GONG-ov Faktograf odgovorio na žalbu Narod.hr-a: Evo što tvrde!
1. lipnja 2020.

GONG-ov portal Faktograf.hr ponovno je u uoči izbora smanjio doseg članaka portala Narod.hr na Facebooku, tako što je iskopao dva naša članka o Titovim zločinima koji su stari godinu i dvije godine i proizvoljno ocijenio da sadrže “djelomično netočne informacije”.

Narod.hr na takav je postupak uložio žalbu, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

“Vaša žalba je razmotrena, ali Faktograf ostaje pri izvornoj ocjeni da su predmetni članci djelomično netočni. U nastavku ćemo obrazložiti kako je ta odluka donesena. Najprije ćemo pojasniti proces odabira tema koje se podvrgavaju procjeni točnosti.

Faktograf.hr pri odabiru objava čija će se činjenična točnost ocijenjivati koristi alate za analitiku društvenih mreža, poput servisa CrowdTangle i BuzzSumo. Kriterij kojim se vodimo nije kad je sadržaj čija se točnost provjerava izvorno objavljen, već dijeli li se predmetni sadržaj trenutno među korisnicima i korisnicama Facebooka.

Kao što ste vjerojatno i sami svjesni, predmetni članci posljednjih su se tjedana ponovno dijelili na društvenim mrežama povodom obljetnica Dana oslobođenja Zagreba i pokolja na Bleiburgu (ne samo s portala Narod.hr, već i iz drugih izvora).

Ne možemo se složiti ni s vašom tvrdnjom da vas želimo obeshrabriti u raskrinkavanju komunističkih zločina. Kao što stoji i u tekstu doktoranda Gužvice, neupitno je da su se takvi zločini događali. Međutim, u predmetnim člancima koji su ocijenjeni djelomično netočnima su brojke ubijenih napuhane van realnih proporcija, a iznesene su i druge činjenične netočnosti i tvrdnje neutemeljene u historiografskim izvorima, kao što je i obrazloženo u članku doktoranda Gužvice.

Nadalje, dio našeg posla je i utvrđivanje kredibilosti izvora pojedinih informacija. Tvrdnje Josipa Jurčevića njegova vlastita struka smatra nekredibilnima i neutemeljenima, što je u članku i objašnjeno. Vjerojatno vam je poznato da u znanosti postoji općeprihvaćeni konsenzus oko utvrđivanja kredibiliteta izvora kroz proces međusobnog revidiranja znanstvenih radova.

Što se tiče tvrdnji Zorana Božića, one nikad nisu potkrijepljene niti jednim izvorom, već Božić traži da mu se vjeruje na riječ. Istraživanje doktoranda Gužvice pokazalo je da se u historiografskim izvorima baš nigdje ne spominje postojanje “lajbek milicije”.

Ako vi znate za izvore kojima bi se moglo potkrijepiti postojanje “lajbek milicije”, bili bismo zahvalni da nas na takve izvore upozorite, u kom slučaju ćemo naravno ispraviti eventualnu pogrešku. Isto važi i za eventualne izvore kojima bi se mogle potkrijepiti iznesene tvrdnje o masovnim grobnicama u Zagrebu.

Moram vas također obavijestiti da doktorand Gužvica nije, niti je ikad bio, član Radničke fronte ili bilo koje druge političke stranke. Faktograf.hr ne objavljuje tekstove autora koji su članovi političkih stranka ili kandidati na izborima.

Zaključno, Faktograf.hr ne vrši ideološku cenzuru. Faktograf.hr se bavi ocjenjivanjem točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Ako izvršite uvid u sadržaj portala Faktograf.hr (https://faktograf.hr/provjera-tocnosti/), vrlo lako ćete ustanoviti da provjeri činjenične točnosti podvrgavamo tvrdnje koje se aktualno dijele među korisnicima društvenih mreža te da naše analize vrednuju isključivo činjeničnu točnost i utemeljenost. Rad portala Faktograf.hr također je na godišnjoj bazi revidiran od strane nezavisnih evaluatora koje imenuje International Fact-Checking Network), međunarodna mreža čiji smo članovi i potpisnici njihovog Kodeksa principa.

Ako i dalje smatrate da ste oštećeni ovakvom odlukom Faktografa, slobodni ste direktno se obratiti Facebooku (https://www.facebook.com/help/), kao i uputiti žalbu arbitražnom tijelu pokrenutom da odlučuje o pitanjima vezanima za problematiku slobode govora (https://www.oversightboard.com/).”, napisali su u svom odgovoru.

Žele li nas obeshrabiti da raskrinkavamo komunističke zločine?

Naime, upozorili smo kako portal Faktograf.hr, čiji je nakladnik GONG, želi pred parlamentarne izbore cenzurirati portal Narod.hr smanjujući mu doseg na Facebooku, a selekcijom tema zbog kojih kreira lažne prijave stječe se dojam da nas želi obeshrabiti da raskrinkavamo zločine lijevog totalitarnog režima – komunizma.

Riječ je o člancima objavljenima 2018. i 2019. godine, pa se postavlja pitanje zašto su upravo ti članci selektivno odabrani za negativnu ocjenu u 2020. godini, nešto više od mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Također, u članku objavljenom na Faktografu nije izrijekom navedeno što je “djelomično netočno” u našim člancima.

Kako su u dva dana stigle čak tri prijave na članke objavljene na portalu Narod.hr, od čega je jedna povučena nakon ispravka, smatramo to pokušajem cenzure portala Narod.hr.

Oba naša sporna članka objavljena su uoči obljetnice Bleiburga 2018. i 2019.: “8. svibnja 1945. Zagreb – kako je glavni grad Hrvatske postao mjesto straha, patnje i smrti?” i “Memento uoči Bleiburga (Zagreb) – krvave orgije partizana u glavnom gradu trajale mjesecima”. GONG-ov portal je 20. svibnja 2020. ocijenio je da oba sadrže “djelomično netočne informacije”, na što će se Narod.hr žaliti.

Portal koji su u 2015. pokrenuli GONG i HND i koji je u 2016. za svoj rad dobio 300 tisuća eura od Googlea, od travnja 2019. je kao član International Fact checking Network dobio ovlasti ocjenjivati istinitost vijesti na Facebooku. Zanimljivo, ako usporedite sadašnje podatke i one s Internet Archives, HND je otprilike u isto vrijeme prestao biti nakladnik Faktografa – možda upravo iz razloga jer bi ocjenjivanje točnosti vijesti kolega novinara ipak bilo previše za udrugu koja okuplja novinare?

Međutim, time se pozabavio GONG. No, umjesto da provjerava prenose li pojedine vijesti činjenice, GONG-ov portal se u slučaju Narod.hr upustio u ideološku ocjenu njihova sadržaja, pa su vijesti koje se ne slažu s tumačenjem GONG-ova portala dobile negativnu ocjenu. Ponovno su to tekstovi o komunističkim zločinima, a ranije su bili i na temu pobačaja, partizanskih mirovina, Greenpeacea i napada na Hrvate u Münchenu na Uskrs 2019.

Podsjetimo, GONG-ov portal već je jednom proizvoljno negativno ocijenio 4 naša članka, uoči izbora za Europski parlament. Cilj ovog selektivnog ocjenjivanja je s jedne strane cenzura izražavanja i mišljanja kao takvog, ovaj put o Titu, te kršenje slobode medija i uređivačke politike Naroda.hr, koji su zajamčeni Ustavom RH, a s druge strane smanjivanje dosega svih članaka Naroda.hr na društvenoj mreži Facebook, i to u vrijeme kada ljudi najviše prate društvene mreže i portale, kako bi praćenje izbora, izborne kampanje i otvaranje tema od strane Narod.hr došlo do što manje ljudi.

Novi pokušaj GONG-ova portala da uoči izbora smanji doseg članaka Narod.hr na Facebooku potvrđuje to što su negativno ocijenili dva naša stara članka, jedan iz 2018., a drugi iz 2019.  Facebook naime nakon jedne prijave smanji doseg samo negativno ocijenjenom članku, a nakon više prijava smanjuje doseg svim člancima koji dolaze s domene pojedinog portala. Negativnu ocjenu našeg pisanja o Titu iz dva članka dao je autor GONG-ova portala, povjesničar Stefan Gužvica, koji je član Radničke fronte i organizacije Marks21 iz Srbije, koja se zalaže za “svjetsku revoluciju” i “za neposrednu i demokratsku kontrolu radničke klase nad društvom” te  navodi da “su istinska sloboda i jednakost u regionu moguće samo u sklopu Balkanske Socijalističke Federacije”.

Svakog čovjeka zainteresiranog za slobodu govora i mišljenja u Hrvatskoj trebala bi zbrinuti činjenica da udruga koja se bavi slobodama govora i medija te građanskim slobodama – GONG, nastoji smanjiti doseg vijesti pojedinih portala, odnosno cenzurirati ih, jer im se ne sviđaju njihove tvrdnje i stavovi.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža