Ukidanje mjere roditelj odgojitelj ustavno? Dr. Markić: Ustavni sud informacije daje novinarki umjesto strankama
20. studenoga 2023.

“Roditelji odgojitelji odlaze u povijest, važna odluka suda i za Željku Markić te U ime obitelji”, naslov je članka u Jutarnjem listu, puštenom u subotu 18.11., autorice Ivanke Tome. U njemu piše kako je Ustavni sud (USUD) odlučio dati zeleno svjetlo odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Možemo o ukidanju mjere roditelj odgojitelj. Na tu je vijest reagirala je dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji.

“Zagrebačka gradska vlast može odahnuti – Ustavni sud dao je zeleno svjetlo Odluci Gradske skupštine iz rujna 2022. godine, kojom je revidirana ranija odluka o postupnom ukidanju demografske mjere roditelja odgojitelja, koju je bio uveo bivši gradonačelnik Milan Bandić”, objavio je Jutarnji list na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

> Priča s roditeljima odgojiteljima još nije gotova; Novosel: Nova odluka ide im u prilog, Markić: Tomašević se okomio na najranjivije

Dr. Markić: USUD informaciju o presudi dali su novinarki, a ne strankama u postupku

Zanimljivo je kako o ovoj odluci nisu obaviještene strane u postupku, ali medij, Jutarnji list, jest.

“Danas mogu jedino komentirati strašno stanje u pravosuđu i državi. Najviši sud u RH, Ustavni sud dao je informaciju o svojoj presudi jednoj novinarki, koja ju je onda objavila na praznik, Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Bez da smo mi, udruga U ime obitelji i HURO ili 5800 obitelji koji brinu o više od 20 000 djece u gradu Zagrebu, kao stranke u postupku dobili ikakvu informaciju. Samu odluku tog suda komentirat ćemo kad je kao stranke u postupku dobijemo ikakvu informaciju”, poručila je za Narod.hr dr. Markić.

Na ovo su reagirali i iz Grada Zagreba.

“Od samog početka smo argumentirali da se radi o neustavnoj mjeri koju smo naslijedili. Neustavnoj jer je ženama priječila pravo na rad. Priječila je pravo upisa u vrtić”, istaknula je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Zagreba, piše dnevnik.hr

JL: U ime obitelji nema legitimaciju za pristup sudu

Osim gore navedene informacije, Jutarnji list donosi još jednu, u najmanju ruku čudnu informaciju, s obzirom da je udruga U ime obitelji dosad cijelo vrijeme sudjelovala kao stranka u postupku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ustavni sud tužbe roditelja odgojitelja je odbio, ali zauzeo je i značajan stav prema zahtjevu Udruge U ime obitelji, koji je odbacio, jer udruga Željke Markić nije korisnik mjera, nego se tužbi pridružila zbog drugih razloga.

Nije im priznata legitimacija za pristup sudu, jer zbog Tomaševićeve odluke nisu trpjeli konkretnu povredu prava. Ustavni sud odlučio je većinom glasova. Sudac Miroslav Šumanović, koji je glasao protiv, priprema izdvojeno mišljenje. Izdvojena mišljenja, ali podupiruća, također pišu suci Goran Selanec i Lovorka Kušan”, navodi se također u članku Ivanke Tome.

> Očekivano: O roditeljima odgojiteljima Ustavni sud odlučivat će u punom sastavu

Podsjetimo, udruga U ime obitelji pozvala je Ustavni sud u listopadu da donese odluku o obiteljima roditelja odgojitelja sukladno svojim ustavnim obavezama. Ustavni sud krajem listopada nije donio odluku o ustavnosti odluke Visokog upravnog suda RH. Očekivano, dogodila se opcija koju je odvjetnik Karlo Novosel za Narod.hr i spomenuo, o odluku treba donijeti puni sastav Ustavnog suda.

> Udruga U ime obitelji pozvala Ustavni sud da prekine šutnju i donese odluku o roditeljima odgojiteljima

Udruga U ime obitelji i stotine podnositelja Ustavnom sudu RH još su 16. travnja 2023. podnijeli ustavnu tužbu odnosno zahtjev za ocjenu ustavnosti postupanja kako Visokog upravnog suda RH tako i Grad Zagreba. Visoki upravni sud odbio argumentaciju udruge predane u zahtjevu za legalnost odluke Grada Zagreba i skupštinske većine o ukidanju mjere roditelj odgojitelj i kompenzacijskim mjerama.

Izmjenom odluke Tomislava Tomaševića i Možemo dijelu korisnika mjere roditelj odgojitelj smanjena je naknada na 50% minimalne plaće RH, 280 eura, a drugom dijelu naknada je potpuno ukinuta čime su korisnici dovedeni u težak materijalni položaj. Obzirom na više od pet tisuća korisnika i oko 20.000 djece riječ je o udaru na veliki broj višečlanih obitelji. Korisnicima nisu osigurane obećane kompenzacije kroz upis u vrtić, jer je i dalje oko 3500 djece bez svog vrtićkog mjesta, a udarom na korisnike mjere i ukidanjem gradskog ureda za demografiju zagrebačka vlast je pokazala koliko drži do nataliteta i demografije u glavnom gradu RH.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža