Orban: Zapadni ljevičari ne mogu podnijeti činjenicu da desnica čini život građana boljim
10. kolovoza 2021.

Mađarski premijer Viktor Orban, istaknuti glas političke desnice u Središnjoj Europi, odgovorio je američkom predsjedniku Joeu Bidenu na njegove optužbe koje je izrekao tijekom predizborne kampanje. Tada je Biden optužio Donalda Trumpa da se “druži sa svim svjetskim lupežima”, misleći i na bjeloruskog predsjednika Lukašenka, ali i sjevernokorjeskog diktatora Kim Jong Una.

“Vidite što se događa posvuda od Bjelorusije, preko Poljske i Mađarske – ustaju totalitarni režimi po svijetu”, kazao je tada Biden. “Naš sadašnji predsjednik druži se sa svim lupežima svijeta”. Tadašnji Bidenov protukandidat Trump bio je vidljivo blizak premijeru Orbanu. Mađarski premijer bio je i prvi europski politički vođa koji je podržao Trumpovu ponovnu kandidaturu za dužnost američkog predsjednika, dok je Trump izricao podršku Orbanovoj politici granične sigurnosti i protuterorističkih mjera.

Gostujući za američki Fox News Orban je istaknuo kako Biden raspolaže “ograničenim poznavanjem” Mađarske i stoga ne može razumjeti problematiku s kojom se ta zemlja suočava, dok izriče onakve optužbe.

“Netko tko ne govori našim jezikom vrlo ograničeno poznaje Mađarsku, čak ni nekoliko posljednjih desetljeća našeg života. Samo po sebi to je uvreda za sve Mađare“, kazao je Orban u razgovoru.

Orban se osvrnuo na širi politički problem, a taj je da ljevičarski političari poput Bidena nikako ne mogu priznati uspjeh nacionalističkih i konzervativnih političkih pravaca. “Zapadni liberali ne mogu prihvatiti da unutar Zapadne civilizacije postoji kozervativna nacionalistička alternativa koja je u pitanjima svakodnevnog života puno uspješnija nego neka liberalna politika. To je razlog zbog kojeg nas kritiziraju. Oni se bore sami za sebe, ne toliko protiv nas. Ali mi smo primjer da zemlja utemeljena na tradicionalnim vrijednostima, na nacionalnom identitetu, na kršćanskoj predaji može biti uspješna – a i uspješnija od lijevo-liberalnih vlada”, rekao je Orban.

Orban je naglasio kako Biden i Demokratska stranka ne mogu podnijeti uspjeh Mađarske u zaštiti svojih granica.

Govorio je i o važnosti kršćansko-demokratske pozicije u vladi, istaknuvši kako će od Mađarske političke pozicije imati koristi i ljevičarska vlada SAD-a. “Za ljevičarsku liberalnu vladu u SAD-u bolje je imati dobrog partnera u kršćansko-demokratskoj vladi Mađarske, a koju dugoročno podržava narod – mađarski narod”, pojasnio je.

Orban je objasnio i da nema ništa ksenofobnog u čvrstoj nacionalnoj obrani i sigurnosti graničnog sustava: “Nacionalni suverenitet dolazi od Boga i od naravi. Sve počinje s nama. Ovo je naša zemlja. Ovo je naš narod. Ovo je naša povijest, naš jezik. Zato moramo osigurati granice. Naravno, tko je u nevolji i ne postoji nitko bliže da mu pomogne osim Mađarske, rado ćemo mu pomoći”, kazao je Orban.

“Ali ne možete reći: ‘OK, pa to je lijepa zemlja. Volio bih doći i živjeti ovdje jer je tu ljepši život’. Ne postoji ljudsko pravo na dolazak u Mađarsku. Ni slučajno. To je naša zemlja. To je narod, zajednica, obitelj, povijest, tradicija, jezik”, rekao je mađarski premijer.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža