Andrijanić o HRT-u: Gledamo kako se o Stepincu laže na programu kojeg plaćamo
23. ožujka 2021.

“U nepuna 2 dana, na sv. Josipa i na nedjelju, pretplatnici javne televizije moraju opetovano gledati kako se o Stepincu laže u programu koji plaćaju. Ima li nade da HRT započne funkcionirati kao javni servis koji djeluje u interesu društva i kulture zbog kojih postoji?” – komentirao je novinar Goran Andrijanić osvrčući se na gostovanje patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija te na gostovanje prof. Iva Goldsteina na HRT-u.

U nepuna 2 dana, na sv. Josipa i na nedjelju, pretplatnici javne televizije moraju opetovano gledati kako se o Stepincu laže u programu koji plaćaju. Ima li nade da HRT započne funkcionirati kao javni servis koji djeluje u interesu društva i kulture zbog kojih postoji?

— Goran Andrijanić (@AndrijanicGoran) March 21, 2021

> Porfirije o bl. Stepincu: ‘Imam njegova pisma, tu se mogu naći duboko problematične stvari’

> Goldstein: ‘Tito nije bio jugonacionalist, a Tuđman je uspostavio klijentelizam u Hrvatskoj’

> Generali i akademici traže ispriku i ostavke odgovornih na HTV-u zbog Porfirijevog gostovanja na Josipovo

> Msgr. Batelja odgovorio na Porfirijeve tvrdnje o pismima bl. Stepinca papi Piju XII.

Podsjetimo, na blagdan sv. Josipa HRT je donio intervju s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, u kojemu on pokušava osporiti zasluge nadbiskupa i kardinala blaženog Alojzija Stepinca ustvrdivši da se u pismima koja je Stepinac upućivao Papi mogu naći “duboko problematična” mjesta.

Imam pisma koja je Stepinac upućivao papi Piju XII. i u kojima se zaista mogu naći mjesta koja su duboko problematična“, ustvrdio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije gostujući danas, na svetkovinu svetog Josipa – zaštitnika Hrvatske i hrvatskog naroda, u HRT-ovom Dnevniku, poručivši da “Hrvatsku neće napustiti i nije ju napustio”.

A u emisiji “Nedjeljom u dva” ove nedjelje gostovao je Ivo Goldstein. Iz stajališta koje je tom prilikom iznio u nastavku izdvajamo samo neke.

“2010. smo već naslućivali da ulazimo u EU. Puhali su pozitivni vjetrovi, ne mogu reći da je to nestalo, ali trend je bio pozitivan. Boljitak je došao, ali vrlo relativan i u manjoj mjeri nego što smo očekivali”.

“Reiner je zapravo u životu postigao sve što je mogao i onda se uključio u neke aktivnosti, u jednoj revizionističkoj maniri koje su nespojive s povijesnim činjenicama je u Maclju govorio da su tamo ubijani žene i djeca. To se nije smjelo dogoditi.”

Goldstein smatra da se Hrvatska treba ozbiljno razračunati s ostavštinom Tuđmana i Stepinca da bi mogla intelektualno napredovati. Dodaje da od svog mišljenja ne odustaje, bez obzira na to što neki ljudi misle o njemu.

Reakcije na gostovanje Porfirija u Dnevniku HRT-a

“Doista nevjerojatno! Hrvatska radio televizija na novome poklonstvu u Beogradu, evocirala je uspomene na 1918. god. i proglašenje države SHS, ovaj put ”spontano”, u ”šali” iz usta srpskoga pravoslavnog regenta novopečenog patrijarha Porfirija. Ili možda nismo upoznati je li patrijarhovo gostovanje na HRT- u uzvrat gostovanja predsjednika Hrvatske biskupske konferencije na praznik Sv. Save na RTS, srbijanskoj javnoj televiziji. Isto tako nismo upoznati je li tom prilikom Predsjednik HBK imao osporavajućih primjedbi na proglašenje svetim Dositeja Vasića, mitropolita zagrebačkog?

Na Josipovo, 19. ožujka 2021. u dnevniku HTV, u najgledanijem terminu na 333. obljetnicu odluke hrvatskoga Sabora o proglašenju sv. Josipa zaštitnikom hrvatskoga naroda, HRT je objavila intervju s patrijarhom SPC. Dakle, novinara Dragana Nikolića zaputili su u Beograd da napravi ekskluzivni razgovor s čovjekom, koji nam je, iskoristivši takav poklon HRT-a, između ostaloga, u ”šali” priopćio ”ambiciju” da bude ne samo srpski patrijarh, već i patrijarh Srba, Hrvata i Slovenaca! U svakoj šali, kako se kaže, pola je istine, pa ako je tome tako, ako je i od Porfirija Perića, previše je i šale i njegove istine! Bilo bi lijepo da se šali u okvirima i granicama Republike Srbije, a da ostalo prepusti hrvatskim i slovenskim vicmaherima! I Slovenci, a pogotovo mi Hrvati imamo i previše svojih šaljivdžija, koji se šale i igraju s teško stečenom slobodom i državnom samostalnošću.

(…)

Naš je novinar potom postavio pitanje o Stepincu. Mogao ga je i ne postaviti. Nije moguće da nije znao kakav će odgovor uslijediti. Patrijarh nam saopćava, na Josipovo u dnevniku HTV-a, da je u ”posedu” Stepinčevih pisama koja su problematična…

Izgovorio je to hladno, ne trepnuvši. Nije moguće da ne zna što Hrvatima znači Stepinac, kojega čak i mali dio nevjerujućih Hrvata smatra moralnom veličinom i vertikalom, bez kojega je teško zamislivo sagledavanje hrvatske povijesti i duhovnosti hrvatskih katolika. Našem blaženiku svetoga sjaja sudili su komunisti u Zagrebu! Nisu uspjeli, o tome je sudu i komunističkoj presudi, zahvaljujući njegovom svetom i mučeničkom životu, povijest rekla pravorijek. Unatoč svemu tome danas mu i blaženome ponovo sude! I to u SPC-u, u Beogradu!”- poručeno je u reakciji generala Ivana Tolja, Ivana Kapulara, admirala Davora DOmazeta Loše, dr. sc. Andrije Hebranga, dr. sc. Slobodana Prosperova Novaka i akademika Josipa Pečarića, koju u cijelosti možete pročitati ovdje.

Na patrijarhove tvrdnje na predstavljanju svoje knjige u nedjelju odgovorio je postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca prof. dr. sc. Juraj Batelja.

Ne vjerujem da može biti patrijarhova namjera da se stvara nepovjerenje između katolika u Hrvatskoj i Petrova nasljednika u Rimu, i između katolika i bl. Alojzija Stepinca – još manje da želi produbiti nepovjerenje između hrvatskog i srpskog naroda.

“O sadržaju svih pisama nadbiskupa Stepinca papi Piju XII. stručnjaci su rekli svoj sud – teološki i povijesni. Ni u jednom pismu nema ništa protiv kršćanske vjere i ćudoređa. Nema u njima problematičnih mjesta; ne daju povod za prijepore – još manje za sumnju u čistu savjest i svetački značaj Alojzija Stepinca.

Zar nadbiskup Stepinac griješi kad moli Papu da bude blizu katoličkim vjernicima u Hrvatskoj?! Zar je problematično to što je informirao Papu o prilikama koje su sudbonosne za Crkvu u njegovom narodu?! Zar se iznevjerio svome zvanju moleći od Pape zaštitu za hrvatski narod i pomoć u očuvanju njegova vjerskog i nacionalnog identiteta?!

Pisma koja je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac uputio Piju XII. odraz su njegove vjere i ljubavi prema hrvatskom narodu. Ako je duboko problematično to što Hrvat želi svoju državu i voli svoju zemlju, onda je duboko problematičan i svaki Hrvat koji svoju državu izgrađuje i voli.” – poručio je dr. sc. Batelja.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža