Godinu dana od referenduma u Irskoj kojim je ukinuta ustavna zaštita nerođene djece broj pobačaja se povećao za 40 posto!
2. srpnja 2020.

Godinu dana nakon što je u Irskoj ukinuta ustavna zaštita života nerođene djece, izvedeno je 6.666 pobačaja, pokazuju službeni podaci objavljeni u utorak. Jedna od ključnih informacija u izvješću je da je samo 0.3 posto pobačaja uključivalo rizik za život ili zdravlje majke.

Tijekom 2019. godine u Irskoj je zabilježeno 59.796 živorođenih, što znači da je više od jednog od deset (10,5 posto) trudnoća (66,837) završilo pobačajem, napisao je dr. Angelo Bottone u eseju Instituta Iona.

Budući da je 375 žena 2019. putovalo u Englesku kako bi iskoristile još liberalnije britanske zakone o pobačaju, posebno glede pobačaja djece u kasnijim mjesecima, kojima je dijagnosticiran Downov sindrom, ukupan broj pobačaj u Irskoj u 2019. godini bio je 7.041, što je najviše u Irskoj povijesti.

Prema dr. Bottoneu, broj irskih žena koje su odlučile za pobačaj povećao se za oko 40 posto od njegove legalizacije. Bottone također primjećuje da su, kad se u Irskoj raspravljalo o zakonu o pobačaju, pro-life zastupnici predložili kojima se zahtijeva više demografskih detalja u godišnjem izvješću, no prijedlog koji je odbijen. Nedostatak većih detalja otežava rješavanje situacije odnosno pronalaženja rješenja koje bi pobačaje učinio “rijetkima”.

Primjerice, dok su detaljni podatci bili dostupni, oni su pokazivali da je 80 posto Irkinja koje su 2018. godine pobacile bile samohrane, a samo 18 posto u braku. Ostalih 2 posto pobačaja počinile su razvedene ili udovice, napominje Bottone. Isto tako, gotovo petina žena (17,9 posto) već je prethodno počinila pobačaj.

“Jedan od slogana kampanje za legalizaciju pobačaj bio je da pobačaj treba biti “siguran, legalan i rijedak”. Čini li vam se 7041 pobačaj rijetkim?”, zaključuje dr. Bottone.

Breitbart također prenosi da je irska Vlada donijela zakon kojim će se stvoriti izolirane zone oko objekata za pobačaj kako bi se uklonile demonstracije za život, savjetovanja te tiha molitvena bdijenja.

Podsjetimo, Irci su 2018. godine na referendumu glasovali za dozvolu pobačaja iz bilo kojeg razloga u prvih 12 tjedana trudnoće. Nakon što je Irska ustavna zaštita nerođene djece službeno završila ministar zdravstva Simon Harris je s predsjednikom Michaelom Higginsom potpisao zakon o rezultatima referenduma, te je najavio će pobačaj biti besplatan, na račun poreznih obveznika.

“Želim da se ove (“pobačajne usluge”) pružaju kao dio našeg zdravstvenog sustava, našeg sustava javnog zdravstva i dijela našeg primarnog sustava zdravstvene zaštite”, rekao je ministar Harris u rujnu 2018.

Izvor: narod.hr/Breitbart

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža