HSP predlaže izjašnjavanje i glasovanje putem projekta e-građani
23. kolovoza 2014.

“Prijedlog Peđe Grbina o izmjena Zakona o referendumu posljedica su vladanja SDP-stranke kojoj je demokracija bila parola dok su bili oporba. Sad kad su na vlasti niti demokracije niti socijaldemokracije”, stoji u priopćenju predsjednika Hrvatske stranke prava(HSP) Daniela Srba.

Demokraciju guše promjenama zakona,pa i najnoviji prijedlog Peđe Grbina ne treba iznenaditi hrvatsku javnost, istaknuo je Srb.

Prema najavama tog prijedloga skupljanje potpisa za referendum premješta se s trgova i ulica u urede Državne uprave, uz objašnjenje, kako bi se tim načinom istovremeno vršila kontrola ispravnosti potpisa, stoji u priopćenju HSP-a.

Srb smatra kako je stvarni cilj je sprečavanje građanskih inicijativa za prikupljanje potpisa za referendum.

Srb je podsjetio kako je HDZ-ova garnitura na vlasti uz pomoć sadašnjih mjenjala Ustav kako bi se osigurao da referendum za EU prođe sa 43,67% građana Hrvatske, a isto to se događa i sada, upozorio je.

“Strah od referenduma i referendumskih inicijativa posljedica je uspješnih referendumskih inicijativa i referenduma „U ime obitelji“ kao i referendumske inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovara”, istaknuo je Srb naglasivši kako znamo kako je izigran referendum „U ime obitelji“, kao što znamo i koju je odluku Ustavni sud donio u svezi inicijative Stožera za obranu hrvatskog Vukovra.

Srb smatra kako strah od izravne demokracije postaje sve veći i to je razlog zašto vladajući idu u izmjenu Zakona o referendumu.

Hrvatska stranka prava smatra da rješenje nije u uredima Državne uprave jer isti nisu dostupni svim građanima te predlaže da se prikupljanje potpisa referendumskih inicijativa, izjašnjavanje na referendumu te glasovanje na svim izborima provodi putem sustava e-građanin.

Taj sustav uveden je zbog građana i radi građana pa se može i mora prilagoditi potrebama izjašnjavanja građana.

“Obzirom da je uvođenjem projekta e-građani prema tvrdnjama Ministarstva uprave građanima taj projekt „osigurava bržu,
učinkovitiju i pregledniju komunikaciju građana s tijelima državne uprave-te je tim projektom omogućena “brža, učinkovitija i preglednija komunikacija građana s tijelima državne uprave pri čemu bi se smanjio broj odlazaka na šaltere i u konačnici prvi korak realizacije smanjenja trenutačne papirologije“ smatramo da bi projekt e-građani mogao omogućiti građanima glasovanje”, naveli su u priopćenju.

“Uvođenjem glasovanja preko projekta e-građani značio bi razvoj demokratskih procesa, nasuprot gušenju demokracije u proteklih dvadeset godina”, navode iz HSP-a.

Glasovanjem preko projekta e-građani, jednim klikom na računalu, osigurao bi se veći broj glasača koji bi pristupili glasovanju, kazao je Srb.

Zaključno Srb navodi kako bi SDP kao socijaldemokratska stranka trebala konzumirati članak 2. svog Statuta ili mjenjati naziv Stranke.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža