U ime obitelji

Latvija pokrenula postupak za ustavnu zaštitu braka po uzoru na Hrvatsku, Poljsku..

Latvija pokrenula postupak za ustavnu zaštitu braka po uzoru na Hrvatsku, Poljsku..

“Podržavamo napore latvijskih zakonodavaca na priznavanju braka kao stabilne zajednice muškarca i žene, na osnovi obitelji, u njezinom temeljnom zakonu“ – riječi su predsjednika Federacije katoličkih obiteljskih udruženja u Europi (FAFCE), Vincenza Bassija, u vezi s ustavnim amandmanom podnesenim u Saeimi (latvijskom parlamentu).

Ova bi promjena bila u skladu s Ustavima drugih država članica EU (Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Poljske i Slovačke). „Ovakve promjene mogu biti pozitivni znakovi zrelih demokratskih društava. Doista se nadamo da će latvijski parlament ići u ovom smjeru”, izjavio je Cornel Barbut, potpredsjednik FAFCE-a.

>Mađarski parlament Ustavom zaštitio obitelj i brak te definirao spol kao ‘određen kod rođenja’

Predsjednik FACE-a Bassi zaključuje: “Trenutna pandemija svima je jasno stavila do znanja generativnu ulogu obitelji: ovo je pravi trenutak da zakonodavci, iz svih političkih stranaka, prepoznaju ovu jednostavnu činjenicu. Nije stvar u ideologiji. Svi bi trebali željeti ovu ustavnu promjenu, za koju se nadamo da će obiteljima u Latviji donijeti konkretne plodove s obiteljskim politikama”.

Ustavni amandman predaj je parlamentu sa 47 glasova i 25 protiv, no on mora proći tri čitanja s dvotrećinskom većinom kako bi bio prihvaćen.

Izvor: narod.hr