Ministar uprave Bauk potvrdio da u Hrvatskoj ima 3,5 milijuna birača
27. kolovoza 2015.

Povodom nove izjave ministra uprave Arsena Bauka kojom je potvrdio kako u hrvatskoj ima 3.5 milijuna birača te još 250.000 “birača duhova” koji prestavljaju “logičnu i legitimnu razliku” udruga “U ime obitelji” poslala je priopćenje.

“Logična i legitimna razlika” o kojoj govori ministar Bauk iznosi 7% biračkog tijela što je nepojmljivo za bilo koju drugu zemlju Europske unije. To je na primjer kao da nadležni ministar u Poljskoj izjavi da broj birača može varirati za 2,1 milijun, koliko iznosi 7% od broja birača u njegovoj zemlji.

Podsjećamo da je “U ime obitelji” prije godinu dana prikupila više od 380.000 potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. Tada je ministar Bauk tvrdio da u Hrvatskoj ima nešto više od 4 milijuna birača te da zbog toga Inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa – 10% od 4 milijuna. Na taj način je spriječio održavanje referenduma o promjeni izbornog sustava kojim bi se omogućilo da građani biraju sposobne, a ne podobne zastupnike – između ostalog, da s 3 preferencijalna glasa određuju poredak izbornih lista, da se koalicije mogu sklapati tek nakon izbora i da glasovi u svim izbornim jedinicama vrijede jednako. Ustavni sud je na žalost prihvatio takvo tumačenje SDP-ovog ministra Arsena Bauka, iako su podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje pokazivali da je u tom trenutku u Hrvatskoj prebivalište imalo 3,5 milijuna punoljetnih osoba, a samim time i mogućih birača. U ime obitelji je tim povodom predala i tužbu Europskom Sudu u Strasbourgu, radi utvrđivanja legitimnosti ovakve odluke Ustavnog suda.

Obzirom na navedenu manipulaciju brojem birača vezano za referendum o izbornom sustavu pod nazivom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, jako nas zabrinjava činjenica da samo 4 mjeseca prije isteka mandata Sabora i Vlade, Ministarstvo uprave i dalje ima dva sustava za vođenje evidencije o broju birača (registar birača i popis birača) – suprotno standardima Europske unije – i barata sa čak 7% “birača duhova”. Povrh toga, biračima još uvijek nije poznat datum održavanja parlamentarnih izbora – najvažnijih izbora u Hrvatskoj na kojima se odlučuje tko će u iduće 4 god upravljati svim materijalnim i ljudskim resursima Republike Hrvatske.

Smatramo da Vlada Zorana Milanovića uskraćivanjem informacije o datumu izbora i točnombroju birača u Hrvatskoj, stvara preduvjete za sve veće sumnje u pravično i pošteno odvijanje sljedećih parlamentarnih izbora.

Photo: UiO

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža