Boksačica se odbila natjecati s ‘transrodnom’ protivnicom: ‘Žene ne bi trebale biti izložene fizičkim i psihološkim rizicima
21. studenoga 2023.

Boksačica se povukla iz meča na prvenstvu Zlatne rukavice 2023. nakon što je obaviještena da je njezina protivnica “transrodna” , izvijestio je u nedjelju Daily Mail.

Boksačica Katia Bissonnette trebala se suprotstaviti “transrodnoj” Myi Walmsley. Kako se Bissonnette povukla iz borbe, Walmsley je proglašena pobjednikom zbog nedostatka zamjenske natjecateljice u njihovoj težinskoj kategoriji.

Zabrinutost kod Bissonnette je potaknula studija Sveučilišta Utah koja sugerira da muškarci mogu udarati 163% jače od žena.

“Žene ne bi trebale biti izložene fizičkim i psihološkim rizicima koje donose muškarčeve odluke u vezi s njegovim osobnim životom i identitetom”, rekla je boksačica Bissonnette u izjavi za Reduxx. “Trebale bi postojati dvije kategorije: biološki muškarac i žena.”

> Natjecali bi se kao muškarci ili žene, ali svoju kategoriju ne žele: Natjecanje u plivanju za ‘transrodne’ sportaše otkazano

Walmsley je kritizirala Bissonnette što je problem obznanila javnosti umjesto da ga riješi privatno.

“Ovakvo ponašanje dovodi sportaše u opasnost da budu isključeni napadnuti na temelju rekla-kazala”, rekao je Walmsley u izjavi za Daily Mail. “Bojim se da bi se ova vrsta optužbi na kraju mogla iskoristiti za delegitimizaciju sportašica u ženskoj kategoriji i opravdanje proizvoljnih i invazivnih propisa.”

Inače, Međunarodni olimpijski odbor dopušta “transrodnim” ženama natjecanje u ženskim kategorijama ako im je razina testosterona smanjena na određeni prag. Međutim, Walmsley je potvrdila da takvo testiranje nije bilo preduvjet za njezino sudjelovanje na prvenstvu. Ona se protivi onome što smatra “arbitrarnim i invazivnim” protokolima testiranja, piše Daily Mail.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža