U ime obitelji

Dostupnost biračkih mjesta utječe na izlaznost birača

Dostupnost biračkih mjesta utječe na izlaznost birača

Udruga “U ime obitelji” čestita svim biračima koji su iskoristili svoje biračko pravo i izašli na predsjedničke izbore. Velika izlaznost od 2 258 801 birača pokazuje da hrvatski građani žele sudjelovati u demokratskim procesima i suodlučiti o tome tko će ih voditi i predstavljati u sljedećih pet godina.

Analiza izlaznosti i na ovim predsjedničkim izborima pokazala je da je najveća izlaznost birača bila u velikim gradovima u kojima je i dostupnost biračkih mjesta najveća. Smatramo da je obaveza aktualne vlasti osigurati dostupnost glasovanja svim biračima – i u Hrvatskoj i u inozemstvu, jer je dokazano da dostupnost biračkih mjesta utječe na izlaznost birača.

Želimo izvijestiti kako mnogim biračima koji su glasovali izvan Hrvatske nisu osigurani osnovni uvjeti za glasovanje. Zbog udaljenosti biračkih mjesta od mjesta stanovanja birača, kao i zbog loše organizacije biračkih mjesta, mnogi su naši državljani trebali dugo putovati i čekati u redovima cijeli dan kako bi ostvarili svoje biračko pravo.

Građanska inicijativa “U ime obitelji” upozoravala je na te i takve probleme s kojima se suočavaju birači izvan RH te je predložila unošenje dopisnog i elektroničkog glasovanja u Ustav kako bi se svim hrvatskim državljanima osigurala jednaka mogućnost ostvarivanja biračkog prava.