Najbolja knjiga o obrani braka: ‘Što je brak?’ dostupna u hrvatskom prijevodu!
14. prosinca 2015.

Velika vijest za sve zagovornike braka kao zajednice jedne žene i jednog muškarca jest da je od danas u izdanju Udruge U ime obitelji čitateljima diljem Hrvatske dostupna knjiga „Što je brak? Žena i muškarac: Obrana“, po mnogima najkvalitetnije djelo koje se bavi ovom tematikom. Autori Sherif Girgis, Ryan T. Anderson i Robert P. George kroz sedam poglavlja suprotstavljaju dva pogleda na brak.

Prvi je onaj koji brak promatra kao zajednicu muškarca i žene – na kojem je izgrađena kako zapadno-europska civilizacija, tako i sve ostale civilizacije širom svijeta. Drugi je tzv. revizionistički pogled koji želi izmijeniti ovu definiciju braka i otvoriti ga i za druge zajednice. Revizionistički se pogled danas sve više propagira kroz medije i zakonodavstvo, a usvojen je već i u tradicionalno kršćanskim zemljama poput Irske, Španjolske, Portugala, Argentine i SAD-a. Autori argumentiraju kako ova promjena definicije braka, koja se često provodi nedemokratskim mjerama, ne utječe samo na one koji zahvaljujući njoj sada mogu pred državom sklopiti bračnu zajednicu, nego ima snažan utjecaj na razvoj čitavoga društva.

Knjiga je lišena bilo kakvih negativnih osobnih emocija vezanih za one čija mišljenja autori pobijaju. Od prve do zadnje stranice izneseni stavovi potkrepljeni su rezultatima znanstvenih istraživanja, stručnom literaturom i komentarima stručnjaka relevantnih za područje braka i obitelji. Stoga je i jedan od temeljnih prigovora upućen onima koji žele redefinirati brak neutemeljenost njihovih zahtjeva u onome što istraživanja i iskustvo pokazuju. Nedvojbeno je, tvrde autori, da je najbolji temelj za razvoj obitelji i uspješno podizanje djece brak između jedne žene i jednog muškarca, a ova knjiga to argumentirano pokazuje. Pohvalu za „Što je brak?“ napisala je i prof. dr. sc. Dubravka Hrabar, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i profesorica Obiteljskog prava.

Otkako je pitanje definicije braka zahvaljujući održanome referendumu u prosincu 2013. došlo u središte pozornosti, gotovo da nije bilo osobe koja se nije našla u situaciji da mora obrazlagati svoj pogled na brak, no problem je u tome što je tako očite stvari na koje smo se navikli često najteže objašnjavati. „Što je brak?“ će stoga pružiti pregršt materijala za kvalitetniji dijalog s onima koji se zalažu za redefiniciju braka, ali pomoći će i velikoj većini nas koji brak promatramo kao zajednicu muškarca i žene bolje razumjeti važnost i značaj takve definicije braka. U knjizi su u tu svrhu pokrivena sva najznačajnija i najkontroverznija pitanja s kojima ste se vjerojatno i osobno susretali, poput: „Zašto neplodni parovi mogu sklapati brak, a homoseksualci ne mogu, iako i jedni i drugi ne mogu imati potomstvo?“, „Zašto država uopće zakonski definira što može biti brak, a što ne?“, „Zašto ljubav nije dovoljan argument za sklapanje braka?“…

Iako smo u Hrvatskoj uspjeli zaštiti brak kao zajednicu muškarca i žene, trebamo biti svjesni da je to razlog više, a ne manje da se posvetimo ovoj važnoj temi, jer kratko je vrijeme između trenutka kada više ne razumijemo zašto određene istine vrijede i trenutka kada se prestanemo za njih boriti. Upravo su zbog tog razloga knjige poput „Što je brak?“ od ključne važnosti za očuvanje temeljnih vrijednosti na kojima se gradi svako zdravo društvo. Pozivamo vas stoga da pročitate ovu knjigu i obogatite svoje znanje o ovoj temi o kojoj uvelike ovisi društvo kakvo poznajemo.

Knjigu možete već sada naručiti preko udruge U ime obitelji, a od ponedjeljka će biti dostupna i u knjižarama.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža