Homoseksualni lobij razočaran zaključcima UN-ove komisije o statusu žena
2. travnja 2022.

Pedeset i četiri države članice UN-ove Komisije za status žena odbile su pokleknuti pred pritiskom SAD-a i EU-a o pitanju homoseksualnih/transseksualnih pitanja.

Komisija je usvojila sporazum uglavnom nalik prošlim godinama, s neznatnim birokratskim dobitcima za homoseksualna/trans pitanja i grupe za pobačaje kroz dvosmislene izraze kao što su “seksualno i reproduktivno zdravlje” i “žene u različitim situacijama i uvjetima”.

Homoseksualne/trans skupine, međutim, bile su razočarane što se fraza “seksualna orijentacija i rodni identitet” nigdje ne pojavljuje u konačnom dokumentu. Zagovornici su bili raspoloženi nakon pobjede na Općoj skupštini prošle jeseni, ali ta je pobjeda došla tek nakon podmetanja koje je ostavilo loš okus u ustima mnogih delegacija, piše c-fam.org.

Delegati iz Sjedinjenih Američkih Država, Europske unije i zemalja Latinske Amerike pokušali su govoriti o birokratskim dobitcima u sporazumu, uključujući više jezika za neizravno promicanje homoseksualnih/trans pitanja, kao što su „višestruki oblici diskriminacije” i „žene u raznim situacijama i uvjetima.” Ali u konačnici nisu uspjeli sakriti svoje razočaranje nedostatkom, prema njima, “progresivnijeg” jezika o ovim pitanjima.

Delegati iz Ruske Federacije i nekoliko većinski muslimanskih zemalja usprotivili su se upotrebi čak i ovih dvosmislenih izraza, uključujući delegate iz Saudijske Arabije, Jemena, Indonezije, Malezije, Etiopije, Iraka i Egipta.

Najveći dobici ljevice su prvi put došli promicanjem “seksualnog i reproduktivnog zdravlja” u kontekstu politike klimatskih promjena.

Delegati iz Gvatemale, Nikaragve, Brazila, Saudijske Arabije, Etiopije i Svete Stolice rezervirali su korištenje izraza “seksualno i reproduktivno zdravlje”, napominjući da ne shvaćaju pobačaj kao dio njihovog razumijevanja tog pojma.

Zapravo, UN-ove agencije već promiču pobačaj i pitanja homoseksualnosti/transseksualnosti kao ljudska prava pod rubrikom “seksualno i reproduktivno zdravlje” u svojim priručnicima politike, a posebno u “Minimalnom početnom paketu usluga”, koji sadrži programe za agencije UN-a koje odgovaraju na prirodne katastrofe i sukobe. Priručnik čak poziva humanitarne aktere da prisile liječnike i pružatelje zdravstvenih usluga da žene upućuju na pobačaj protiv njihove savjesti.

Dogovoreni zaključci otvorit će nove puteve političkog utjecaja i financiranja grupa koje se bave pobačajem u politikama klimatskih promjena i bit će presedan za sve međunarodne sheme financiranja klimatskih promjena, za koje se predviđa da će do 2025. dostići 100 milijardi dolara godišnje.

U prethodnim klimatskim sporazumima UN-a izostavljeno je bilo kakvo spominjanje populacijske politike zbog straha od podizanja spektra kontrole stanovništva i nedostatka znanstvene potpore za povezivanje klime s populacijom.

Najviše razočarane od svih bile su delegacije Meksika i Francuske koje su žalile zbog nepostojanja bilo kakvog spominjanja Generation Equality Foruma, vrlo hvaljene konferencije koju su 2021. organizirali Meksiko, Francuska i UN-ova agencija za žene za promicanje pobačaja i homoseksualnosti/trans pitanja u rodnoj politici UN-a.

Francuski delegat na zatvaranju komisije izrecitirao je kratku satiričnu pjesmu kako bi izrazio svoju frustraciju. “Nekada je postojao forum koji se nije mogao imenovati. Svi su bili pozvani, ali nisu svi došli…” počela je pjesma. Dalje je rekao, ozbiljnije, da se politike rodne ravnopravnosti “ne mogu obuzdati” i da forum “nije uzaludan”.

Neki izaslanici izrazili su nezadovoljstvo zbog načina na koji su pregovori vođeni. Delegati nisu spavali noć prije usvajanja sporazuma i čekali su konačni nacrt sporazuma do 22 sata u petak.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža