U ime obitelji

Homoseksualni par podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu: Znate li što je zapravo u najboljem interesu djece?

Homoseksualni par podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu: Znate li što je zapravo u najboljem interesu djece?

Homoseksualni par Ivo Šegota i Mladen Kožić podnio je privatni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu, nakon što su već podnijeli tužbu protiv države Upravnom sudu, “zbog diskriminacije na temelju seksualne orijentacije kod izdavanja dozvole za obavljanje udomiteljstva”.

Ivo Šegota i Mladen Kožić sklopili su “životno partnerstvo” 2015. godine, a potom su željeli udomiti dijete te su se prijavili u Centar za socijalnu skrb.

Zakon o udomiteljstvu krši druge hrvatske zakone ističu

“Prošli smo sve što prolaze uobičajeni parovi, sva psihološka testiranja, sociološke razgovore o motivaciji, proces dugo traje i iscrpan je. Dobili smo potvrdu da zadovoljavamo sve uvjete po pitanju udomiteljstva, no kasnije su nam Centar i Ministarstvo obitelji odbili izdati licencu za udomiteljstvo zato što smo istospolni par koji je sklopio životno partnerstvo”, rekao je Šegota u srijedu na konferenciji za novinare.

UIO: Iskustva Hrvatske i drugih država pokazuju da homoseksualni lobiji pokušavaju pojedinačnim tužbama zaobići Ustav i zakone

Hrvatska je ušla u „LGBT jezgrenu skupinu“ – prevarom birača, baš kao što bi prevara birača bilo financiranje pobačaja u drugim zemljama!

Uslijedila je tužba protiv države Upravnom sudu, a u utorak su podnijeli privatni zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu koji je, kažu Šegota i Kožić,”zaboravio uvrstiti istospolne partnere pod definiciju udomiteljske obitelji”.

Marušić: promotori rodne ideologije govore nešto što je biološki neutemeljeno

Naglasio je da postoji “velika europska obitelj” od 22 zemlje koje priznaju jednaki status obiteljskim zajednicama istospolnih parova i dopuštaju im udomiteljstvo, među kojima su i tradicionalnije zemlje poput Austrije, Španjolske, Češke i Portugala.

UIO: Posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u interesu djece

Iako istraživanja dokazuju da nije isto podižu li djecu homoseksualci ili muškarac i žena – pravobraniteljice traže da se omogući udomljavanje istospolnim parovima

Ako Ustavni sud odluči suprotno od njihovih očekivanja, podnijet će tužbu Europskom sudu za ljudska prava.

Iz SDP-a i HNS-a je također najavljeno da će taj zakon poslati na Ustavni sud

Sabina Glasovac je u ime SDP-a najavila da će Zakon o udomiteljstvu sigurno poslati na Ustavni sud, a zahtjev bi trebao biti gotov do kraja tjedna.

“Bez namjere da utječem na Ustavni sud, mislim da postoje itekakvi elementi da se ukaže na kršenje ustavnih odredbi, prije svega prava na rad jednoj grupaciji ljudi, koji ne samo da su homoseksualnog opredjeljenja, jer nisu diskriminirani svi, nego samo oni koji žive u registriranom partnerstvu, odnosno registriranoj zajednici”, rekla je Glasovac.
Uzmemo li u obzir da je udomiteljstvo profesionalna usluga jer država plaća i mirovinsko i zdravstveno, možemo reći da je skupina hrvatskih građana zakinuta za svoja prava na rad i pružanje takve usluge samo zato jer žive u homoseksualnoj registriranoj zajednici, ističe Glasovac.

Podsjetila je kako je SDP u raspravi o zakonu ukazivao na nelogičnost da životni partneri kao samci mogu udomiti dijete.

“Nelogično je da osoba homoseksualnog opredjeljenja treba varati državu prijavljujući se kao samac za pružanje usluge udomiteljstva. A ako ste registrirani, živite sa svojim partnerima u zakonom priznatoj zajednici, vi naprosto odmah ispadate”, kaže Glasnovac.

HNS će tražiti dopunu članka u kojem se navodi što je udomiteljska zajednica 

Stjepan Čuraj iz HNS-a također je najavio slanje zakona na ocjenu ustavnosti, rekavši da je sada na recenziji pravnih stručnjaka kako bi to bilo proceduralno i procesno sve u redu.

“Pričekali smo da zakon stupi na snagu da bismo uopće mogli poslati zahtjev. Ostaje jedino dvojba treba li s time ići ispred stranke ili pojedinca koji predstavlja stranku, ali to je više tehničko pitanje, mi i dalje ustrajemo na tome”, rekao je.

Zakon je u suštini dobar, ali s ovim bio bi puno bolji i omogućio udomljavanje daleko više djece, smatra Čuraj i najavio da će tražiti dopunu članka 3. u kojem se navodi što je udomiteljska zajednica.

“Tu su ispušteni formalni i neformalni životni partneri. Samo tražimo usklađivanje ovog zakona s ostalima, odnosno da se izbaci ta diskriminatorna odredba tako da i formalni i neformalni životni partneri mogu imati isto pravo pred zakonom”, kaže Čuraj.

I HSS-ov Krešo Beljak smatra da Ustavni sud treba ozbiljno preispitati Zakon o udomiteljstvu jer ima brojne rupe i ostavlja stvari nedorečene.

“Zakon se može izbjegavati na razne načine, što nije dobro. Ljudi koji žele udomiti ili usvojiti djecu, a nisu u standardnoj obitelji, imaju ogroman problem ali ipak to mogu napraviti ako prekrše zakon”, kazao je Beljak.

UIO: Posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u najboljem interesu djece

Prošle godine, povodom kampanje HNS-ovog Ivana Vrdoljaka, koalicijskog partnera Plenkovićevog HDZ-a, da se istospolnim parovima omogući udomljavanje djece te povlačenja prijedloga novog Zakona o udomiteljstvu s dnevnog reda,udruga U ime obitelji ponovno je upozorila javnost na činjenicu da posvajanje i udomljavanje djece od strane istospolnih parova nije u najboljem interesu djece.

Sve za vlast: Vrdoljak od Plenkovića traži da se homoseksualnim parovima omogući udomljavanje djece

U ime obitelji ističe kako je u najboljem interesu svakog djeteta da odrasta uz biološkog oca i majku, a onda, ako to nije moguće, u zajednici koja je najsličnija onoj u kojoj dijete i dolazi na svijet te od Vlade očekuje da zaštiti interese djece, jer djeca u svom odrastanju, a i kasnije trebaju  “trajnu, stabilnu prisutnost majke i oca čija ljubav ih je začela ili zajednicu koja joj je najsličnija”.

Tu činjenicu potvrđuju brojna istraživanja provedena posljednjih godina.

Istraživanja na koja se često pozivaju LGBT aktivisti kada žele argumentirati da ne postoji razlika u ishodima kod djece koju podižu muškarac i žena, otac i majka i one koju odgajaju istospolni parovi – većinom su provođena na malim skupinama aktivista i dobrostojećih američkih homoseksualaca, zbog čega dobiveni rezultati nisu statistički relevantni i reprezentativni.

Privatizirali Hrvatsku komoru socijalnih radnika: Na neutemeljenim tvrdnjama traže nezakonito posvajanje djece od homoseksualnih parova

Poražavajući rezultati

Prema rezultatima istraživanja sociologa Marka Regnerusa pod nazivom “Istraživanje novih obiteljskih struktura” iz 2012. godine, 12% djece odgajane u istospolnoj zajednici razmišljalo je o samoubojstvu, dok taj postotak kod djece iz zajednica muškarca i žene iznosi 5%. Nadalje, osobe odrasle uz istospolne partnere sklonije su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene), a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%). Također, prema ovom istraživanju, djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene.

Profesor Regnerus u Zagrebu: Što znanstvena istraživanja otkrivaju o djeci koju podižu homoseksualni parovi?

Djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije će se zaraziti nekom spolnom bolešću, a prema podacima ovog istraživanja radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena iznosi 8%. Djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito su manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima.

Izvor: narod.hr/hina

Foto: snimka zaslona