(FOTO) Donatorska večera udruge U ime obitelji’ – za zaštitu braka i obitelji
14. prosinca 2015.

Udruga „U ime obitelji“ u petak 11. prosinca u Zagrebu je održala donatorsku večeru kako bi prikupili sredstava za nastavak aktivnosti. Na poziv udruge se odazvalo preko četristo sudionika – pojedinaca i tvrtki.

Donatorska večera započela je s himnom Republike Hrvatske “Lijepa naša” u izvedbi Magdalene Bačanek, studentice Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i Davora Ljubića, umjetničkog suradnika Muzičke akademije.

Članovi Upravnog odbora udruge U ime obitelji dr. Natalija Kanački i Ivan Munjin predstavili su brojne aktivnosti udruge provedene od travnja ove godine kad je održana prva donatorska večera ‘U ime obitelji’

Istaknuli su kako je U ime obitelji osnovala 48 podružnica u svim dijelovima Hrvatske te da se taj posao nastavlja, kako su za za volontere i članove podružnica organizirani treninzi za medijske nastupe i organizaciju društvenih događanja. Osnivanjem podružnica jača se lokalna prisutnost udruge i omogućuje potpora u rješavanju lokalnih problema i pitanja – kao što je to bio slučaj sa organizacijom lokalnog referenduma protiv termoelektrane u Pločama.

“Ivan Munjin je podsjetio na Poduprli smo prikupljanje potpisa za referendum ‘Ne damo naše autoceste’ iako im je u njemu zapriječeno sudjelovanje”, istaknuo je Munjin te dodao kako su okupili  i pokrenuli osobe koje u politici žele učiniti isto što je U ime obitelji učinila u civilnom društvu kako bi pokazati da su promjene moguće ako ih provode ljudi koji rade te hrabro stoje iza svojih vrijednosti i zalažu se za dobro svih.

“Još jednom zatražili ocjenu ustavnosti kozmetički izmjenjenog lošeg obiteljskog zakona ministrice Opačić kojeg je ustavni sud već jednom suspendirao”, pojasnila je Kanački te je dodala kako su izradili priručnik za promatrače i vodič za jednostavnije glasovanje u inozemstvu

“Promatrali smo prethodne parlamentarne izbore na više od 500 izbornih mjesta te smo ponovno pokazali kako smo sve bolji u onome što radimo”, naglasila je.

Munjin je pojasnio kako su organizirali međunarodnu konferenciju o obitelji: “Obitelj ključ demografskog i gospodarskog oporavka” u suradnji s 13 udruga iz Hrvatske i svijeta, a na kojoj su sudjelovali brojni hrvatski i strani stručanjaci.

Profesorica obiteljskog prava na pravnom fakultetu u Zagrebu, Aleksandra Korač Graovac govorila je o važnosti zaštite i osnaživanja obitelji kvalitetnim zakonima i kroz djelovanje u civilnom društvu. Profesorica Graovac naglasila je činjenicu da se u Hrvatskoj oko 85% djece rađa u braku što je de facto plebiscitarni iskaz važnosti koju braku kao temelju obitelji iskazuju hrvatski građani. Tumačeći općepoznatu činjenicu da je brak mnogo stabilnija i trajnija zajednica od vanbračne zajednice te time pogodnija za rast i razvoj djece – prof. Korać – Graovac podsjetila je na nedostatke Obiteljskog zakona koji je ministrica Opačić po drugi put, nakon suspenzije Ustavnog suda, predložila Saboru te je stupio na snagu 1.11.2015.

Članovi Upravnog odbora “U ime obitelji” Željka Markić, Krešimir Planinić te djelatnici, suradnici i volonteri udruge U ime obitelji Ivona Biščan, Ivana Penavić i Ana Marija Husak predstavili su dio aktivnosti koje će se nastaviti i u sljedećoj, 2016. godini:

Krešimir Planinić je izvijestio kako je prije mjesec i pol dana organiziran kratki kongres pravnika iz cijele Hrvatske radi strukovnog udruživanja oko zajedničke obrane vrijednosti (ZOV).

“Darovanjem određenog broja svojih radnih sati, odvjetnici i pravni stručnjaci iz cijele Hrvatske omogućuju obranu temeljnih vrijednosti hrvatskog društva – prava na slobodu govora i mišljenja, pravo na odgoj djece u skladu sa svojim filozofskim i vjerskim uvjerenjima, pravo na javni život u skladu sa svojom vjeroispovjesti….i pozivam kolege koji se još nisu uključili da to učine. Pro bono radom osigurat ćemo da se pojedinci i institucije koji ili ne znaju ili nemaju financija, zaštite od samovolje vlasti ili protuzakonitih napada na njihova temeljna ljudska i građanska prava”, objasnio je odvjetnik Planinić.

Tijekom Donatorske večere predstavljena je knjiga “Što je brak? Žena, muškarac: Obrana”  koja se smatra jednom od najkvalitetnijih argumentacija o braku između žene i muškarca kao društveno važnoj i korisnoj pravnoj instituciji. Jedan od trojice najpoznatiji autora je Robert Brown profesor na Harvardu i Princetonu. Knjigu je izdala udruga U ime obitelji te će tijekom sljedećih mjeseci orgaizirati predstavljanja knjige po cijeloj Hrvatskoj. Udruga je prije nekoliko tjedana pokrenula sa drugim članicama međunarodne unije za ukidanje surogatstva pokrenuta međunarodnu peticiju “Ne trgovini djecom i majčinstvom.” koja će se -u cilju podizanja svijesti i razumijevanja o važnosti borbe protiv ovog novog oblika ropstva – nastaviti kroz cijelu sljedeću godinu.

Ivona Bišćan istaknula je kako udruga planiraju održavanje dvije međunarodne konferencije u 2016 godini – jednu o važnosti obitelji i djelovanju za obitelj u civilnom društvu koju plnaira organizirati u Mostaru, a drugu o odgoju djece u Zagrebu.

Ivana Penavić predstavila je projekt „Roditelji odlučuju o odgoju svoje djece“ kojim se želi educirati i okupiti roditelje te ih potaknuti na aktivnije uključivanje u rad Vijeća roditelja i cijelog odgojno-obrazovnog sustava.

Ana Marija Husak iznijela je primjere međunarodne suradnje sa udrugama koje se zalažu za brak i obitelj u drugim zemljama, a Željka Markić je objasnila da je ovih dana Europska komisija prihvatila registraciju nove europske građanske inicijative Mama,tata & djeca kroz koju se želi osigurati da se sve zemlje Europske unije dogovore oko minimuma defincije braka i obitelji – onog oko kojeg se slaže svih 28 zemalja članica EU – da je brak zajednica žene i muškarca i temelj obitelji. Prikupljanje potpisa odvijat će se godinu dana u svim državama članicama EU, a udruga U ime obitelji je jedan od inicijatora ove europske građanske inicijative.

Za glazbeni ugođaj donatorske večeri pobrinuli su se Marija Bilić, učenica 2. razreda srednje škole u Glazbenoj školi u Varaždinu izvođenjem Chopina, legenda duhovne glazbene scene Čedo Antolić i njegov sin Matija – autor glazbe poznatih mjuzikla Kauboji, Knjiga o džungli te glazbe za predstavu Kristofor Kolumbo izveli su nekoliko hitova. Na kraju je 13 članova obitelji Foretić stvorilo prekrasan ugođaj izvedbom tri pjesme iz tri različita glazbena žanra.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža