U ime obitelji

Dr. Željka Markić: Dio Slavonije i Baranje u vlasništvu ili koncesiji Agrokora je pitanje nacionalnog interesa

Dr. Željka Markić: Dio Slavonije i Baranje u vlasništvu ili koncesiji Agrokora je pitanje nacionalnog interesa

Dr. Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji, na društvenoj mreži podijelila je svoj komentar o Agrokoru i odgovornosti države. Njezin komentar prenosimo u cijelosti:

“Dio Slavonije i Baranje u vlasništvu ili koncesiji Agrokora je pitanje nacionalnog interesa. Agrokor je tvrtka u privatnom vlasništvu. I trebaju sami plaćati svoje dugove i rješavati posljedice svojih poslovnih odluka. Baš kao i svi drugi poduzetnici u Hrvatskoj.

Isto je tako jasno, da ovu tešku situaciju za Agrokor koriste druge, njima konkurentske, uglavnom strane tvrtke, da ih dodatno “ruše”. Nije čudno da je financijer Mosta Orbiko prvi pokušao pokrenuti stampedo naplate dugova.

Poznato je da Agrokor već godinama kasni u plaćanjima dobavljačima, iako mu je ugovoreni rok plaćanja ionako duži od standarda. Zašto država nije uvela odgovarajući mehanizam naplate? Zašto se u Hrvatskoj ne može, kao u Austriji, Njemačkoj ili Mađarskoj učinkovito naplatiti poslovni dug? Zato što je to oblik pogodovanja. I zato što je i sama država jedan od najlošijih platitelja obveza. Svi koji posluju s državom znaju da se ona također ne pridržava rokova plaćanja… I sve to uništava tržišno gospodarstvo i najviše škodi onima koji su glavna snaga svakog gospodarstva – malim i srednjim poduzetnicima, obiteljskim tvrtkama…

Ali, 32 000 hektara hrvatskog zemljišta, ravnice za koju su hrvatski branitelji plaćali krvlju da bi ostala hrvatska… 32 000 hektara u Slavoniji i Baranji tiču se svakog od nas ponaosob. Zemljište u vlasništvu ili koncesiji Agrokora – jest pitanje nacionalnog interesa. I posao je Plenkovićeve vlade osigurati da ostane hrvatsko.”

Izvor: narod.hr

Foto: fah