U ime obitelji

Promatranje izbora do 19.30 sati

Udruga “U ime obitelji” putem svojeg informatičkog sustava za praćenje izlaznosti i rezultata izbora do 19.30 sati primila je izvješća o izlaznosti i rezultatima od svojih promatrača sa 181 biračkog mjesta.

Do zatvaranja birališta na izbore je, prema podacima Udruge “U ime obitelji”, izišlo preko 60 % birača, što je gotovo 13% više nego u prvom krugu i predstavlja rekordan rezultat.

Građani i promatrači U ime obitelji su tijekom cijeloga dana prijavljivali nepravilnosti. Na biračkom mjestu u Zagrebu promatrači stranke pred biračima su iznosili šale koje impliciraju HDZ kao kriminalnu organizaciju. Na tom istom mjestu jedan je birač ulazeći u prostoriju uzviknuo kako će zaokružiti broj “1” i Ivu Josipovića, a član biračkog odbora je na to odgovorio pred prisutnim biračima da “tako treba, to je pravi put”.

Građani su se žalili i na povredu tajnosti glasovanja, kada nisu sami mogli birati listić već su dobili prvi po redu od posloženih listića, kao i na nesređene biračke popise – na mrtve članove obitelji na biračkim popisima.

Građani su također dojavili kako je GONG, koji je također nadgledao izbore, kršio izbornu šutnju jer je prozivao samo jednu stranu za govor mržnje tijekom kampanje, kao i za agitiranje na izborni dan.

Državno izborno povjerenstvo tijekom popodneva izdalo je novu uputu biračkim odborima, nakon što je prije podne član SDP-a koji se na biračkom mjestu pojavio s potvrdom o promatranju, verbalno napao promatrača U ime obitelji. Prema toj novoj uputi, odbori su na biračkim mjestima mogli primati sve promatrače stranaka koji su donijeli potvrdu svoje stranke, bez obzira na to jesu li na DIP-ovom popisu promatrača.

Na upit koordinatora promatrača Udruge “U ime obitelji” gdje se nalazi ta uputa te po kojim se kriterijima izdaju upute, DIP je odgovorio kako to vrijedi za osobe koje su se razboljele. Na pitanje navode li se imena osoba, odnosno tko koga zamjenjuje, iz DIP-a su odgovorili kako se “ne navode imena, nego se načelno potvrde izdaju na ime i prezime nositelja potvrde. Dip tako izlazi svima ususret; tako je izišao ususret i Udruzi “U ime obitelji” kada je bila u pitanju distribucija naljepnica za promatrače”, poručili su iz DIP-a.