Film ‘Neplanirano’ o potresnoj priči bivše ravnateljice klinike za pobačaje bilježi veliku zaradu
6. studenoga 2019.

Američki film Neplanirano (Unplanned) o bivšoj ravnateljici klinike Planned Parenthood, Abby Johnson, koja je nakon prisustvovanja pobačaju postala zagovornica prava na život, zaradio je u SAD-u više od 19 milijuna dolara, navodi Box Office, unatoč cenzuri i bojkotu s kojim se film susreo od početka prikazivanja u ožujku 2019.

Film je u režiji Chucka Konzelmana i Carya Solomona snimljen u 2018. prema istoimenoj autobiografskoj knjizi Abby Johnson. Već prvi vikend prikazivanja u SAD-u je zarada od prodaje ulaznica za film premašila troškove snimanja i produkcije, koji su iznosili 6 milijuna dolara.

Abbyjina priča

Johnson je kao jedna od najmlađih ravnateljica klinike za pobačaje sudjelovala u više od 22 tisuće pobačaja. Prvi puta je nakon 8 godina rada u klinici držala ultrazvučnu sondu na ženinom trbuhu i gledala kako dijete nestaje iz majčine utrobe:

“Bila sam zamoljena pomoći sudjelovati u ultrazvukom vođenom postupku pobačaja. Ultrazvuk se općenito ne koristi tijekom samog postupka pobačaja, ali tog smo dana u našoj klinici imali novog liječnika i on nam je htio pokazati kako to izgleda. Mislio je da će nam to biti dobra prilika za učenje. Stavila sam lubrikant na pacijentičin trbuh, a onda sam manevrirala sondom da ‘uhvatim’ sliku djeteta. Očekivala sam da ću vidjeti samo nogu, glavu ili dio torza, ali na moje veliko iznenađenje vidjela sam kompletnu sliku djeteta. Gledala sam kako se fetus star 13 tjedana borio, i borio za svoj život protiv instrumenta za pobačaj. Tada sam shvatila da je u maternici nevino ljudsko biće, kojem je pobačajem oduzet život i odlučila sam napustiti ‘Planned parenthood’”, istaknula je Johnson.

Kao rezultat tog užasavajućeg doživljaja, Abby Johnson postaje aktivistica za život (pro-life) i osniva udrugu za pomoć bivšim zaposlenicima u Planned parenthood koji su se nakon sličnih iskustava okrenuli protiv pobačaja. Pridružuje se i Inicijativi 40 dana za život.

Film se na samom početku svog prikazivanja susreo s ozbiljnim pokušajima cenzure.

Producenti filma kontaktirali distributere u Hrvatskoj

Film se prikazivao u Kanadi i Velikoj Britaniji, pretprošli vikend se počeo prikazivati u Meksiku i Nizozemskoj, prošli vikend su ga u kinima mogli gledati Poljaci, dok u ožujku 2020. počinje prikazivanje u Španjolskoj. U Hrvatskoj su producenti filma kontaktirali dva najveća distributera filmova u Hrvatskoj – Blitz i Continental film, tako da se nadamo da će životnu priču Abby Johnson uskoro u kinima moći gledati i Hrvati.

Publika koju je anketirao značajni CinemaScore dala je filmu rijetku ocjenu “A +” koja označava vrlo uspješan i kvalitetan film, a dodjeljuje se u prosjeku samo dva puta godišnje. Agencija PostTrak također bilježi 80 posto pozitivnih mišljenja i 65 posto koji daju “definitivne preporuke”, javlja hollywoodreporter.com.

Film je inače snimljen u tajnosti u Stillwateru, u Oklahomi s proračunom od 6 milijuna dolara. Producenti su prethodno upozorili glumce da njihovo sudjelovanje u filmu može dovesti do toga da bi mogli imati problema s budućim ulogama u filmskoj industriji zbog teme filma, navodi stream.org.

 

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža