UIO zastupnicima: Ukinite odluku saborskog Predsjedništva o najmu sabornice
4. studenoga 2019.

Udruga U ime obitelji zatražila je u pismu od saborskih zastupnika da ukinu odluku Predsjedništva Sabora kojom se omogućuje strankama s klubom u Europskom parlamentu da iznajme dvoranu u kojoj zasjeda najviše predstavničko i zakonodavno tijelo Republike Hrvatske.

Predsjedništvo Sabora je sabornicu iznajmilo Europskoj pučkoj stranci na dan 19.11.2019. za 35.000 kuna, čime je narušeno dostojanstvo Hrvatskog sabora kao najvišeg zakonodavnog tijela i simbola hrvatske državnosti i opstojnosti. Da bi se iznajmljivanje omogućilo – nadopunjen je Pravilnik o korištenju saborskih prostorija.

“Koliko nam je poznato, ovo je prvi slučaj u europskoj parlamentarnoj povijesti da se glavna dvorana za raspravu i glasovanje jednog parlamenta – Hrvatskog sabora, daje na korištenje i najam nekoj političkoj stranci, i to stranoj – EPP-u”, ističe U ime obitelji u pismu zastupnicima.

Za spornu odluku su na Predsjedništvu Sabora glasovali HDZ-ovi Gordan Jandroković, Milijan Brkić i Željko Reiner, SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić i Furio Radin kao zastupnik talijanske nacionalne manjine, dok je MOST-ov Božo Petrov bio suzdržan.

U Republici Hrvatskoj “vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu (Ustav, čl. 1.) – hrvatskim građanima, stoga su hrvatski građani iznad Sabora. Prema ustaljenim demokratskim standardima, sabornicu mogu koristiti samo oni koje su hrvatski građani na izborima ovlastili da ih zastupaju, kao i učenici i studenti u slučaju simulirane sjednice.

“U pokušaju opravdavanja svoje sramotne odluke o najmu sabornice, Plenkovićev HDZ manipulira javnošću tvrdnjom da su druge države dopustile korištenje svojih prostorija u parlamentima za neparlamentarne svrhe. Iznajmljivanje ili dopuštanje uporabe dvorana i prostorija je višegodišnja praksa i u Hrvatskom saboru – i to nitko ne dovodi u pitanje. No, svoju glavnu dvoranu za raspravu i glasovanje nikad dosad nije ustupio, a kamoli iznajmio ni Hrvatski sabor, a ni parlamenti država koje je g. Plenković netočno davao za primjer – što su parlamenti Litve, Danske i Finske potvrdili hrvatskim medijima”, navodi se u pismu U ime obitelji zastupnicima.

Davanjem sabornice u najam Plenkovićev HDZ s SDP-om i manjinskim zastupnikom Furiom Radinom obezvrjeđuje žrtvu hrvatskih branitelja. Poput Milanovićevog SDP-a s nasilnim uvođenjem ćirilice u grad Vukovar, ova velika koalicija na djelu provodi agresiju nad simbolima hrvatske državnosti”, poručuje U ime obitelji zastupnicima.

Ivan Munjin,

Član Upravnog odbora udruge U ime obitelji

 

Pismo U ime obitelji saborskim zastupnicima možete pročitati ovdje: https://narod.hr/wp-content/uploads/2019/11/Ukinite-odluku-saborskog-Predsjedni%C5%A1tva-o-najmu-sabornice.pdf

 

Izvor: narod.hr

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža