U ime obitelji

Bunt u Austriji – Tisuće roditelja ispisuje djecu iz škola zbog radikalnih korona-mjera?

Bunt u Austriji – Tisuće roditelja ispisuje djecu iz škola zbog radikalnih korona-mjera?

Ravnatelji škola podigli su uzbunu zbog korona-mjera u školama. Tisuće roditelja diljem Austrije ispisuju svoju djecu iz škola. Već sada, početkom kolovoza, predano je gotovo 5 puta više zahtjeva za ispis djece nego prije pandemije.

Ravnatelji škola podigli su uzbunu u odnosu na početak srpnja, a sada problem postaje sve očitiji: tisuće roditelja u cijeloj Austriji ispisuje svoju djecu iz škole. Pretpostavlja se da je razlog otpor pandemijskim mjerama u školama koje pohađaju djeca. Odgovorni govore da se radi “poricateljima korone” koji svoju djecu žele učiti kod kuće. Strahuje se da će djeci nedostajati socijalni kontakti. Ne postoji pravno rješenje, budući da u ovoj zemlji ne postoji obvezno obrazovanje, postoji samo obveza pohađanja nastave, piše Kronen Zeitung.

U Austriji je predano već 3600 zahtjeva za ispisom za nadolazeću školsku godinu. Procjenjuje se da bi se taj broj mogao popeti na 6000 do početka škole. U školskoj godini 2019./2020. bilo je oko 2000 djece koja su ispisana.

Posebno je velik broj otkazivanja u Donjoj Austriji, oko 1150. Prije pandemije, u prosjeku je bilo 700 do 800 ispisa. Trenutno, zbog nedostatka učenika, moguće je spajanje razreda.

“Dakle, ne možemo podijeliti razred”, rekao je gradonačelnik Arthur Rasch u Ö1 “Morgenjournalu”. “Sada imamo veliki razred i jednog učitelja manje”, žali se. Ako na jesen budu poduzete daljnje mjere – na primjer da se dvanaestogodišnjaci cijepe – moguće je da će još veći broj učenika biti odjavljen.

Gradonačelnik se boji situacije i kaže: “Za nas kao obdržavatelje školstva ovo je ludilo.”

Iako su ispisi iz škola u osnovi pojedinačni slučajevi, brojke su zabrinjavajuće, rekao je donjeaustrijski direktor obrazovanja Johann Heuras. Naglašava da je škola više od prenošenja znanja kod kućnog školovanja te bi djeci nedostajao društveni kontakt. “Volio bih da roditelji i djeca obave obavezni psihološki razgovor prije donošenja odluke”, kazao je Heraus.

Izvor: narod.hr/krone.at