U ime obitelji

UiO i Matica hrvatska zadovoljni revizijom presude Filipu Lukasu: ‘Doprinos razotkrivanju zloporabe sudstva u komunističkoj Jugoslaviji’

UiO i Matica hrvatska zadovoljni revizijom presude Filipu Lukasu: ‘Doprinos razotkrivanju zloporabe sudstva u komunističkoj Jugoslaviji’

Županijski sud u Zagrebu jučer je objavio potpunu reviziju presude kojom je od strane komunističkih vlasti na smrt bio osuđen Filip Lukas, intelektualac i dugogodišnji predsjednik Matice Hrvatske. Taj zahtjev za rehabilitacijom Lukasa i poništenjem presude podnijela je ove godine Udruga U ime obitelji.

“Raduje me pravda i brzina Županijskog suda u Zagrebu kod revizije postupka vrhunskog intelektualca Filipa Lukasa, a naročito kad je riječ o notornim komunističkim smrtnim presudama za verbalni delikt. Potrebno je i na ovaj način spremati u ladice istine djelovanje i način funkcioniranja komunističkog režima. Na taj način pokazujemo i kakvo društvo želimo. Bez totalitarnih obilježja u svim segmentima!”, rekao je za narod.hr odvjetnik Krešimir Planinić, član UO U ime obitelji.

Istu temu komentirala je i dr. Željka Markić.

“Sve žrtve totalitarnih režima imaju pravo na pravdu. Žao mi je da u Hrvatskoj stotinama tisuća muškaraca i žena i njihovih obitelji koje je komunistički, jugoslavenski režim nepravedno osudio, progonio, diskriminirao, ubio – nije još niti danas priznat status žrtve. Jako mi je drago da su U ime obitelji i Matica Hrvatska dali svoj doprinos razotkrivanju totalitarne zlouporabe sudstva u komunističkoj Jugoslaviji te da smo pomogli skinuti ljagu s imena uglednog intelektualca”, kaže nam dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

> Poništena smrtna presuda komunističkih vlasti – Filip Lukas je nevin čovjek!

“Vrlo je jasna stvar s obzirom da je čak po komunističkim standardima ta presuda protuzakonita. Takva smrtna presuda protivna je svim standardima pravne države. Radi se o tome da je jedan vrhunski intelektualac koji apsolutno nije sudjelovao u nikakvim zločinima niti je bio nešto politički aktivan, već se bavio isključivo znanstvenim radovima, osuđen za verbalni delikt na smrtnu kaznu. Sama smrtna kazna je protivna svim standardima međunarodnog prava u svijetu, a to je temelj za poništenje presude.”, rekao je odvjetnik Krešimir Grebenar.

Presuda se poništava u slučaju da su politički motivirana kaznena dijela donesena zlouporabom moći komunističkog režima i koja su suprotna međunarodnom pravu i načelima pravne države demokratskog sustava i koja su protivna javnom poretku RH.

> Odvjetnik Planinić o prof. Lukasu: “Želimo prokazati način funkcioniranja komunističkog totalitarnog sustava u kojem su stradali mnogobrojni Hrvati”

“Presuda se temelji na članku 570 Zakona o kaznenom postupku i kao takva je apsolutno opravdana. Ništa drugo se nije moglo ni očekivati.”, rekao je odvjetnik Grebenar napomenuvši kako jednu stvar ne smijemo zaboraviti a to je da imamo dvije grupe žrtvi: Jednu grupu onih koji su osuđeni na smrtnu kaznu nakaradnim presudama komunističkog režima i drugu grupu onih koji su ubijeni bez ikakve presude. “Nemojmo zaboraviti sve one žrtve koje su po kratkom postupku likvidirane, a nisu imale nikakvu presudu.”, rekao je.

“Ovo je mala satisfakcija. Barem da možemo osloboditi presude one osobe koje su osuđene, na način koji nam pruža hrvatsko zakonodavstvo. Što se tiče osoba koje su likvidirane bez ikakvih presuda, jedino povjesničari mogu kroz istraživanja doprinijeti da se rehabilitiraju ti ljudi.” smatra Grebenar.

“Svjesni smo svih diskusija i antagonizma u hrvatskoj politici, a i u društvu koje nažalost ne pristupa objektivno cijeloj toj tematici nego svrstava žrtve po ideologiji i po nacionalnosti. Jasno je i za mene kao odvjetnika i za Hrvate da ne smijemo razlikovati žrtve i zločinca s obzirom na nacionalnost. Žrtva je žrtva, a zločinac je zločinac bez obzira na nacionalnost i ideološku motiviranost. Mi želimo poništenjem ove presude doprinijeti satisfakciji i rehabilitaciji za osobe koje su bile nedužne, koje nisu krive za bilo kakav zločin, a unatoč tome osuđeni na smrt zbog svojih uvjerenja, a uvjerenje je bilo da žele samostalnu državu Hrvatsku.”

> (FOTO, VIDEO) U ime obitelji predala zahtjev za reviziju komunističke presude na smrt hrvatskog intelektualca profesora Filipa Lukasa

Filip Lukas bio je vrhunski intelektualac, teolog, povjesničar i geograf. Studirao je u Grazu u Beču, iza sebe ima više od 170 znanstvenih radova, 20-ak knjiga. Bio je tri puta dekan tadašnjeg ekonomskog fakulteta. Nije se akivno bavio politikom, jedino što je bio predsjednik Matice Hrvatske 17 godina, a i tu se bavio uglavnom znanstvenim i društvenim radom.

“Bio je to politički motivirani proces jer je komunistički režim htio maknuti sve intelektualce koji nisu bili na liniji komunističke ideologije.”, kazao je Grebenar.

Doc.dr.sc. Dražen Švagelj predsjednik je ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Matica je rehabilitaciju Filipa Lukasa uz pomoć udruge U ime obitelji i inicirala. Predsjednik Švaljek je rekao kako su zadovoljni presudom.

Iz Matice hrvatske Vinkovci su rekli kako su o toj rehabilitaciji razmišljali krajem prošle godine. Početkom ove godine na tragu rezolucije Europskog parlamenta 1481 odnosno Vijeća Europe iz 2006. godine i Hrvatskog sabora, deklaracije o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog političkog poretka od 1945. do 1990. Imali smo podlogu i bazu da na neki način ispravimo nepravdu s obzirom da je nakon ’45. izbrisan kompletan hrvatski intelektualni krug koji je do tada radio na općem razvoju društva. Najveći dio intelektualaca je ili zatvoren ili osuđen na smrt strijeljanjem, likvidiran bez suda ili osuđen putem ovakvih brzopoteznih presuda kao što je presuda Filipa Lukasa, objasnili su u Matici Hrvatskoj Vinkovci.

Filip Lukas im je bio interesantan jer je bio predsjednik Matice Hrvatske od 1927. do 1945. i došli su u posjed određene dokumentacije.

Iz Matice kažu kako ‘nema kvalitetnijeg predsjednika ni čovjeka kao što je bio on’. Bio je veliki stručnjak za društveni rad. Sad su odlučili da isprave tu nepravdu. Kažu da su iznimno zadovoljni i da ovo nije kraj.

“Udrugu U ime obitelji poštujemo kao udrugu i mislimo da bi ta suradnja mogla postojati i dalje jer još postoji ljudi i mrlja u povijesti gdje su intelektualci bačeni na marginu i ušutkavani”, rekao je Hrvoje Janković iz Matice Hrvatske Vinkovci.

U pripremi imaju još jednog intelektualca za rehabilitaciju a radi se o forenzičaru Ljudevitu Juraku.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr