Hrvatska treba pravobranitelje odgovorne građanima, a ne politici i ideologiji!
22. srpnja 2017.

Stupanjem na snagu novog Zakona o pravobranitelju za djecu (1. kolovoza) na tu dužnost bit će izabrana nova osoba, a kandidiranje i izbor biti će u potpunosti u rukama Sabora kao predstavničkog tijela građana, a ne kao do sada kada je kandidata za tu dužnost predlagala Vlada. Tako će Ivana Milas Klarić, izabrana od strane Kukuriku koalicije, stupanjem na snagu novog Zakona biti razriješena dužnosti pravobraniteljice za djecu. Milas Klarić svoju dužnost pravobraniteljice obavljala je nestručno, politizirano i ideološki, a takvo djelovanje nastavlja i dalje političkim obračunom s Vladom te najavom daljnje borbe za pozicijupodnošenjem prijedloga za ocjenu ustavnosti novog Zakona dok je još na funkciji, čime nastavlja neprofesionalno zloupotrebljavati položaj pravobraniteljice.

https://narod.hr/hrvatska/sto-treba-znati-o-zakonu-o-pravobranitelju-za-djecu-i-radu-milas-klaric

Ideološko i političko djelovanje Milas Klarić najjasnije se ogleda u njenoj ulozi kod donošenja Obiteljskog zakona Milanke Opačić iz 2014. Odmah nakon što je od strane Kukuriku koalicije stupila na dužnost pravobraniteljice za djecu, Milas Klarić povukla je sve 83 primjedbe na prijedlog Obiteljskog zakonabivše pravobraniteljice za djecu, Mile Jelavić. Ne samo da je povlačenje tolikog broja stručnih primjedbi na Zakon, čiju je nestručnost potvrdio Ustavni sud stavljajući ga izvan snage, dovoljan razlog za preispitivanje rada Milas Klarić, već je upravo ona bila i članica Radne skupine za donošenje togObiteljskog zakona, a nastavila ga je kao pravobraniteljica braniti i nakon suspenzije Ustavnog suda.

Da mogu sve ponoviti isto, opet bih napravila isto jer mislim da je taj zakon napravljen kvalitetno”, rekla je u Saboru 2016. braneći svoje Izvješće o radu za 2015. te Obiteljski zakon Milanke Opačić na čiju nestručnost su uvelike i argumentirano ukazivali pravni stručnjaci, praktičari i organizacije civilnog društva. Iz takvog njenog stava može se pretpostaviti kako joj tijekom obnašanja dužnosti pravobraniteljice za djecu nije bilo do stručnosti, već samo do zagovaranja i provedbe ideološke i političke agende Kukuriku koalicije.

https://narod.hr/hrvatska/milas-klaric-povukla-sve-83-primjedbe-mile-jelavic-na-obiteljski-zakon-u-cijoj-izradi-je-sama-sudjelovala

Promoviranje te i takve političko-ideološke agende vidljivo je i iz njene podrške opasnom i ideološkom zdravstvenom odgoju Željka Jovanovića, u sklopu čega je upućivala niz ideoloških komentara prema neistomišljenicima, čime je također izlazila iz okvira svoje funkcije. Primjerice, u 2014. je priopćenjemkomentirala letak inicijative NE dirajte djecu: “Inicijative koje u prvi plan stavljaju isključivo pravo roditelja da odlučuju o odgoju djece, predstavljaju i opasnost za djecu jer inzistiraju na „ružičastoj“ predodžbi stvarnosti, u kojoj su sve obitelji kvalitetne i dobre, u kojoj su djeca uvijek i bez iznimke zaštićena u obitelji i institucijama. (…) Pustite državu da ispuni svoju zadaću i osigura djeci kvalitetan zdravstveni odgoj.”. Te su izjave u potpunoj suprotnosti s člankom 64. Ustava RH koji kaže da roditelji imaju“pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece”. Također, čl. 26. st. 3. Deklaracije o ljudskim pravima određuje: “Roditelji imaju pravo prvenstva u izboru vrste obrazovanja za svoju djecu.”.Nedopustivo je da dužnost pravobraniteljice za djecu obnaša osoba koja u svom djelovanju ne poštuje ustavne i međunarodne odredbe o pravima roditelja i djece!

Svoju funkciju pravobraniteljice za djecu Milas Klarić je zloupotrebljavala i za svoje osobne sukobe, kao na primjer onaj s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i prof. Dubravkom Hrabar, koju je lažno optužila za mobbing te pravomoćno izgubila spor pred Županijskim sudom u Zagrebu. Poziciju pravobraniteljice, podršku tadašnje SDP-ove Vlade te širok medijski prostor kojeg je zbog toga imala, koristila je kako bi u javnost iznosila niz neistina o prof. Hrabar te je tako i njeno stručno protivljenjeObiteljskom zakonu iz 2014., kojeg je Milas Klarić s druge strane zdušno zagovarala, jednim dijelom predstavljala kao rezultat njihovog osobnog sukoba.

https://narod.hr/hrvatska/pravobraniteljica-milas-klaric-pravomocno-izgubila-spor-protiv-zagrebackog-pravnog-fakulteta

Takvo nestručno djelovanje te zlouporabu funkcije pravobraniteljice Milas Klarić prepoznao je 10. lipnja 2016. Hrvatski sabor neprihvaćanjem njenog Izvješća o radu za 2015. godinu čime je ispunjena zakonska pretpostavka za razrješenje dužnosti. Međutim, više od godinu dana nakon što je trebala biti smijenjena s dužnosti, Milas Klarić obavlja dužnost pravobraniteljice te i dalje tu funkciju koristi za političke i ideološke sukobe boreći se za svoju poziciju. Ignoriranje činjenice da je još prije godinu dana trebala biti razriješena dužnosti te grčevita borba za ostanak na istoj svjedoče njenom poistovječivanju funkcije pravobraniteljice za djecu sa svojom osobom, zbog čega onda i ne čudi kontinuirana zlouporaba te funkcije za ideološko i političko djelovanje.

S obzirom na navedeno, činjenica je kako Milas Klarić predstavlja svojevrsnu ostavštinu politike i ideologije Kukuriku koalicije te koristi svoju poziciju za političko djelovanje u skladu s djelovanjem onih koji su ju na tu poziciju instalirali. Međutim, hrvatski narod treba pravobranitelje koji će biti odgovorni građanima te koji će za svoj rad odgovarati, a ne one koji će zloupotrebljavati tu funkciju za promicanje vlastite politike i ideologije.

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža