U ime obitelji

Dr. Markić na suđenju Bandiću: ‘Za referendumsko izjašnjavanje 2014. tražili smo potporu Grada Zagreba, kao i od ostalih gradonačelnika i načelnika’

Dr. Markić na suđenju Bandiću: ‘Za referendumsko izjašnjavanje 2014. tražili smo potporu Grada Zagreba, kao i od ostalih gradonačelnika i načelnika’

Dr. Željka Markić danas je svjedočila na zagrebačkom Županijskom sudu u procesu koji je USKOK pokrenuo protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, gradskog pročelnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac zbog pokroviteljstva Grada Zagreba nad građanskom inicijativom ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’.

 

Dr. Željka Markić: ‘Štandove i letke Grad Zagreb sponzorirao je po standardnoj proceduri, a DORH se pokazao kao produžena ruka HDZ-a i SDP-a’

Na upite tužitelja u sudnici, dr. Željka Markić kazala je kako je incijativa u kolovozu 2014. zatražila od Grada Zagreba sponzorstvo za inicijativu, kao što je to zatražila i od drugih gradonačelnika i načelnika u Hrvatskoj. Kazala je kako je početkom rujna na tu temu imala sastanak s gradonačelnikom Bandićem i njegovim suradnicima, na kojemu je, znajući i za ranije materiijalne podrške grada Zagreba sindikatima i udrugama za slične akcije, u nekoliko minuta izložila što incijativa želi te dobila odgovor da će dobiti sponzorstvo od grada Zagreba u vidu štandova za prikupljanje potpisa te tiskanja informativnih letaka i plakata. Rekla je kako je nakon toga incijativa komunicirala elektroničkom poštom s Uredom gradonačelnika kako bi se dogovorili konkretni detalji.

“Tražili smo materijalnu potporu za izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma kao što smo tražili od drugih gradonačelnika i načelnika općina. To je bilo potpuno jasno i u komunikaciji mailovima s Bandićevim suradnicima nakon sastanka”, posvjedočila je dr. Markić.

Dr. Markić prekinuta u završnim riječima

Grad Zagreb je, kazala je, osigurao 51 štand za prikupljanje potpisa, oko 4 000 letaka i oko 7 000 plakata.

Tužitelje je zanimalo je li nakon sastanka bila u kontaktu s gradonačelnikom Bandićem te je li bila upoznata s detaljima o cijeni i načinu financiranju svega navedenog. Dr. Markić navela je da je inicijativa ostale detalje dogovarala s njegovim uredom.

Istaknula je kako u incijativi nisu bili upoznati s cijenama, za koje se Grad obvezao da će preuzeti.

Markić je kazala da su, slijedom dogovora s Bandićem i njegovim suradnicima iz kolovoza 2014., sve fakture od izvođača na kraju proslijedili gradu. No, Bandić je već tada bio uhićen u aferi Agram, a njegova zamjenica Sandra Švaljek predstavnicima udruge kazala je da se ti troškovi ne mogu pokriti.

“Uskok je tri dana kasnije zatražio svu dokumentaciju i očitovanje dogradonačelnice”, posvjedočila je Markić koju je sudsko vijeće više puta prekinulo kada je počela pojašnjavati da je njen dogovor s Bandićem bio potpuno u skladu s uhodanom gradskom praksom.

Kronologija događaja oko suđenja Bandiću zbog štandova za potpisivanje referendumske inicijative ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’

Kada je na kraju upitana ima li još nešto za reći, dr. Markić je istaknula neopravdanost ovog procesa, podcrtavajući činjenicu da su sva donirana sredstva “dana građanima grada Zagreba”, no tada ju je sudac prekinuo te nije dopustio da dalje govori s objašnjenjem da se svjedoke ne ispituje njihovo mišljenje o procesu.

Podsjetimo, na ulasku u sudnicu dr. Markić istaknula je novinarima kako su na isti način sponzorstvo dobivale tisuće drugih udruga i inicijativa te kako zabrinjava činjenica da USKOK i DORH izdvajaju udrugu U ime obitelji “optužujući ju za nešto što je svakome jasno da nije kazneno djelo”.

Izvor: narod.hr

Foto: fah