Američki sud: Tennessee može zabraniti eugenički pobačaj
24. studenoga 2020.

Američki savezni žalbeni sud presudio je da država Tennessee može zabraniti eugenički pobačaj beba s Downovim sindromom. Tom odlukom suda također je osigurano da dijete ne može biti pobačeno zbog njegove rase ili spola.

U srpnju ove godine guverner Bill Lee je potpisao zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon otkrivanja otkucaja srca fetusa, zajedno s nizom drugih ograničenja i uvjeta za pobačaj. Nacrt zakona također je izričito zabranio pobačaje koji bi se činili zbog rase, spola ili prenatalne dijagnoze poput Downovog sindroma.

Organizacije koje se zalažu za takozvano pravo na abortus podigle su tužbu te su time spriječile primjenu ovog zakona. Organizacije su kazale da novi zakon znači da su “gotovo svi pobačaji u Tennesseeju kriminalizirani”, s čime se sudac složio.

Sudac je blokirao zakon sat vremena nakon što ga je guverner potpisao. Međutim, od prošlog tjedna, odlukom suda, država Tennessee može spriječiti eugenički, rasistički i seksistički pobačaj. Kada je riječ o zabrani pobačaja beba čiji se otkucaji srca mogu otkriti ultrazvukom, on još uvijek nije na snazi ​​jer je predmet rasprave u posebnom slučaju na sudu.

> Bivša ravnateljica klinike za pobačaje Abby Johnson: ‘Trump je učinio više za nerođenu djecu,nego bilo koji drugi predsjednik’

(VIDEO) Abby Johnson: ‘Radila sam za Planned Parenthood i lagala ženama da njihove bebe ne osjećaju bol kod pobačaja!’

“Svaki je život dragocjen i svako dijete ima inherentno ljudsko dostojanstvo”, poručio je guverner Lee nakon odluke suda, prenosi Lifesitenews. “Naš zakon zabranjuje pobačaj na temelju rase, spola ili dijagnoze Downovog sindroma djeteta i odluka suda spasit će živote. Zaštita naših najranjivijih građana vrijedna je borbe.”

Podsjetimo, pobačaj je jedna od gorljivih tema u SAD-u otkako je Vrhovni sud 1973. godine presudio kako je “pravo na pobačaj ljudsko pravo”. Prošle godine su Georgia, Mississippi, Kentucky i Ohio donijeli zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon što liječnik otkrije otkucaje srca, a Alabama kriminalizira sve pobačaje, osim kada je život majke ugrožen.

Inače, gospođa pod pseudonimom “Jane Roe“, pravim imenom Norma McCorvick, u čije je ime presuda iz 1973. donesena – a koja nikad nije obavila pobačaj, rodila je troje djece – i sve do svoje smrti 2017. borila se za poništenje presude donesene u njeno ime, ali protiv njene volje.

Izvor: narod.hr/Lifesitenews

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža