Dr. Markić predala papi Franji hrvatsku kovanicu s likom nerođenog djeteta: Znate li zašto je posebna?
7. lipnja 2017.

Predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić, imala se priliku prošli tjedan susresti s papom Franjom na prijemu za predstavnike Europske federacije katoličkih obiteljskih udruga (La Fedration des Associations Familiales Catholiques en Europe – FAFCE) povodom 20. obljetnice njihova postojanja. Dr. Markić je, u pratnji supruga, na privatnoj audijenciji, u Sali Clementini u Vatikanu, papi Franji zahvalila na njegovoj stalnoj podršci braku, obitelji i najranjivijim skupinama u društvu te mu predala na dar kovanicu s likom nerođenog djeteta koju je Hrvatska narodna banka izdala 2000-te godine označavajući početak novog milenija iskovanim likom nerođenog djeteta kao univerzalnog simbola ljudskog života i početka novog tisućljeća. Papa se razveselio, blagoslovio dar i zahvalio se. HNB je do sada izdala 12 prigodnih, opticajnih kovanica.

“U svom kratkom govoru pod naslovom „Napredak društva počiva na obitelji“ Sveti Otac je naglasio važnost obitelji u stvaranju društva koje poštuje dostojanstvo svakog čovjeka, od začeća do prirodne smrti. Ova kovanica koju je Hrvatska izdala povodom ulaska u novo tisućljeće, 2000. godine – divan je podsjetnik da je najvrijednije na svijetu – upravo čovjek. Uvijek, i kad je malen i nezaštićen u tijelu svoje majke i kad je star, nemoćan i predan na brigu svojoj obitelji. Kovanica sa likom nerođenog djeteta koju je Hrvatska izdala prigodom ulaska u novo tisućljeće se pokazala vrlo prikladnim darom”, otkrila je dr. Markić zašto je predala upravo ovu kovanicu.


Foto: narod.hr

“Obitelj je sama po sebi odnos između osoba, jednako kao što je i zajednica osoba. Vaši odnosi kao supružnika, očeva i majki, sinova i kćeri, braće i sestara, omogućuju svakoj osobi da pronađe svoje mjesto u ljudskoj obitelji. Način na koji trebamo živjeti te odnose određen je zajedništvom, pokretačkom silom istinske humanizacije i evangelizacije. Danas više nego ikada uviđamo potrebu za kulturom susreta koja potiče jedinstvo u različitosti, međugeneracijsku uzajamnost i solidarnost. Ovaj „kapital obitelji” pozvan je obogatiti ekonomske, socijalne i političke odnose europskog kontinenta. Način da „budemo obitelj“ koji želite širiti nije uvjetovan ideologijom, nego je utemeljen na dostojanstvu osobe”, rekao je, između ostaloga, papa Franjo okupljenima.

Dr. Markić sudjelovala je dan prije susreta sa Svetim Ocem na konferenciji povodom proslave 20. obljetnice FAFCE-a koja je održana u Veleposlanstvu Republike Francuske u Vili Bonaparte u Rimu i koju je otvorio francuski veleposlanik pri Svetoj Stolici, g. Philippe Zeller. Predsjednica udruge U ime obitelji govorila je na temu „Obitelj, prvi odgajatelj i suvremena kultura“; prof. Paul Dembinski, direktor Instituta za financije u Genevi, govorio je na temu „Utjecaj obitelji na gospodarstvo“, a g. Javier Borrego, bivši sudac Europskog suda Pravde, na temu „Zakonodavne evolucije vezane za obitelj“. Zanimljivim izlaganjima obratili su se i dr. Anne Julie Kerhuel ispred Državnog tajništva Svete stolice, njegova visost Princ Ivan od Francuske te direktorica Instituta za interkulturalni dijalog, dr. Marguerite A. Peeters. FAFCE je udruga osnovana 1997. sa statusom sudionika u Vijeću Europe. Generalno tajništvo je smješteno u Bruxellesu, a u svom je djelovanju usmjerena i na institucije Europske Unije i Vijeća Europe.

O kovanicama od 25 kuna

Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 12 izdanja prigodnih optjecajnih kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnome optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.

Prva je iz 1997. s kartom Podunavlja izdana u povodu mirne reintegracije. Te su godine izdane i kovanice sa simbolom prvog kongresa hrvatskih esperantista te s oznakom Organizacije ujedinjenih naroda. Godinu poslije pojavila se kovanica s modelom falkuše i tekstom Expo-Lisabon 1998. Sljedeća je iz 1999. sa slovom E za euro i 12 zvjezdica. Prikaz nerođenog djeteta je na kovanici iz 2000. kao simbol ljudskog života.

Dvije godine potom kovana je s reljefom RH u povodi 10. obljetnice međunarodnog priznanja. Osma je iz 2004. s natpisom “Republika Hrvatska kandidat za članstvo u Europskoj uniji”. Šest godina poslije kovana je s panoramom Zagreba povodom godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj. Deseta je iz 2011. sa pčelinjim saćem kao simbolom EU jer smo te godine potpisali ugovor o pristupanju. Jedanaesta je iz 2013. kad smo primljeni u EU. Ima saće s 27 ćelija i 28. koja simbolizira Hrvatsku.
Prošle, 2016. godine, izdana je dvanaesta u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016.

Ovoga mjeseca u povodu obilježavanja 25. obljetnice primanja Republike Hrvatske u Ujedinjene narode, 22. svibnja 1992. – 22. svibnja 2017. bit će izdana trinaesta kovanica od 25 kuna.

Posebnost kovanice s prikazom nerođenog djeteta

Na naličju kovanice od 25 kuna nalazi se brojčana oznaka nominalne vrijednosti “25”. U konture brojaka ukomponiran je prikaz kune zlatice u pokretu nadesno. U donjem je srednjem dijelu prstena grb Republike Hrvatske. Lijevo od grba, na kružnu površinu prstena, položena je lovorova grančica u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima. Na gornjoj kružnoj površini prstena istaknut je natpis “REPUBLIKA HRVATSKA”.

Kovanica koja je puštena 2000. godine posebna je jer je unutar jezgre prikazano nerođeno dijete kao univerzalni simbol ljudskog života, koji je središnjica tisućljeća koje završava i novog tisućljeća, a to je simbolizirano prikazom niza zraka na jezgri i prstenu. U donjem srednjem dijelu prstena istaknuta je godina “2000.”

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža