Komunistička Kina: Od prisile na pobačaj do zabrane
18. listopada 2021.

Kina će smanjiti broj pobačaja učinjenih u “nemedicinske svrhe”, objavila je komunistička kineska vlada u sklopu novoobjavljenih smjernica, donosi Reuters.

Državno vijeće priopćilo je kako će donijeti mjere kako bi se smanjio broj neželjenih trudnoća i kako bi se muškarci potaknuli na “dijeljenje odgovornosti” u njihovom sprječavanju. Vlasti imaju za cilj poboljšati spolni odgoj i osnažiti planiranje obitelji nakon poroda i u slučaju pobačaja.

“Temeljnu nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova i davanja prioriteta osnivanju obitelji potrebno je temeljito provoditi,” rekao je Huang Xiaowei, zamjenik ravnatelja Nacionalnog radnog odbora za žene i djecu.

Kina je već donijela stroge mjere usmjerene na sprječavanje pobačaja uzrokovanih spolnom selektivnošću, koje su kritizirani zbog utjecaja na neravnopravnosti spolova.

Nakon godina pokušaja ograničavanja porasta stanovništva, Peking najavljuje politiku usmjerenu na poticanje većih obitelji.

Još je u lipnju ove godine najavljeno da će se omogućiti svim parovima da umjesto dvoje imaju troje djece, dok se također planiraju uvesti odredbe koje bi trebale smanjiti financijsko opterećenje odgoja djece.

Ne može se sa sigurnošću utvrditi jesu li nove mjere donesene kao odgovor na opadajući kineski natalitet koji su politički instituti i politolozi identificirali kao jedan od glavnih izazova socijalne politike u nadolazećim desetljećima.

Iako je Kina i dalje najmnogoljudnija nacija na svijetu, posljednji popis stanovništva pokazao je da je rast stanovništva od 2011. do 2020. bio najsporiji još od 1950-ih. U roku od nekoliko godina očekuje se opadanje broja stanovnika​​. Podaci Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva pokazali su da je između 2014. i 2018. prosječno provedeno 9,7 milijuna pobačaja godišnje, što je porast od oko 51% u odnosu na prosjek od 2009. do 2013. godine čak unatoč ublažavanju politika planiranja obitelji u 2015. godini kada je dopušteno svakoj obitelji imati dvoje djece.

Podaci ne navode koliko je pobačaja bilo medicinski uzrokovano.

* prijevod s engleskoga: Domagoj Beg

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža