Građansko udruženje za obitelj u borbi protiv UN-a: Istospolni odnosi nisu isto što i obitelj
11. svibnja 2016.

Nova koalicija pokrenula je tzv. „pro-life platformu“, s namjerom suprotstavljanja rastućoj međunarodnoj ugrozi obitelji, koja bi trebala objediniti djelovanje onih organizacija koje pokušavaju obuzdati nadmoć međunarodnih institucija koje rade protiv obitelji.

„Opća deklaracija o pravima čovjeka te s njom povezani međunarodni pravni instrumenti pružaju posebnu zaštitu obitelji prepoznajući je kao nezamjenjivu u ulozi prirodne okoline koja omogućuje rast i dobrobit svih njezinih članova, a osobito djece“, objavljuje se u tekstu pod naslovom „Zakoni o obitelji“ , napisanog pod vodstvom organizacija kao što su C-Fam (Katolička obitelj), Vijeće za obiteljska istraživanja, HazteOir, CitizenGo, Human Life International, Derecho a Vivir, Nacionalna organizacija za brak i Transatlantsko vijeće kršćana.

„Odnosi između osoba istospolnih te drugih socijalnih i legalnih udruživanja niti su ekvivalentni niti analogni obitelji te nisu obuhvaćeni zaštitom koja je jedinstveno pridržana obitelji prema međunarodnom pravu i politikama“, naglašava se u tekstu Platforme.

Koalicija, koja nosi naziv „Građansko udruženje za obitelj“, prva je „pro-family“ koalicija koja eksplicitno odbacuje sve entitete UN-a koji nastoje redefinirati pojam obitelji u namjeri da se on primjenjuje i na istospolne zajednice, čemu se također usprotivila i Generalna skupština UN-a.

„Međunarodna zajednica ponovo je odbacila pokušaje redefiniranja pojma obitelji u međunarodnom pravu“, ističe se u Platformi. „Bilo kakvo spominjanje riječi „obitelj“ u rezolucijama UN-a ili izjavama njezinih konferencija smije jedino biti interpretirano kao zajednica muškarca i žene koji su ujedinjeni u braku te odnosima koji su mu ekvivalentni ili analogni, uključujući obitelji rastavljenih osoba i multigeneracijske obitelji“.

Platforma zatim objašnjava kako je „pritisak da se međunarodni status te priznanje društvenim i legalnim ugovorima između istospolnih osoba daju na razini UN-a, doveo do konfuzije i zajedljivosti u međunarodnim raspravama na temu obitelji. Ovakvo je stanje, nažalost, dovelo do prekida daljnje rasprave o temi obitelji uopće, na razini UN-ove Generalne skupštine“.

Organizatori udruženja „Zakoni o obitelji“ kažu kako im je namjera iznova pokrenuti raspravu o obitelji, a koja je trenutno u zastoju, te ohrabriti predstavništva članica UN-a koja su izložena sve većem pritisku.

„Svijet ne smije postati taoc zanemarive manjine zemalja koje namjerno blokiraju bilo kakvu raspravu o obitelji sve dok ne nametnu istospolne brakove čitavom svijetu“, izjavio je gospodin Austin Ruse, predsjednik organizacije C-Family (Katolička obitelj). „Ovo je štetno i za obitelji i za UN“.

Tekst koji je Platforma objavila detaljnije ističe epizode pojedinih tijela UN-a i njihovih birokrata koji javno izjavljuju kako istospolne zajednice moraju biti tretirane jednako kao brak i obitelj, počevši od samog glavnog tajnika UN-a do pojedinih agencija UN-a, kao što su npr. UNICEF i World Food Program.

Ovakvi pokušaji pojedinih institucija UN-a da se istospolne zajednice tretiraju kao posve ravnopravne obitelji, uključujući i izjave kako spolna orijentacija i rodna ideologija pripadaju ljudskim pravima, „ne mogu proizvoditi obvezujuće pravne učinke suverenih država“, navodi se u izjavi.

Vlade koje priznaju istospolne zajednice kao ravnopravne braku i obitelji, uključujući i roditeljska prava „potkopavaju temeljno ljudsko pravo djece da budu odgajani i od majke i od oca, što posljedično može ugroziti njihovo zdravlje i dobrobit“. Društvene znanosti dokazuju kako je za djecu najbolje kada su odgajana od strane svojih majki i očeva, piše C-Fam.

Koalicija se nada kako će UN obnoviti raspravu o obitelji i oblikovanje pripadajućih UN-ovih političkih odluka, ali ne pod cijenu redefiniranja obitelji, kojom bi se išlo na ruku onim zemljama koje su istospolnim zajednicama pružile povlastice i prednosti. Takvo što bilo bi „nespojivo s međunarodnim ljudskim pravima“, zaključuje Platforma.

Organizacije koje se bave obitelji mogu se pridružiti Platformi te postati članovi koalicije koja nosi naziv „Civil Society for the Family“ (Građansko udruženje za obitelj).

„Očekujemo kako će stotine različitih skupina iz cijeloga svijeta potpisati izjavu „Zakoni o obitelji“ i pridružiti se građanskom udruženju za obitelj“, kaže gospodin Ruse.

Photo: thinkstock

Izvor: Narod.hr/C-Fam

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža