Britanija uvodi besplatan test za rano otkrivanje Downovog sindroma: ‘Povećat će se broj pobačaja’
27. veljače 2021.

Vlada Velike Britanije uvest će novi probirni test kako bi se utvrdilo ima li nerođena beba Downov sindrom, unatoč činjenici da postojeći podaci sugeriraju da će se s povećanjem rizika vjerojatno povećati pobačaji beba s Downovim sindromom.

‘Neinvazivno prenatalno testiranje’ (NIPT) bit će dostupno od 1. lipnja ove godine. Kampanje za prava osoba s Downovim sindromom istaknule su da postojeći dokazi sugeriraju da će uvođenje NIPT-a kao besplatnog testa u britanskim zdravstvenim ustanovama vjerojatno dovesti do povećanja pobačaja beba, prenosi RightToLife.

Zabilježen povećani broj pobačaja beba s Downovim sindromom

Istraga The Sunday Timesa iz 2019. otkrila je da je broj beba rođenih s Downovim sindromom manji za 30% u bolnicama koje su već uvele novi oblik probira.

U prosincu prošle godine The Telegraph je izvijestio kako se “broj britanskih beba rođenih s Downovim sindromom prepolovio jer se više roditelja odlučilo za test krvi kako bi se utvrdio sindrom tijekom trudnoće”.

Po istraživanju, oko 90% beba kojima je dijagnosticiran Downov sindrom tijekom trudnoće bude pobačeno nakon provedenih testova. Kako se Downov sindrom na ovaj način češće otkriva, vjerojatno će doći do odgovarajućeg povećanja pobačaja, piše RightToLife.

> Poljska: Prosvjednici uništavali predivne fotografije nerođene djece

Inicijativa za zaštitu djece pozvala je Vladu “da procijeni utjecaj koji će uvođenje testa imati na ljude u Engleskoj koji žive s Downovim sindromom”.

“NIPT može samo pogoršati kulturu neformalne eugeničke diskriminacije protiv invalida koja postoji u programu probira za fetalne anomalije”, rekli su.

Lynn Murray, glasnogovornica kampanje Don’t Screen Us Out, rekla je: “Kao majka kćeri koja ima Downov sindrom, svakodnevno vidim jedinstvenu vrijednost koju ona donosi našoj obitelji i pozitivan utjecaj koji ima na druge oko nje” .

„Iako se sam pregled najavljuje kao potez za smanjenje broja pobačaja povezanih s invazivnom amniocentezom, brojke objavljene u Sunday Timesu otkrile su da je broj beba rođenih s Downovim sindromom pao za 30% u bolnicama koje su već uvele novi test. Kad se ovaj test uvede u cijeloj zemlji, možemo očekivati ​​da ćemo ovu situaciju imati posvuda što će vjerojatno imati duboko negativan utjecaj na zajednicu osoba sa Downovim sindromom.“

“Također treba pružiti veću podršku roditeljima koji očekuju dijete s Downovim sindromom”, kaže i ističe kako još uvijek nema smjernica za podršku ženama koje odluče nastaviti trudnoću nakon što utvrde da je njihova beba ima Downov sindrom.

Glasnogovornica organizacije Right to Life UK, Catherine Robinson, rekla je:

„Već su postojala brojna izvješća žena koje su nakon dijagnoze fetalnog invaliditeta osjetile pritisak zdravstvenih radnika koji podržavaju abortus. Ta su izvješća potvrđena nedavnim smjernicama Kraljevskog koledža za opstetričare i ginekologe (RCOG) koje ukazuju da je taj pritisak “prilično raširen”.

Podsjetimo, za razliku od Britanije, prošlog je tjedna na snagu stupila odluka poljskog Ustavnog suda o zabrani eugeničkog pobačaja kojom je potvrđeno pravo na život nerođenoj djeci s invaliditetom. Do sada je prekid trudnoće bio dozvoljen nakon silovanja, ako je majčino zdravlje ili život bio ugrožen i ako je fetus ozbiljno oštećen. Ovaj posljednji zahtjev više nije primjenjiv.

Izvor: narod.hr/righttolife.org.uk

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža