(FOTO) Papa Franjo: “Napredak društva počiva na obitelji!”
7. lipnja 2017.

U četvrtak, 1. lipnja, je Sveti Otac primio predstavnike Europske federacije katoličkih obiteljskih udruga (La Fedration des Associations Familiales Catholiques en Europe -FAFCE) povodom 20. obljetnice njihova postojanja te predavače na konferenciji koja je održana istim povodom. FAFCE je udruga osnovana 1997. sa statusom sudionika u Vijeću Europe. Generalno tajništvo je smješteno u Bruxellesu. U svom je djelovanju usmjerena i na institucije Europske Unije i Vijeća Europe.

Povodom 20. Obljetnice FAFCE-a održana je i poludnevna konferencija u Veleposlanstvu Republike Francuske u Vili Bonaparte u Rimu koju je otvorio francuski veleposlanik pri Svetoj Stolici, g. Philippe Zeller. Kao govornica je pozvana i predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić te je govorila na temu „Obitelj, prvi odgajatelj i i suvremena kultura“, prof. Paul Dembinski, direktor Instituta za financije u Genevi govorio je na temu „Utjecaj obitelji na gospodarstvo“, a g. Javier Borrego Borrego, bivši sudac Europskog suda Pravde na temu „Zakonodavne evolucije vezane za obitelj“. Zanimljivim izlaganjima obratili su se i dr. Anne Julie Kerhuel ispred Državnog tajništva Svete stolice, njegova visost Princ Ivan od Francuske te direktorica Instituta za interkulturalni dijalog, dr. Marguerite A. Peeters.

U nastavku donosimo prijevod govora pape Franje:

Draga braćo i sestre,

Toplo vas pozdravljam, drage obitelji koje pripadate ovoj Federaciji koja slavi svoju dvadesetu obljetnicu. Zahvaljujem Vašem predsjedniku, Antoineu Renardu, na njegovim ljubaznim riječima.

Dvadeset godina nije mnogo vremena da bismo pokušali donijeti ukupnu procjenu, ali to je svakako dobra prilika da zahvalimo za životnu snagu i oduševljenje s kojima svakodnevno djelujete. Vaša udruga, „mlada” duhom i godinama, pozvana je privlačiti druge da služe obiteljima, kako bi Europa i dalje smatrala obitelj svojim najvrjednijim blagom. Ova slika „blaga” bila je prisutna na vašem jučerašnjem sastanku, koji je u Rimu okupio obitelji iz mnogih zemalja. To je slika koja dobro odražava poštovanje koje svi mi moramo imati prema obitelji. U stvari, obitelji nisu muzejski primjerci, nego kroz njih taj dar postaje konkretan u međusobnoj vjernosti i velikodušnoj otvorenosti djeci, ali također i u službi društvu. Obitelji su tako vrsta kvasca koji pomaže učiniti svijet humanijim i bratskijim mjestom, u kojem se nitko ne osjeća odbačenim ili napuštenim.

1. Širok raspon vaših aktivnsti sažet je u cjelovitom služenju obitelji, koja je temeljna stanica društva, kako sam nedavno ponovio nadležnim tijelima Europske Unije okupljenima na šezdesetoj obljetnici Rimskoih ugovora. Vaš rad, u crkvenom kao i u građanskom sektoru, na prvi je pogled odgovor na mnoge različite potrebe. Ali to je zapravo odgovor na službu obitelji kao dobroj vijesti. U Amoris Laetitia naglasio sam kako, na temelju obitelji, možemo učiniti dar konkretnim kroz ljepotu i radost međusobne ljubavi. Promatrano u tom svjetlu, vaše djelovanje trebalo bi svakoga podsjetiti da ne postoji bolji saveznik sveobuhvatnog napretka društva od poštivanja prisutnosti obitelji u tkivu društva. I danas je obitelj temelj društva te je i dalje najprikladnija struktura da bi se ljudima osiguralo sveobuhvatno dobro nužno za njihov trajni razvoj. Želio sam naglasiti kako su jedinstvo svih članova obitelji te bratsko zalaganje obitelji unutar društva saveznici općeg dobra i mira, i u Europu.

Obitelj je sama po sebi odnos između osoba, jednako kao što je i zajednica osoba. Vaši odnosi kao supružnika, očeva i majki, sinova i kćeri, braće i sestara, omogućuju svakoj osobi da pronađe svoje mjesto u ljudskoj obitelji. Način na koji trebamo živjeti te odnose određen je zajedništvom, pokretačkom silom istinske humanizacije i evangelizacije. Danas više nego ikada uviđamo potrebu za kulturom susreta koja potiče jedinstvo u različitosti, međugeneracijsku uzajamnost i solidarnost. Ovaj „kapital obitelji” pozvan je obogatiti ekonomske, socijalne i političke odnose europskog kontinenta. Način da „budemo obitelj“ koji želite širiti nije uvjetovan ideologijom, nego je utemeljen na dostojanstvu osobe. Na temelju tog dostojanstva, Europa će moći istinski biti jedna obitelj naroda.” (cf. Obraćanje Europskom parlamentu i Strasbourgu 25. studenog 2014.)

2. U Europi današnjice niču različite vrste kriza, naročito u instituciji obitelji. Ali krize su poticaji da radimo više i bolje, s pouzdanjem i nadom.

Upoznat sam s vašim nastojanjem da promičete konkretne politike u korist obitelji u područjima ekonomije i zapošljavanja, i ne samo te, s ciljem da se svima omogući dostojanstveno i prikladno zaposlenje, pogotovo mladima, koji u mnogim krajevima Europe pate zbog pošasti nezaposlenosti. U tim inicijativama, kao i u drugima koje su izravno vezane uz područje zakonodavstva, uvijek treba prevladavati briga za iskazivanje poštovanja i za dostojanstvo svake osobe.U tom smislu, kultura susreta uvijek uključuje stav dijaloga u kojem je uvijek nužno slušati. Neka vaši dijalozi uvijek budu utemeljeni na djelima, svjedočanstvima, iskustvima i načinu života koji govore glasnije od govora i programa. To je neizostavno ako obitelji žele igrati ulogu „protagonista” na koju ih je pozvao moj prethodnik sveti Ivan Pavao II. (Familiaris Consortio, 44).

U ovom trenutku Europu naročito pogađaju četiri krize: demografska, migracijska te krize zapošljavanja i obrazovanja. Te bi krize mogle imati pozitivne ishode upravo u kulturi susreta, kada bi različiti socijalni, ekonomski i politički akteri udružili snage kako bi osmislili politike koje podupiru obitelji. U tim četirima područjima već djelujete kako biste ponudili odgovore koji pogoduju obiteljima, videći u potonjoj izvor i saveznika za osobu te za njegovu ili njezinu sredinu. U tom će smislu vaš zadatak vrlo često biti pozivati na konstruktivni dijalog s različitim akterima na socijalnoj sceni, ne skrivajući svoj kršćanski identitet. Taj će vam identitet zapravo omogućiti da uvijek vidite dalje od površine i od sadašnjeg trenutka. Kako ste jasno naglasili, kultura neuhvatljivog poziva na obrazovanje za budućnost.
3. Kako bi provela ovaj zahtjevan posao, obitelj ne može ostati izolirana poput monade. Obitelji trebaju izaći iz samih sebe, trebaju voditi dijaloge i susresti se s drugima kako bi izgradile jedinstvo koje nije isto što i jednolikost i koje omogućuje napredak i promicanje općeg dobra.

Drage obitelji, primile ste mnogo od svojih predaka. Oni su trajno sjećanje koje nas mora poticati da za smišljanje inicijativa o obitelji i za obitelj upotrijebimo mudrost srca, a ne tek tehničku stručnost. Oni su uspomena, a mlađe su generacije odgovornost s kojom se suočavate. S tom mudrošću, primjerice, vaše služenje svetosti života poprima konkretan oblik u savezu generacija i u služenju svima, pogotovo onima u najvećoj potrebi, tjelesno onesposobljenima i siročadi. Ono poprima konkretan oblik u solidarnosti s migrantima, u strpljivoj umjetnosti podučavanja u kojoj se svaku mladu osobu promatra kao subjekt vrijedan ljubavi cijele obitelji, u obrani života nerođenog koji nema glasa i u borbi za dostojanstvene uvjete života za starije.

Posao koji vas očekuje velik je i složen. Samo ako osnažite svoju udrugu i pozovete druge obitelji da vam se pridruže, ovaj će zadatak postati manje naporan, budu
i da zajedništvo znači više snage. Često ćete vi morati biti kvasac koji druge poučava suradnji, poštujući legitimne razlike i pristupe.

4. Naposljetku, potičem vas da s kreativnošću razvijete nove metode i resurse koje obitelj može koristiti kako bi i u crkvenom i u građanskom sektoru ispunila trostruki zadatak podupiranja mlađe generacije, praćenja drugih na često trnovitom putu života i ukazivanja na vrijednosti i smisao na putu svakodnevnog života. Ova trostruka misija može biti poseban doprinos koji vaša Federacija svojim svakodnevnim služenjem može ponuditi obiteljima u Europi.

Dajem vam svoj blagoslov i pratim vas svojim molitvama, moleći za zagovor Svete obitelji iz Nazareta. I molim vas da ne zaboravite moliti za mene.

Izvor: narod.hr

Foto: L’Osservatore Romano

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža