EU poziva Tuska da legalizira pobačaj iako je to u Poljskoj protuustavno
2. svibnja 2024.

Kao i u cijelo EU i u Poljskoj se vodi bitka za život. Nedavno je EU unijela pobačaj u Povelju o temeljnim pravima EU, na inicijativu ljevice. U skladu s tim svjetonazorom i Donald Tusk, a uz poziv i podršku kolega iz EU parlamenta želi legalizirati pobačaj u Poljskoj, premda na taj način krši Ustav Poljske koji štiti život nerođenih od trenutka začeća.

Uspjeh Nacionalnog Hoda za život u Varšavi prošle nedjelje pokazuje da je zemlja svetog Ivana Pavla II. ostala iznimka u današnjoj Europi, čak i kada ima izrazito lijevo-liberalnu vladu. Ovo je bio jedan od najvećih Hodova za život ikada u poljskoj prijestolnici. A gomila, iako vrlo različita, nije bila ništa manje brojna od one tijekom najvećih pro-abortivnih “crnih prosvjeda” krajem 2020., nakon što je Ustavni sud Poljske zabranio pobačaj na temelju bebinih prenatalnih abnormalnosti ili ozbiljne bolesti.

>Čak 50.000 Poljaka na ulicama Varšave za zaštitu života

“Glas onih koji ne mogu govoriti”

Velikom nedjeljnom Hodu za život prethodio je dan prosvjeda ispred Sejma (donjeg doma poljskog parlamenta) u četvrtak, 11. travnja. U to vrijeme su se razmatrala četiri prijedloga zakona koje je predložila vladajuća koalicija za legalizaciju pobačaja na zahtjev u Poljskoj. Tog dana od 8 sati ujutro na pločniku ispred sabornice stajalo je zvono “glasa nerođenih”. Prolaznici su mogli zazvoniti zvonom, koje se zatim čulo, također i unutar parlamenta, kao “glas onih koji ne mogu govoriti”.

Potom je rano poslijepodne konferenciju za novinare održalo nekoliko pro-life organizacija. Kao što je Institut Ordo Iuris, odvjetnička organizacija, Udruga Otac Piotr Skarga (Stowarzyszenie im. ks. Piotra Skargi), Centar za život i Obitelj (Centrum Życia i Rodziny). Zatim udruga katoličkih liječnika (Stowarzyszenie Lekarzy Katolickich), zaklada Da životu (Życiu Tak) i organizacija Pro–Pravo na život (Pro – Prawo do Życia). Pro – Pravo na život je inače poznata po korištenje vrlo realističnih i ružnih fotografija pobačene djece. Ova posljednja organizacija kasnije je organizirala prosvjedni marš. On je išao od bazilike Svetog Križa, gdje je održana misa, do Sejma, s nekoliko tisuća sudionika. Što je prilično za prosvjed koji je započeo u 17 sati, i to radnog dana, piše Remix News.

>Europski biskupi uoči glasanja u EU parlamentu: Pobačaj nikada ne može biti temeljno pravo

Prosvjedi i Hod za život utjecali na političare kako ne bi glasali za pobačaj

Veliki Nacionalni hod za život koji je održan u nedjelju organizirala je Zaklada Svetog Benedikta i Koalicija za život i obitelj uz potporu katoličkog biskupstva. Još jedan veliki marš protiv pobačaja, Hod za život i obitelj, trebao bi se održati 16. lipnja u Varšavi i Krakovu. Zajedno s drugim gradovima i mjestima. Više Hodova za život održat će se na u različite datume na desecima lokacija, kako bi se održao pritisak na zastupnike.

Pritisak boraca za život nerođenih osigurao je da je među redovima opozicije, među zastupnicima Stranke prava i pravde (PiS) i Konfederacije, bilo malo suzdržanih, a još manje onih koji su podržali zakon. Uključujući i onaj koji je, barem naoko, manje radikalan od četiri predložena, a koji je dobio najveću podršku kad je glasanje održano dan kasnije. Radi se o prijedlogu zakona koji je podnijela Treća opcija, savez dviju centrističkih stranaka. Uključujući agrarnu stranku PSL, koja u svojim redovima ima nekoliko zastupnika koji su protiv liberalizacije pobačaja. Sva četiri prijedloga zakona sada su poslana na posebni parlamentarni odbor, gdje će se dalje raspravljati o njima.

>EP glasa o pobačaju: Ljevica ga želi u Povelji o temeljnim pravima

Sva su četiri prijedloga zakona protuustavna

Od četiri prijedloga, tri bi učinila pobačaj dostupnim u Poljskoj do 12. tjedna trudnoće. S mogućnošću obavljanja pobačaja u kasnijoj fazi. I to u slučaju nepravilnosti ili neizlječive bolesti nerođenog djeteta. Do 24. tjedna u slučaju manje bolesti i do kraja trudnoće u slučaju ozbiljne bolesti. Prijedlog zakona Treće opcije ne predviđa pobačaj na zahtjev, ali bi ga zapravo omogućio na druga dva načina. I to dopuštanjem korištenja tableta za pobačaj kod kuće. Te proširivanjem postojeće mogućnosti pobačaja u slučaju opasnosti po zdravlje ili život žene na slučajeve koji uključuju prijetnje mentalnom zdravlju.

Sva četiri prijedloga su protuustavna ne samo s obzirom na odluku Poljskog Ustavnog suda iz 2020. godine. Već i na njegovu praksu od 1997. godine, kada je poništio pokušaj tadašnje vladajuće postkomunističke lijeve koalicije. Ona je tražila da se omogući pobačaj u slučaju socioekonomskih poteškoća majke, iste godine kada je usvojen novi ustav.

>U ime obitelji: Pobačaj se može uvrstiti u temeljna prava EU-a jedino uz podršku svih članica

U poljskom Ustavu piše da zaštita prava na život treba početi od trenutka začeća

U to vrijeme, Poljski Ustavni sud jasno je izjavio da se treba smatrati kako zaštita prava na život, koja je utvrđena u Ustavu, počinje od trenutka začeća. Budući da ne postoji drugi trenutak u prenatalnom razvoju osobe koji se može objektivno definirati kao početak života.

Prema mišljenju profesora Andrzeja Zolla koji je bio predsjednik Ustavnog suda 1997. godine i posljednjih je godina podržavao liberalne stavove u vezi s vladavinom prava bilo kakvo legaliziranje pobačaja na zahtjev bilo bi protuustavno. On tvrdi da čak i praksa dopuštanja pobačaja kada se nerođenoj djeci dijagnosticira Down sindrom, što su bili najčešći slučajevi pobačaja u Poljskoj do 2020. godine, jasno krši poljski Ustav.

I Institut Ordo Iuris smatra da su sva četiri prijedloga zakona koje su predložili Ljevica, Treći put i Građanska platforma Donalda Tuska protuustavni. Te da su kao takvi trebali biti odbijeni u prvom čitanju.

>EU parlament zatražio da se ‘pravo na pobačaj’ uvrsti u povelju o temeljnim pravima

Rezolucija EU parlamenta govori o trudnim “osobama” umjesto o trudnim “ženama”

U međuvremenu, na isti dan kada se 11. travnja u poljskom Sejmu vodila ova žestoka rasprava, Europski parlament usvojio je rezoluciju u Povelji EU-a o temeljnim pravima. S njom poziva Poljsku i Maltu da legaliziraju pobačaj, a cijelu EU da zajamči pravo na prenatalno usmrćivanje djece. ”Rezolucija o uključivanju prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima EU” usvojena je većinom od 336 glasova. Protiv je bilo 163 i 39 suzdržanih (od 705 zastupnika u Europskom parlamentu).

Zanimljivo, baš kao i prijedlog zakona o pobačaju poljske ljevice, rezolucija EU parlamenta govori o trudnim “osobama” umjesto o trudnim “ženama”. U skladu s rodnom ideologijom – njihovoj zajedničkoj temi. “Sposobnost ljudi da koriste svoju reproduktivnu autonomiju… ključna je za puno ostvarenje ljudskih prava za žene, djevojke i sve osobe koje mogu biti trudne”, piše u rezoluciji. Stoga zastupnici Europskog parlamenta osuđuju “ograničenje pristupa pobačaju u Poljskoj”.

>Šef Papinske akademije za život žestoko kritizirao EU zbog pobačaja: To je kulturna regresija

EU parlament je tražio za vrijeme PiS-a da se poštuje Ustav, a sada traži da se krši – ovisno kako im odgovara

Malo je vjerojatno da će pobačaj biti legaliziran prije sljedećih predsjedničkih izbora u Poljskoj iduće godine. Budući da je predsjednik Andrzej Duda jasno izrazio svoju namjeru staviti veto na bilo koji od četiri zakona o pobačaju koji će biti izglasani u parlamentu. Dok vladajuća koalicija nema tropetinsku većinu potrebna za nadjačavanje predsjedničkog veta. Čak i ako ga usvoji parlament nakon promjene predsjednika, takav će zakon biti protuustavan i Ustavni sud ga može poništiti.

Zanimljivo je vidjeti licemjerje EU parlamenta kad je u pitanju Poljska. EU parlament je godinama zahtijevao da prethodna konzervativna većina u Poljskoj poštuje Ustav zemlje te da poštuje sve presude njezina Ustavnog suda. No sada traži kršenje poljskog Ustava i donošenje zakona koji krše nekoliko glavnih odluka Ustavnog suda koje su donesene u posljednjih 25 godina.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža