U ime obitelji

Prof. Miljenko Marić na konferenciji UIO: Za pozitivne demografske trendove važno je poticanje kulture života u društvu!

Prof. Miljenko Marić na konferenciji UIO: Za pozitivne demografske trendove važno je poticanje kulture života u društvu!

U petak, 26. veljače 2021. godine, održana je konferencija “Pronatalitetno djelovanje na lokalnoj razini”, na kojoj su sudjelovali prof. Miljenko Marić, profesor filozofije i sociologije te predsjednik Udruge 4+ Cetinskog kraja i Luka Mlinarić, voditelj projekta e-Roditelj.

“Kao udruga djelujemo već 12 godina i trudimo se da se za nas čuje i na lokalnoj i na nacionalnoj razini, a sve kako bi se pitanje demografije i nataliteta podiglo na višu razinu. Udrugu smo osnovali s ciljem ukazivanja na važnost obitelji s više djece, ali i na probleme s kojima se te obitelji suočavaju. Cilj nam je potaknuti jedinice lokalne samouprave da veću pažnju usmjere na demografsku i populacijsku politiku jer smo primijetili da se događa demografski slom, a što je izvor gospodarskih i drugih nacionalnih problema”, objasnio je Marić uvodnim riječima djelovanje Udruge 4+ Cetinskog kraja.

“Svjesni smo katastrofalne demografske situacije u Hrvatskoj. Samo na razliku između umrlih i rođenih na godišnjoj razini gubimo između 15 i 20 tisuća ljudi, a to znači da smo u posljednjih 10 godina izgubili jedan grad veličine Rijeke”, istaknuo je Mlinarić te u nastavku opisao projekt e-Roditelj: “Projekt e-Roditelj je jedna pronatalitetna inicijativa koja ima za cilj promicati pozitivne demografske mjere na lokalnoj razini. Ideju za projekt dali su nam sami roditelji koji su nam ukazali na to da se nigdje ne mogu na jednostavan, praktičan i sveobuhvatan način informirati o mjerama na koje imaju pravo temeljem rođenja djeteta, bilo na lokalnoj ili nacionalnoj razini. Iz tog razloga, odlučili smo se na osmišljavanje i izradu internetske stranice e-Roditelj na kojoj smo po prvi put na jednom mjestu objedinili informacije o tome na koje potpore roditelji imaju pravo temeljem rođenja djeteta na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.”

Mlinarić je predstavio samu internetsku tražilicu e-Roditelj, kako ista funkcionira te što se sve na njoj nalazi. “Cilj nam je bio izraditi jednostavnu, praktičnu i funkcionalnu internetsku tražilicu i to smo uspjeli, a daljnji cilj i vizija projekta je na njoj obuhvatiti sva roditeljska prava na jednom mjestu – ne samo novčane potpore temeljem rođenja djeteta, već sve mjere i subvencije koje roditeljima stoje na raspolaganju od strane lokalnih jedinica. Smatramo da će roditelji, što više budu informiraniji o mjerama na koje imaju pravo, biti spremniji i koristiti ta prava, odnosno imati više djece i na taj način doprinijeti poboljšanju loše demografije situacije u Hrvatskoj”, istaknuo je zaključno Mlinarić.

Prof. Miljenko Marić zatim je predstavio analizu demografskih pokazatelja Cetinskog kraja za koji je naglasio da je inače bio poznat po dobrom demografskom stanju, međutim, danas nažalost ide u korak s ostatkom Hrvatske.

“Kao udruga već dugi niz godina pratimo i analiziramo demografske trendove te o istome upoznajemo sve gradove i općine, dajući im prijedloge vezane uz demografsku i populacijsku politiku. Bez demografske politike, svaka druga politika je samo farsa. Ekonomski i svaki drugi prosperitet nije moguć bez demografije, odnosno rasta broja populacije, a po statističkim pokazateljima vidimo da se tome uopće ne pridaje pažnja”, napomenuo je Marić.

“Želja nas kao udruge je okrenuti se od ovakvog načina razmišljanja, od ove maltuzijanske filozofije i ekonomije, jer se ovdje radi o sukobu dviju civilizacija i kultura – civilizacije života i civilizacije smrti. Pitanje demografije je kulturološko pitanje, a podaci nažalost pokazuju da kultura smrti trenutno prevladava. Ali, to ne mora tako biti i u budućnosti i to je ono čemu teži naša udruga što djelovanjem, što životnim primjerom. Kada se osnovala udruga, uključeno je bilo 200 obitelji koje su imale oko 1000 djece.”

“Prema popisu stanovništva 2011. godine čak 50% obitelji imalo je samo jedno dijete, a tek 2% imalo je četvero djece. Dakle, potrebno je raditi na poticajima i mjerama za drugo, treće i svako daljnje dijete te na umanjivanju davanja i troškova za obitelji s više djece”, naglasio je Marić te rekao kako ideja nije da se obiteljima s više djece puno daje, već da im se manje uzima.

“Udruga 4+ Cetinskog kraja svojim aktivnim djelovanjem utjecala je na donošenje različitih populacijskih politika u gradovima i općinama Cetinskog kraja, a predlaže i što se sve dalje može napraviti: veći dječji doplatci, pravednije cenzusne skupine, besplatni udžbenici za srednju školu, besplatan prijevoz za srednju školu, omogućavanje majkama rada na pola radnog vremena, oslobađanje od komunalnih doprinosa i dr. Projekt e-Roditelj svojom bazom podataka pokazao je postojanje disbalansa u mjerama koje postoje među gradovima i općinama Cetinskog kraja, a mi ćemo kao Udruga napraviti sve kako bi se taj disbalans uklonio. To je naša uloga – pokušati utjecati na donositelje odluka te osvještavati o demografskoj situaciji”, napominje Marić.

“Da ne bude sve crno, Udruga 4+ i sada dobiva nove članove, dakle još ima obitelji s četiri i više djece, gradovi i općine imaju sve bolje poticaje, a nadamo se da će se i mjera roditelj odgojitelj uvesti i na razini cijele Hrvatske. Naša vizija Hrvatske 2030. godine je da je Hrvatska sigurna, prosperitetna i uređena zemlja kvalitetnog života brojnih i sretnih obitelji, očuvanog okoliša, s najvećim standardima za obitelj i majčinstvo”, zaključuje Marić.

Konferencija je održana u sklopu projekta e-Roditelj koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Izvor: narod.hr