnici iz Srbije stavili bijele trake Hrvatima po uzoru na Hitlerove naciste
22. rujna 2019.

Na današnji dan 22. rujna 1991. ubijeno je 68 ljudi, a u danima koji su slijedili i mnogo više. Ubijen je i župnik Ivan Burik. Preostali Hrvati u Tovarniku, uglavnom starci i žene, morali su nositi bijele trake kao znak da su hrvatske nacionalnosti.

Pokolj u Tovarniku – osveta za junački otpor Hrvata

Bila je to osveta za neočekivani i nadljudski višednevni otpor golorukih branitelja Tovarnika, hrvatskog sela u Srijemu na  samoj granici sa Srbijom, koji JNA i četnici nisu ni u snu očekivali.

Tenkovske kolone sa stotinama oklopnih vozila koje su se kretale iz Beograda i Novog Sada prema Vukovaru su u hrvatskom selima Srijema Tovarniku, Ilači, Bogdanovcima i drugima nailazile na neviđeni otpor gotovo golorukih branitelja koji su uvelike načeli borbeni moral srbijanske vojske i prije dolaska pred sami Vukovar. Tako je do zuba naoružana srbijanska vojska već u velikom strahu dolazila do samog Vukovara gdje je potpuno slomila zube. Početni zanos koji je bio praćen ‘bacanjem cveća i oduševljenim narodom’ koji ih je ispraćao ubrzo je nestao pred hrabrošću hrvatskih ljudi. Borbeni moral iskazan na televizijama Srbije je nestajao.

Veliki udjel u tome imalo je selo heroj – Tovarnik.

O tim nevjerojatnim događanjima i junačkim podvizima hrvatskih branitelja u selima zapadnog Srijema postoje brojne knjige i svjedočanstva na internetu dostupna čitateljima.

Građani Srbije ubijaju i kolju u Tovarniku – četnici 1991. i partizani 1944. godine

Na sam današnji dan 1991. četnici iz Srbije pod imenom “Dušan Silni”, uz pomoć i prokazivanje domaćih četnika iz Hrvatske, na brutalni način ubili su 68 Hrvata u Tovarniku, a zločine su nastavili i danima kasnije.

O sumnji da je u zločine u Tovrniku bio umiješan i poznati član SDSS-a i bivši saborski zastupnik Vojislav Stanimirović, sam Tovarničanin, i njegova žena Ljeposava svjedočila je na sudu u Vukovaru Slavica PopovićTko štiti i prikriva zločince i ubojice Hrvata u Tovarniku?

No, ubijanja, premlaćivanja do smrti, izgladnjivanja, svakovrsna tjelesna i psihička mučenja, koja zdravi ljudski um teško može i zamisliti, bila su stravična svakodnevica u kući-logoru pok. dr. Đorđa Cvejića, kroz koju je krajem 1991. prošlo najmanje 300 hrvatskih branitelja i civila, pretežno iz Tovarnika i okolnih mjesta. Ljudi koji nisu ubijeni u toj kući, nakon mučenja su odvođeni pa ubijani i bacani u masovnu grobnicu, u koju je bačen i ubijeni mjesni župnik Ivan Burik koji je najveći dio svoga svećeništva, punih 28 godina, proveo u Tovarniku.

Ovo nije prvi pokolj Tovarničana koji je došao od građana Srbije.

Naime, dana 8. prosinca 1944. Tovarnik je također doživio veliki masovni pokolj, kada su prema nepotpunim podacima, partizani iz Srbije prilikom ulaska u ovo selo ubili 51 Tovarničana, uglavnom Hrvata i Nijemaca. Oni su ubijeni na najbrutalnije načine: nožem, letvama i bacanjem sa zvonika pravoslavne crkve.

Popis koga treba ubiti za partizane iz Srbije napravili su domaći Tovarnički Srbi, prema pisanju Večernjeg lista: Tovarnički Srbi načinili popis koga treba ubiti

Svake godine rodbina i predstavnici društva „Antun Gustav Matoš“ polažu cvijeće i pale svijeće uz ogradu pravoslavne crkve u Tovarniku kao uspomenu na ovaj strašan događaj, moleći pri tome za duše ubijenih.

Srbijanski nacizam s kraja 20. stoljeća – Hrvati morali nositi bijele trake

Osim ubijanja, Srbi su protjerali više od 95 posto od 2.500 Hrvata, koliko ih je prije rata živjelo u Tovarniku. Srušili su ili oštetili više od 70 posto mjesnih kuća i gospodarskih zgrada. Ono malo Hrvata koje su ostavili živjeti na svojim ognjištima, većinom starce i žene, prisiljavali su, da poput Židova za vrijeme nacizma, nose oznake na rukavu – bijele krpe kao znak predaje i pripadnosti hrvatskom narodu. Istim su znakom bile obilježene i njihove kuće.

Sličnu sudbinu od strane srpskih fašista u Domovinskom ratu prošli su Hrvati istočne Slavonije od Lovasa i drugih sela gdje su bili obilježeni nošenjem fašističkih bijelih traka na rukavima.

Posebno brutalni srbijanski nacisti bili su u Prijedoru, gdje su Hrvati i Bošnjaci morali nositi bijele trake na poziv lokalnog Radio-Prijedora. Poziv Radio Prijedora u svibnju 1992  bio  je početak nezapamćenog pokolja koji je rezultirao ubijanjem 3.173 nevina civila i zatvaranjem 31.000 osoba u fašističke logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. Kao paradoks treba istaknuti da je te logore uređene po nacističkim standardima držala pod nadzorom i komunistička JNA sa svojim vojnicima i osobljem.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža