U ime obitelji

Gvatemala povećala zatvorske kazne za pobačaj, zabranila “istospolni brak” i promociju rodne ideologije

Gvatemala povećala zatvorske kazne za pobačaj, zabranila “istospolni brak” i promociju rodne ideologije

Kongres Gvatemale, države u Centralnoj Americi pokraj Meksika, pod vodstvom konzervativaca odobrio je u zakon kojim se pooštrava zatvorska kazna za žene koje odluče pobaciti, uz zabranu homoseksualnih brakova i promoviranja rodne ideologije kod djece i tinejdžera.

Zakon o zaštiti života i obitelji kaže da žene koje su “same izazvale pobačaj ili su dale pristanak drugoj osobi da to izvrši” mogu dobiti i 10 godina zatvora – dok je dosadašnja kazna bila tri godine.

>Planned Parenthood uklanja ime svoje osnivačice Margaret Sanger – rasistice i eugeničarke – iz naziva klinike za pobačaj

Nacrt zakona, koji bi trebao stupiti na snagu nakon što ga potpiše predsjednik Alejandro Giammattei, usvojio je Kongres na Međunarodni dan žena.

Također se kažnjava zatvorom do 50 godina svakoga tko izazove pobačaj bez pristanka žene. Pobačaj je u Gvatemali dopušten jedino kada postoji opasnost po život majke.

“Dok druge zemlje nastavljaju odobravati zakone o pobačaju, kao i zakone koji dovode do pogoršanja izvornog koncepta obitelji, ova inicijativa je sada postala važan zakon za gvatemalsko društvo”, rekao je kongresmen Armando Castillo, ključni branitelj zakona, prenosi France24.

Prijedlog zakona također uvodi reformu u Građanski zakon, koji će sada “izričito zabraniti istospolne brakove” u Gvatemali. Također će se zabraniti javne i privatne inicijative za podučavanje “o seksualnoj raznolikosti”, koje podrazumijeva “promicanje politika ili programa kod djece i tinejdžera koji imaju tendenciju dovesti do odstupanja od njihovog seksualnog identiteta pri rođenju”

Branitelji ovog zakona poručili su da postoje “manjinske skupine gvatemalskog društva” koje predlažu “modele ponašanja… različite od prirodnog poretka braka i obitelji, koji predstavljaju prijetnju moralnoj ravnoteži našeg društva”.

Giammatei je u studenom 2020. ukinuo sporazum kojim se omogućuje klinikama za pobačaj Planned Parenthood

Nakon usvajanja zakona, pravobranitelj za ljudska prava Jordan Rodas smatra da zakon “krši” međunarodne konvencije koje je potpisala Gvatemala, te je najavio borbu da ga Ustavni sud, najviši u zemlji, proglasi nezakonitim.

Dok je mala skupina žena organizirala prosvjed ispred Kongresa, kongresnica Patricia Sandoval branila je zakon. “Nemojte dopustiti da nam prodaju glupave ideje. Ovaj zakon je ustavan, održiv je i Božji je blagoslov”, rekla je.

Inače, predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei je po zanimanju kirurg, koji se za mjesto predsjednika države 2019. kada je pobijedio, natjecao po četvrti put. On je između ostaloga obećao uvesti smrtnu kaznu za neke kriminalce te je obećao izgraditi “investicijski zid” na granici s Meksikom kako bi zaustavio migrante koji idu prema SAD-u.

Giammatei je u studenom 2020. ukinuo sporazum kojim se omogućuje klinikama za pobačaj Planned Parenthood Global (Planirano roditeljstvo) otvaranje podružnica u zemlji.