Dr. Vukušić upozorava: Zbog utjecaja društvenih mreža i trans aktivističkih grupa više od pet stotina djece i adolescenata u Hrvatskoj ima dijagnozu rodne disforije
2. rujna 2022.

Na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb u četvrtak je održan stručni sastanak na temu mogućeg društvenog utjecaja na porast broja transrodne djece i mladih adolescenata u Hrvatskoj. Ugledni zagrebački psihijatar dr. Herman Vukušić o tome piše na društvenim mrežama, te njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Trebamo li u Hrvatskoj zabraniti promjenu spola do 21. godine života?”

“Danas smo na Klinici za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb održali stručni sastanak na temu mogućeg društvenog utjecaja na porast broja transrodne djece i mladih adolescenata u Hrvatskoj.

Radi se o djeci s dijagnozom rodne disforije, psihološkog stresa zbog nepodudaranja spola po rođenju i osobnog doživljaja spolnog identiteta, popularnije nazvane transrodnom djecom.

> Dr. Vukušić: Zatvorena najveća svjetska klinika za ‘promjenu spola’ u djece – evo zašto je to važno
> Hrvatski stručnjaci zabrinuti: Svjetska zdravstvena organizacija uvela novu definiciju pedofilije

U gotovo sto godina od kada se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva: jedan na oko 15.000 dječaka i jedna na oko 25.000 djevojčica.

Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj”, piše dr. Vukušić.

“Rapidan rast broja”

“Na grafikonu u privitku ove objave crvena krivulja označava dječju populaciju, a siva i plava odrasle pacijente na dvije različite klinike.

Riječ je o više od pet stotina djece i adolescenata u razmaku od sedam godina, a velika većina ih je u dobnoj skupini od 15 do 20 godina.

Kao što se na grafikonu jasno vidi, zamjetan je rapidan rast broja transrodne djece, dok odrasla populacija stagnira.

Ova situacija slična je situaciji u drugim zemljama (Švedska, Engleska, Finska, Kanada, SAD) a najbliže objašnjenje je utjecaj društvenih mreža, vršnjaka i trans aktivističkih grupa na nedovoljno zrelu mladu psihu.

Svjetska iskustva također govore kako veliki broj ovih slučajeva nije prava rodna disforija, već podložnost nametajućem društvenom trendu, iliti svojevrsna “društvena zaraza”, upozorava dr. Vukušić.

Nepopravljiva šteta

Kako nastavlja:

“Nažalost, nemali broj takove djece koja su postala transrodna u želji da nađu svoj socijalni identitet, a uistinu ne pate od rodne disforije, započinju proces spolne tranzicije uključujući hormonalne i kirurške intervencije.

Mnogo njih zažali poslije zbog toga i pokušava se vratiti u svoj prirodni spol, ali nepopravljiva fiziološka šteta je već napravljena.

Stoga mislim, a to sam danas jasno rekao i na našem sastanku, kako u Hrvatskoj trebamo zabraniti bilo kakove hormonalne i kirurške intervencije u postupku tranzicije spola za osobe mlađe od 21 godine životne dobi”, ističe ovaj ugledni psihijatar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža