HURO: Bakić i Gotovac nastavljaju iznositi neistine oko mjere roditelj odgojitelj
28. travnja 2022.

Povodom HRT-ove emisije “Otvoreno” s temom mjera roditelj odgojitelj, emitirane u utorak 26. travnja, predsjednica u HUROAna Marija Berbić Lacko osvrnula se na niz neistina koje su izgovorene od strane  Damira Bakića (zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj Skupštini (Zagreb je naš!)) i Viktora Gotovca, predsjednika zagrebačkog SDP-a uz koje su još gostovali Mislav Herman, potpredsjednik Gradske skupštine (HDZ) i Ivica Lovrić, bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje (Stranka rada i solidarnosti).

> Lovrić: Otkako je mjera roditelj odgojitelj na snazi rođeno je 500 djece više

Reagiranje Berbić Lacko prenosimo u cijelosti:

Gospodin Bakić govoreći o pravima Roditelja odgojitelja ističe kako “to nisu stečena prava” te iznosi svoju tezu kako za vrijeme tog prava (ipak je pravo), “prvenstveno majke nemaju pravo raditi” iako se to razlikuje od termina iz Odluke prijašnje vlasti koja ne dopušta između ostaloga zapošljavanje. Prema Ustavu rad nitko ne smije braniti (a majčinstvo, osobito uz gradsku naknadu koju primaju roditelji odgojitelji jest oblik rada), tako da to nije protuustavna stavka kako i Tomašević često ističe, te nastavlja Bakić “kako korisnici nemaju pravo na nikakve naknade, čak niti na porodiljnu naknadu“.

Totalno nepoznavanje tematike i problematike, jer sama dogradonačelnica Danijela Dolenec objašnjava mjesecima “Našim izmjenama odluke o RO, ona sada omogućava korisnicama da upisuju svoju djecu u vrtić u dobi od 3 do 6 godina, ali ne u jaslice. Zašto? Zato što majke koje imaju troje djece imaju pravo na rodiljnu naknadu do treće godine. pri čemu pak i oni sami Odlukom o izmjenama diskrimiraju djecu do 3. godine života ne dopuštajući im pohađanje jaslica/vrtića ako roditelj želi ostati u mjeri, a argument izmjene Odluke im je kako je inače prekršeno Ustavno pravo te djece koja kako oni kažu “nisu smjela pohađati vrtiće”. Zaista sami ne znaju što žele, ali mi vidimo kako kroz ideološko djelovanje jedino što žele, pod okriljem jednakosti, svu djecu korisnika mjere jednako osiromašiti!

Gospodin Bakić je ujedno razočaran kako konačna odluka suda već nije donesena, te bez imalo barem empatije što bi s 1. svibnjem bilo sa svim korisnicima koji se ne bi snašli, glede pronalaska zaposlenja i vrtićkih mjesta, ne spominje da gradska vlast nije vodila računa o istima, već kroz lažnu brigu za žene i djecu, gura tisuće obitelji na rub preživljavanja.

Gospodin Gotovac, profesor na Katedri za radno i socijalno pravo (Pravni fakultet) ima čvrsti stav kako su svi oni (koalicija Možemo! i SDP) u pravu da Odluka o izmjenama nije nezakonita, a sjetimo se kako je na zahtjev Zagrebačkog holdinga d.o.o. dao svoje pisano mišljenje kojim je bezrezervno branio stav da je tadašnji kolektivni ugovor ništetan i da Zagrebački holding d.o.o. može otkazati taj kolektivni ugovor“, ali je Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a uspio s tužbenim zahtjevom protiv Zagrebačkog holdinga d.o.o. da je otkaz kolektivnog ugovora nezakonit i ne proizvodi pravne učinke odluka o otkazu Kolektivnog ugovora.

Ovo navodim jer je Gotovac preuzimanjem vodstva zagrebačkog SDP-a, krajem 2021., a prije izglasavanje štetne Odluke o izmjenama za roditelje odgojitelje primio predstavnike udruge HURO i objašnjavao kako roditelji odgojitelji nisu u pravu, da nema zakonske podloge, da nema retroaktivnog djelovanja i sl., ali srećom mi smo odlučili ići na sud zatražiti pravdu, koji će uz odluku o odgodi stupanja na snagu Odluke, donijeti i svoju konačnu odluku o zakonitosti.

Velika je neistina kad u emisiji govori da je u kontaktu s predstavnicima udruga roditelja odgojitelja, jer je Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, koja je dugi niz godina na raspolaganju kako korisnicima mjere, tako i gradskoj vlasti, od njega doživjela ignoriranje na naše traženje razgovora, ne oko stava SDP-a o samoj mjeri roditelj odgojitelj, već da se razgovara o situaciji kako se približava 1. svibanj (netom prije donesene odluke suda), a gradska vlast nije učinila ništa što je obećavala za zbrinjavanje korisnika koje gura iz mjere, tj. nije bila osmišljena niti jedna kompenzacijska mjera.

On tada, kad je doznao da je Visoki upravni sud RH stavio na svoj Dnevni red točku s prijedlogom da se donese odgoda stupanja na snagu sporne Odluke, istovremeno kreće s ograđivanjem od odgovornosti zbog podržavanja štetne Odluke na način da od gradonačelnika Tomaševića Zaključkom kroz Skupštinu traži izvještaj o kompenzacijskim mjerama. Kojim? Svi znamo da nema niti jedne! Znači, nakon višetjednog zavlačenja, a onda ignoriranja HURO-a, jedine udruge koja u samom fokusu trenutno pravnog djelovanja ima roditelje odgojitelje i okuplja najveći broj istih, on jučer u emisiji poziva na dijalog?! I s kim se on to sastaje ovih dana i razgovara o opcijama koje, ne da bi spasile korisnike mjere, već kako bi gradski SDP pokušao spasiti sebe od političkog potonuća zbog podržavanja ishitrenih i dekonstruktivnih politika partnera iz koalicije, Možemo!

Udruga HURO prva je predala prijedlog odvjetnika Krešimira Planinića za odgodom stupanja na snagu štetne Odluke, tada i udruga U ime obiteljite ostali sudionici s Obavijestima i Zahtjevima na sudu, a što je sve sud objedinio i prihvatio, te s 1. svibnja ne nastaje šteta za korisnike, tako da pozorno pratimo svaku javnu izjavu i ponašanje svih aktera koji su krivi što su roditelji odgojitelji mjesecima živjeli u velikoj neizvjesnosti. Malo kolo sreće se okreće, pa tko bi gore, sad je dolje, a tako su roditelji malo odahnuli, dok je nastupila neizvjesnost u daljnjem odlučivanju za gradsku vlast. Što ako?! Iznenadila ih je pravovremena i poštena ova odluka suda. Ako je potrebno neka se ide i u rebalans. Tomašević je u prosincu kazao kako novaca za mjeru ima. Vjerujemo da se novac nije istopio. U neki novi vrtić nije uložen.

I na kraju, gospodin Bakić dodaje “da će se u sljedećoj pedagoškoj godini sagraditi 4 nova vrtića čija gradnja je počela”, na što ga i gospodin Lovrić upozorava kako je to neistina, jer ništa ova vlast nije započela pa čak niti gradnju jednog vrtića. Toliko o dosljednosti i poštenju koalicije MOŽEMO-SDP.

Zahvalni smo Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske koji je prepoznao važnost prijedloga odgoda odluke, prihvatio isto, pravovremeno reagirao i time spriječio nastanak štete za oko 5800 obitelji s oko 20.000 djece, zaključuje HURO.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža