GONG-ov portal cenzurira Narod.hr zbog raskrinkavanja zločina komunizma: Pročitajte našu žalbu
31. svibnja 2020.

GONG-ov portal Faktograf.hr ponovno je u uoči izbora smanjio doseg članaka portala Narod.hr na Facebooku, tako što je iskopao dva naša članka o Titovim zločinima koji su stari godinu i dvije godine i proizvoljno ocijenio da sadrže “djelomično netočne informacije”. Na to smo se žalili Faktografu, a sadržaj žalbe pročitajte u nastavku:

“Portal Faktograf.hr, čiji je nakladnik GONG, želi pred parlamentarne izbore cenzurirati portal Narod.hr smanjujući mu doseg na Facebooku, a selekcijom tema zbog kojih kreira lažne prijave stječe se dojam da nas želi obeshrabiti da raskrinkavamo zločine lijevog totalitarnog režima – komunizma.

Naime, 20. svibnja 2020. godine Faktograf je objavio članak “Fantomske ubojice i fantomske žrtve u oslobođenom Zagrebu” autora Stefana Gužvice, te su Facebooku prijavljeni članci portala Narod.hr objavljeni 8. svibnja 2019. godine “Memento uoči Bleiburga (Zagreb) – krvave orgije partizana u glavnom gradu trajale mjesecima” i 8. svibnja 2018. 8. svibnja 1945. Zagreb – kako je glavni grad Hrvatske postao mjesto straha, patnje i smrti?, kao “djelomično netočni”.

Riječ je o člancima objavljenima 2018. i 2019. godine, pa se postavlja pitanje zašto su upravo ti članci selektivno odabrani za negativnu ocjenu u 2020. godini, nešto više od mjesec dana prije parlamentarnih izbora. Također, u članku objavljenom na Faktografu nije izrijekom navedeno što je “djelomično netočno” u našim člancima.

Kako su u dva dana stigle čak tri prijave na članke objavljene na portalu Narod.hr, od čega je jedna povučena nakon ispravka, smatramo to pokušajem cenzure portala Narod.hr.

U nastavku donosimo glavne žalbene teze na ono što se iz članka na Vašem portalu možda odnosi na Narod.hr:

1. Portal GONG-a navodi da se portali pozivaju “na negacionističkog povjesničara Josipa Jurčevića, koji nema reputaciju pouzdanog izvora”

Povjesničar Josip Jurčević je doktor znanosti i predaje na Fakultetu Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Narod.hr je prenio je njegovu izjavu za Direktno.hr iz 2015. da je ulaskom partizana u Zagreb “uslijedio čitav niz zastrašujućih zločina koje je proveo komunistički režim, a što potvrđuje pronalazak 850 prikrivenih stratišta u Hrvatskoj, a samo na području Zagreba i okolice locirano je 120 takvih masovnih grobišta“. Jurčević se zločinima komunističkog režima u Hrvatskoj bavi više od 25 godina, na tu je temu magistrirao i doktorirao, što mu daje određeni kredibilitet kada govori o temi komunističkih zločina. Narod.hr ne ulazi u njegov znanstveni opus i stavove o drugim temama, već samo novinarski prenosi njegovu izjavu o broju stratišta u Hrvatskoj, o čemu je Jurčević u 2012. izdao i knjigu “Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina”.

GONG-ov portal, odnosno doktorand Gužvica, u svojoj se negativnoj ocjeni Jurčevića ne bavi Jurčevićevom tvrdnjom o broju stratišta u Hrvatskoj koju Narod.hr prenosi, već stavovima drugih povjesničara o njemu, čije se referirane izjave ne dotiču teme komunističkih stratišta niti osporavaju ono što je Jurčević o tome izjavio. Kao što smo već napisali u slučaju istraživanja komunističkih zločina od strane američkog politologa Rudolpha J. Rummela (https://narod.hr/hrvatska/treci-slucaj-gong-ov-portal-cenzurirao-clanak-narod-hr-a-o-milijun-zrtava-jugoslavenskog-komunizma), koje je Narod.hr prenio, a kojeg je Faktograf također proizvoljno ocijenio kao “djelomično netočno”, to što jedan znanstvenik kritizira ili osporava drugog znanstvenika ne znači da je jedan od njih u pravu, a drugi u krivu ili da je “nepouzdan izvor”, već da su dva znanstvenika u sporu, a na pojedincu je ocijeniti čiji stav smatra najplauzibilnijim. Legitimno je citirati i jednog i drugog znanstvenika, a cenzura je i nasilje nametati uredništvima medija koje će znanstvenike prenositi.

I samog doktoranda Gužvicu moglo bi se ocijeniti kao nepouzdan izvor s obzirom da u članku “Fantomske ubojice i fantomske žrtve u oslobođenom Zagrebu” obezvrijeđuje žrtve, umanjuje zločine, pokazuje intelektualnu aroganciju i ozbiljne predrasude za bavljenje poslijeratnim žrtvama, što i nije polje njegovog znanstvenog istraživanja, te je član ekstremnih organizacija Radnička fronta i Marks21, čime je njegova pozicija sve samo ne nepristrana.

2. Portal GONG-a tvrdi da je “lajbek milicija” nepostojeća

Članak Narod.hr pod naslovom “8. svibnja 1945. Zagreb – kako je glavni grad Hrvatske postao mjesto straha, patnje i smrti?” donosi podatak o vojnoj jedinici, tzv. ‘lajbek miliciji’, “koja je tragove svog ‘rada’ ostavila širom Sljemena u brojnim jamama o kojima se moralo šutjeti 45 godina, a i danas su tabu tema”.

Podatak o izrazu “lajbek milicija”, koji su koristili stari Zagrepčani, donosi  zagrebački liječnik Zoran Božić, koji se bavi istraživanjem komunističkih zločina u Hrvatskoj više od 30 godina. GONG-ov portal ne navodi da je informacija o postojanju posebne partizanske vojne jedinice za teror pogrešna, već tvrdi da je “nepostojeća” zato što je ne navode drugi povjesničari. Ne možemo ulaziti je li točno da doista nijedan povjesničar nije pisao o postojanju takve vojne jedinice, no sama činjenica da podatak o njoj navodi Božić koji se, iako ameterski, 30-ak godina bavi istraživanjem komunističkih zločina, bila bi dovoljna za svakog ozbiljnog povjesničara ne samo da je ne odbaci, već da je i istraži. U svakom slučaju se navođenje podatka o lajbek miliciji ne može smatrati pogrešnim.

3.  Portal GONG-a tvrdi da je popis grobnica “proizvoljan i neutemeljen”

Popis od 106 lokacija stratišta s područja Zagreba u članku “Memento uoči Bleiburga (Zagreb) – krvave orgije partizana u glavnom gradu trajale mjesecima” preuzet je s Hrvatskog informativnog centra, koji ga je s portala HRsvijet.net prenio 20. travnja 2012. godine. Popis je vrlo konkretan i donosi podatke o lokaciji, okvirnom broju žrtava, njihove karakteristike i vrijeme pogibije. Bez obzira na njegove nepreciznosti, pijetet prema žrtvama traži da se te lokacije istraže, a tijela dostojno sahrane. Prema informacijama objavljenim na stranicama Ministarstva branitelja, s popisa kojeg smo prenijeli ekshumirano je nekoliko grobnica (Tuškanac, Gračani, Brdovec…), a što ostavlja otvorenu mogućnost da će u budućnosti doći do ekshumacije i na preostalim lokacijama s popisa. Autor GONG-ova portala nije dokazao da se na mjestima s popisa ne nalaze ostaci žrtava partizana, stoga nije jasno zašto je informacija koju smo prenijeli okarakterizirana kao pogrešna.

Sukladno obrazloženju navedenih teza tražimo da se:

1. povuče negativna ocjena upućena Facebooku vezano uz članake objavljene na Facebooku Narod.hr-a.

2. prestane s praksom ideološke cenzure od strane GONG-ova portala.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža