Italija ozakonila ‘životno partnerstvo’ homoseksualnih osoba, posvajanje djece nije dopušteno
12. svibnja 2016.

Donji dom talijanskog parlamenta u srijedu je donio  zakon o civilnom partnerstvu.

Zakon je prihvaćen s 372 glasa prema 51 protiv i 99 suzdržanih u srijedu navečer.

“Danas je za mnoge dan za slavlje”, napisao je premijer Matteo Renzi na Facebooku ranije u srijedu.

Prije konačnog glasanja, vladi premijera Mattea Renzija donji dom je izglasao povjerenje, a da to glasanje nije prošlo Renzi bi morao odstupiti što je malo vjerojatno s obzirom na to da ima uvjerljivu većinu u parlamentu.

U veljači je prijedlog zakona o istospolnom civilnom partnerstvu odobrio i gornji dom, Senat.

Nakon večerašnjeg glasanja u parlamentu homoseksualni aktivisti su slavili, dok je nekoliko političara reklo da će u četvrtak najaviti kampanju prikupljanja potpisa za referendum protiv tog zakona.

Nadbiskup Sicilije Michele Pennisi izrazio je neslaganje u intervjuu za dnevnik La Repubblica ustvrdivši da velik dio zemlje ne želi taj zakon i da je njegove nametanje “oblik puzajućeg fašizma”.

Čelnik tvrdolinijske Sjeverne lige Matteo Salvini pozvao je gradonačelnike svoje stranke da bojkotiraju zakon, a kandidat desnog centra na lokalnim izborima u Rimu 5. lipnja Alfio Marchini rekao je da će odbiti sklapati homoseksualna civilna partnerstva.

Zakonom o civilnom partnerstvu osoba istog spola tim se zajednicama daju gotovo ista prava kao i vjenčanim parovima u nasljeđivanju, stanovanju, mirovini, pravo na posjete u bolnicama, moralnu i materijalnu recipročnu obvezu pomaganja partnera, boravišnu dozvolu za partnera koji je strani državljanin, mogućnost uzimanja prezimena partnera. U zakon ipak nije ugrađeno pravo partnera na posvojenje djece istospolnog partnera, čime je razočarana gay zajednica.

Podsjetimo, u Rimu se krajem siječnja, na Circo Massimo, prostoru nekad najvećeg trkališta na svijetu, okupilo više od dva milijuna ljudi na “Danu obitelji” u organizaciji odbora “Zaštitimo našu djecu”. Okupljeni su željeli, prema riječima govornika, stati u obranu obitelji te proslaviti ljubav i zajedništvo, jer zajednica žene i muškarca vezanih ljubavlju i vjernošću predstavlja najbolje mjesto za podizanje djece.Na poziv organizacijskog odbora na skupu se obratila i dr. Željka Markić ispred Udruge U ime obitelji. Dr. Markić je u svojem obraćanju naglasila da je upravo Rimsko, predkršćansko pravo definiralo brak kao zajednicu žene i muškarca koji se ujedinjuju da bi imali djecu. Kršćanstvo je definiciji braka kasnije dodalo kao uvjet ljubav.

Dr. Markić podsjetila je: „Brak je temelj obitelji, osnovne stanice društva. Brak je kroz povijest imao posebnu pravnu zaštitu upravo zbog te svoje objektivne vrijednosti – jer je najbolje mjesto za dobivanje i odgajanje djece. Sva znanstvena istraživanja potvrđuju da je vjerna zajednica muškarca i žene puna ljubavi, javno objavljena pred zajednicom i društvom – najstabilnija zajednica najbolja za odgoj djece – budućih naraštaja društva. Zbog toga država štiti bračnu zajednicu.“

Photo:Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža