U ime obitelji

Kronologija događaja oko suđenja Bandiću zbog štandova za potpisivanje referendumske inicijative ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’

Kronologija događaja oko suđenja Bandiću zbog štandova za potpisivanje referendumske inicijative ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak je na početku suđenja ponovio da se ne smatra krivim za pogodovanje udruzi U ime obitelji kojoj je besplatno ustupio gradske štandove i time, po tvrdnjama tužiteljstva, Zagreb oštetio za 300 tisuća kuna.

Suđenje je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo čitanjem optužnice Uskoka koji Bandića u “aferi štandovi” tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

I Bandićevi suoptuženici su nakon čitanja optužnice ustvrdili da se ne osjećaju krivima.

Potom su uslijedili uvodni govori tužiteljstva i obrane, a nakon čitanja dokumentacije bi, u 13 sati, kao prva svjedokinja trebala biti ispitana čelnica udruge U ime obitelji dr. Željka Markić.

Kronologija događaja oko suđenja

Dana 11. rujna 2014. GI “U ime obitelji” podnosi zahtjev Gradu Zagrebu i prethodno gradonačelnicima svih gradova u Hrvatskoj (127) – da pomognu volonterima svojih gradova na sljedeće načine:

a) besplatnim ustupanjem štandova/stolova i mjesta za spremanje štandova

b) besplatnim ustupanjem prostora za plakatiranje za informiranje građana

c) tiskom edukatvnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebe njegove demokratizacije

d) ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača 19.9.2014. Gradonačelnik Grada Zagreba donosi Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva “nad organizacijom akcije građanske inicijative “U ime obitelji” od 21. rujna do 5. listopada 2014.”

• 21.9. do 5.10.2014. Prikupljanje potpisa za referendum o promjeni
izbornog sustava.

• 22. 9. 2014. Na konferenciji za medije GI “U ime obitelji” objavljuje da će Grad Zagreb pokriti tiskanje letaka i štandove

24.9.2014. Tri dana (?!) nakon početka prikupljanja potpisa, USKOK od Grada Zagreba traži objašnjenje prihvaćanja pokroviteljstva i obeshrabruje pokroviteljstvo:

•  je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu udruge U ime obitelji
•  temeljem kojih ovlasti i tko je donio takvu odluku
•  koji novčani iznos je doznačen U ime obitelji i tko je to odlučio

Gore navedene dokumente osobno će preuzeti policijski službenici USKOK-a

• 19.10.2014. uhićen gradonačelnik i najbliži suradnici

• Nakon uhićenja pristižu računi na U ime obitelji od: Zg Holding
(štandovi), emitiranja jinglova, tiskare (na kraju prosinca 2014)

• 12.1.2015. UIO šalje dopis Gradu Zagrebu s priloženim računima

• 23.1.2015. USKOK od dogradonačelnice gđe Švaljek – traži:

• Dopis GI sa prilozima

• Očitovanje gradonačelnice građanskoj inicijativi

Gore navedeno osobno će preuzeti policijski istražitelj…

• 30.1. 2015. UIO-u stiže odbijajući Odgovor Grada Zagreba (nosi
pogrešan datum 22.1.2015.)

Što je Gradonačelnik Zagreba osigurao za GI U ime obitelji?

• 51 štand na korištenje 2 tjedna – korisinici građani

• 700 000 edukativnih letaka – korisnici građani

• prostor za plakatiranje – korisnici građani

• Jinglove na radio-stanicama koje grad financijski podupire – korisnici
građani

1. Ima li Gradonačelnik Zagreba zakonsko pravo samostalno donijeti
odluku o pokroviteljstvu?

Ima, do iznosa od milijun HRK.

2. Je li procedura donošenja Zaključka o prihvaćanju pokroviteljstva i
Zaključka o korištenju Sredstava proračunske zalihe (plaćanje računa)
standardna?

Jest

Primjer:

ZAKLJUČAK O PRIHVAĆANJU POKROVITELJSTVA (13.8.2013.)
6. Susret Lige antifašista jugoistočne Europe – “Dani balkanske ljubavi” koja će se održati 24.8.2013.

ZAKLJUČAK O KORIŠTENJU SREDSTAVA PRORAČUNSKE ZALIHE
(23.10.2013.)

Iznos: 111.240, 96 HRK

I USKOK protiv izbornih promjena?

Podsjetimo, USKOK je munjevito reagirao u veljači 2015. godine na ustupanje štandova i samo nekoliko tjedana nakon toga pokrenuo istragu, zvao predstavnike udruge na informativne razgovore, što je dr. Željka Markić, danas predsjednica udruge U ime obitelji, protumačila u brojnim izjavama kao pokušaj zastrašivanja i političkog pritiska na udrugu koja je zatražila promjenu nepravednog izbornog sustava koji pogoduje HDZ-u i SDP-u.

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima “U ime obitelji” tada je također istaknuo: “Županijsko vijeće je USKOK-u vratilo optužnicu koju su oni sad opet podigli – time se pokazuje kako USKOK sve teže, kako odmiče vrijeme, dokazuje i pokušava prezentirati ono što je sasvim uobičajeno u gradu Zagrebu – financiranje društvenokorisnih događanja i pokušaj prikazivanja toga kao kaznenog djela. Kao što smo i prethodno govorili – kada građani podržavaju određene društvene promjene, kao što je izborni sustav, financiranje edukativnih letaka i štandova ne može se ni na koji način tumačiti kao kazneno djelo, osim ako želimo da se za svaku donaciju grada saziva skupština grada ili lokalni referendum.”

“Također valja reći da je na isti način financiranje društvenih događanja nastavila i gospođa Sandra Švaljek, koja je kratko zamjenjivala g. Bandića, stoga ne vidim nikakvih poteškoća u tzv. predmetu štandova i letaka. Već vraćanje optužnice na popravak prikazuje da nema jasnih dokaza i očigledno nema jasnog pravnog okvira u kojem se jedno demokratsko nastojanje pokušava oblatiti kroz USKOK-ove neartikulirane optužnice”, upozorio je 2015. odvjetnik Krešimir Planinić.

Izvor: narod.hr

Foto: Fah