Gradski zastupnici jednoglasno: Od Tomaševića tražimo kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje
29. travnja 2022.

Zagrebačka Gradska skupština traži od gradonačelnika Tomislava Tomaševića da najkasnije u roku od 30 dana podnese izvješće o stanju nakon promjene uvjeta za novčanu pomoć za roditelja odgojitelja te izvješće o provedbi kompenzacijskih mjera i aktivnosti vezanih uz promjene uvjeta za novčanu pomoć za roditelja odgojitelja, izglasano je u četvrtak na sjednici.

Demografska politika

Od gradonačelnika se traži da izvješće podnese osobito u vezi mjera i aktivnosti u predškolskom odgoju, upisa djece u dječje vrtiće, zapošljavanja i zapošljivosti dosadašnjih roditelja odgojitelja te provedbe gradskih socijalnih mjera koje se odnose na obitelji slabijeg socio-ekonomskog statusa među dosadašnjim korisnicima novčane pomoći za roditelja odgojitelja.

> Visoki upravni sud obustavio izvršenje Tomaševićeve odluke o roditeljima odgojiteljima!

U raspravi je oporba ponovno isticala kako je mjera roditelj odgojitelj polučila rezultate te očekuju da će i konačna odluka suda biti u korist roditelja odgojitelja. Predsjednik Kluba Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović poručio je kako je treće dijete ključno te su obitelji s troje i više djece dragocjene za društvo koje srlja u demografsku katastrofu, a Nenad Predovan je u ime Kluba Bandić Milan 365 rekao da treba raditi na demografskoj politici punom snagom u onome što je odgovornost lokalne zajednice. Izrazio je i zadovoljstvo što je Klub SDP-a u tom svom prijedlogu, iako malo prekasno, prvi put konkretan.

U ime Kluba Mosta Trpimir Goluža rekao je da je taj prijedlog SDP-a prihvatljiv, ali da je licemjeran. Podsjetio je kako je upozoravao predsjednika Gradske skupštine SDP-ova Joška Klisovića kada je na dnevni red stavljao “protuzakonitu točku”, odluku o izmjeni mjere za roditelje odgojitelje koju će, kaže, sud ukinuti i bit će to ogromna blamaža za Grad Zagreb, javlja HRT.

Nezakonito ukinuće

Podsjetimo, Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio obustaviti izvršavanje odluke Zagrebačke Skupštine o de facto ukidanju mjere roditelj odgojitelj do odluke o zakonitosti općeg akta.

Na dnevni red Vijeća za ocjenu zakonitosti, na Visokom upravnom sudu RH, uvršten je predmet U ime obitelji, HURO i GI ‘Djeca su budućnost’, predan u siječnju ove godine.

Ova pozitivna odluka Visokog upravnog suda znači da će roditelji odgojitelji nastaviti redovito primati prihode koje im se Grad obvezao isplaćivati sve do konačne odluke Visokog upravnog suda.

Riječ je, podsjećamo, o uspješnoj demografskoj mjeri koja je u kratkom vremenu od samo pet godina postigla izniman uspjeh, a nezakonito ju je ukinula nova zagrebačka lijeva vlast Tomislava Tomaševića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža